Landskabsbillede af kløft syd for Myrdalsjökull på Island

Den svenske landskabsfotograf og kunstner Hans Strand er ekspert i at opnå en ekstrem detaljegrad i sine billeder. Her fortæller vi, hvordan du benytter hans teknik. 

© Hans Strand

Løft dine landskabsbilleder til nye højder med focus stacking

Ved at tage en serie af billeder med samme indstillinger og forskelligt fokus kan du opnå en dybdeskarphed, der ellers er umulig. Metoden kaldes også for focus stacking, og her kan du se, hvordan du benytter den.

1. august 2019

Har du nogensinde taget et billede af et landskab og tænkt, at det ikke var helt skarpt nok – for derefter at blænde helt ned til F20 eller F22? Det er fuldt forståeligt, hvis du har – jo mindre blænde, jo større dybdeskarphed, ikke?

Problemet er bare, at skarpheden falder, når du bevæger dig ned på de helt små blændeåbninger. Det skyldes et fænomen, der kaldes diffraktion, som du kan læse meget mere om her

I stedet for at bruge en mindre blænde, kan du i stedet benytte dig af en smart teknik, der kaldes focus stacking, som kan give dig markant større dybdeskarphed, uden at detaljerne bliver uldne.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

Landskabsbillede af den magnetiske nordpol på Ellef Ringnes Ø

Antallet af fokuseringer, Hans Strand laver, afhænger hans brændvidde. Hvis han bruger vidvinkel, kræver det kun to-tre fokuseringer at få et helt skarpt billede, mens tele kan kræve op til ti fokuseringer. 

© Hans Strand

Hvad er focus stacking?

Teknikken går ud på at tage en serie billeder af det samme motiv og med de samme indstillinger, men med forskelligt fokuspunkt. Det gøres ved at dreje fokusringen en lille smule for hvert billede.

Teknikken bruges især af makrofotografer, eftersom dybdeskarpheden bliver ekstremt lav, når du står helt tæt på motivet, men den kan faktisk også bruges i andre genrer, fx hvis du gerne vil have, at et landskab er knivskarpt hele vejen igennem billedet.

Det er vigtigt, at motivet ikke rykker sig mellem billederne, så det er nødvendigt at bruge kamerastativ. Når du har taget billederne, sætter du dem sammen i Photoshop.

> Læs også: 3 tips til skarpere fotos i optagelsen

Hvordan sættes billederne sammen?

Åbn Photoshop, vælg Filer, Scripts og vælg Indlæs filer i stakken.... Klik på Gennemse, markér billederne, og vælg OK.

Markér Forsøg at justere kildebilleder automatisk, og klik på OK. Beskær billedet, så alle lag går til kanterne. Klik på det nederste lag, hold shifttasten nede, og klik på det øverste.

Vælg Redigér og Bland lag automatisk.... Markér Stabl billeder og Toner og farver uden overgange. Klik på OK. Nu vil programmet smelte billederne sammen. 

Der kan gå et par minutter, alt efter din computers kapacitet.

> Læs også: Sådan fotograferer du med manuel fokus

Billede af isbjørn på gletsjer ved Svalbard

På en fototur til Svalbard fik Hans Strand dette billede med sit 70-200mm. Han zoomede først ind til 200 mm, men så gik det op for ham, at han på 70 mm kunne få det imponerende landskab med i billedet.

© Hans Strand

Ubegribelige naturbilleder i Digital FOTO

En af de landskabsfotografer, der bruger focus stacking til at opnå knivskarpe billeder, er svenske Hans Strand, som vi har talt med i det nye Digital FOTO. 

I knap 30 år har han fotograferet de voldsomme, naturlige kræfter, der har formet vores klode, og det er blevet til fantastiske billeder af polarørkener, frodige kløfter og vulkanskyer. Du kan se dem og få historierne bag dem i det nye blad.

Her afslører Hans Strand også, hvordan han får skarpe skud fra fly og helikoptere, og hvad han aldrig nogensinde ville gøre ved sine billeder. 

I Fordelszonen kan du også se vores store videoserie med den talentfulde landskabsfotograf Mads Peter Iversen. Han guider dig blandt andet til, hvordan du får pletskud af stjerner, Mælkevejen og nordlys. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...