Makrofoto af lotusblomst

Udtrykket makrofotografi bruges generelt om billeder taget tæt på af små motiver som fx insekter, blomster eller vanddråber. 

© Shutterstock

3 smukke blomster til makrofotografi

Makrofotografi lader os komme helt tæt på de små detaljer, som vi ikke kan se med det blotte øje. Her er blomster glimrende motiver, da de gemmer på mange flere detaljer, end vi måske ellers lægger mærke til. Vi guider dig til tre blomster, som er fantastiske til makrofotografi.

12. juni 2020 af Christian Trant

1. Gå på jagt efter lupiner i grøftekanten

Lupiner vil af mange kategoriseres som ukrudt, da de breder sig med lynets hast. Ukrudt eller ej, så er det en virkelig smuk plante, som giver mange fortolkningsmuligheder til makrofotografen.

Den vokser typisk i grøftekanten ved siden af vejene, og hvis du fotograferer dem direkte oppefra og ned, vil deres form danne små hjerter.

Lupinen som motiv har en del fordele, da de vokser sig til relativt høje buske, hvilket gør, at du ikke skal ligge på knæ, når du fotograferer dem. De står også tit højt og i mange forskellige stærke farver, hvilket gør, at de er nemmere at få øje på.

> Læs også: Her er alt du skal vide om makrofotografi

Lupin

Det fantastiske ved makrofotografi er, at du kan komme helt tæt på detaljer, som du aldrig ville lægge mærke til i hverdagen – fx morgenduggen på et græsstrå, støvdragerne på en blomst eller øjnene på en flue.

© Shutterstock

2. Find de majæstatiske Rododendroner i den nærmeste park

Store, åbne blomster med støvdragere, der stikker ud, er et taknemmeligt motiv, og rododendron findes i rigtig mange parker i hele norden.

Du kan få nogle fantastiske billeder, hvis du går helt tæt på de åbne blomster, der kommer i mange forskellige farver. Forsøg dig med motiver af hele blomsten, men prøv også at skyde billeder af blomstens støvdrager i midten.

Rododendron blomstrer i foråret og i løbet af sommeren, og blomsterne giver pollen til masser af bier, sommerfugle og humlebier, så der er rig mulighed for at fange et godt motiv, hvor blomsten har besøg.

> Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende

Rododendron

Mange kompaktkameraer, systemkameraer og spejlreflekskameraer har optageprogrammer dedikeret til makro, som kan give ganske gode billeder.

© Shutterstock

3. Skyd iris fra maj til midt i juni

De findes i mange haver og parker, og de er elegante planter med farverige blade, hvis former kan se helt sensuelle ud, når de er fotograferet fra den rigtige vinkel. 

Husk både at tage billeder af planten forfra, bagfra, oppefra, nedefra og naturligvis indeni.

For at få skarphed fra hjørne til hjørne, kan du forsøge med en lille blændeåbning. Hvis det er muligt, så prøv at gå helt ned på F7.1, selv hvis du fotograferer håndholdt. Brug en lukkertid på mindst 1/250 sekund for ikke at få rystelser i billederne.

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Iris

Et godt begyndermotiv til makro er blomster, da de findes i alverdens former og farver og ikke bliver skræmt væk af, at du går tæt på dem. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...