Herkulesbille på Costa Rica

Et imponerende billede af en mindst lige så imponerende bille – få tips til, hvordan du kan gøre fotografen kunsten efter.

© Piotr Naskrecki

Sådan skyder du insekter med vidvinkel

Vidvinkel er et utraditionelt – og udfordrende – perspektiv inden for makrofotografi, men det kan give fascinerende billeder. Vi har talt med forsker og fotograf Piotr Naskrecki, der er kendt for netop sine vidvinkelbilleder af alverdens kryb.

7. juli 2021 af Sarah Marie Winter

Du har sikkert aldrig før hørt navnet Piotr Naskrecki før, men hvis du er lidt sart, vil en googlesøgning måske give et lille gib i kroppen.

Den polske insektforsker og fotograf er nemlig utrolig glad for alt, hvad der kan krybe og kravle, og hans portfolio byder blandt andet på fugledderkopper så store som hundehvalpe. 

Noget af det, der adskiller Piotrs billeder fra andre makrofotografers er, at de stort set allesammen er taget med vidvinkelobjektiv og fra en lav vinkel.

Resultatet er et fascinerende – og på sin vis også foruroligende – billede, hvor dyret bliver imponerende stort, og man samtidig kan se det miljø, det lever i. 

"Mit mål med sådan et billede er ikke at få dyret til at se større ud, men at få beskuerne til at føle sig mindre – som om de står i omgivelserne ved siden af dyret," siger Piotr.

Vi har talt med fotografen om hans fremgangsmåde, og herunder får du fire gode tips til at gøre ham kunsten efter. 

> Læs også: Alt hvad du skal vide om makrofotografi

Løvgræshoppe på Costa Rica

Ved at bruge vidvinkel kan du vise insektets miljø og dermed give billedet meget mere historie. 

© Piotr Naskrecki

1. Find det rigtige objektiv

Nogle af Piotrs foretrukne objektiver er et Laowa 15 mm samt et Canon 16-35mm. Det ene har 1:1 forstørrelse, mens det andet har en forholdsvis lille nærgrænse og desuden tegner meget skarpt.

Hvis ikke du vil finde et dedikeret makroobjektiv, altså med 1:1 forstørrelse, skal du gå efter et objektiv med så lille en nærgrænse som overhovedet muligt.

Nærgrænsen er den afstand, objektivet minimum kan fokusere på. Det vil sige den mindste afstand, du kan have til dine motiver og stadig kunne stille skarpt.

2. Vælg langsomme insekter

Det siger sig selv, at du skal væsentligt tættere på dyrene, når du bruger vidvinkel frem for fx en moderat tele, som er den klassiske brændvidde for makroobjektiver.

Det betyder, at de mere forsigtige insekter er udelukket. Vælg i stedet insekter, der ikke er så lette at skræmme, og som bevæger sig langsomt.

Edderkopper, mariehøns og større biller er fx meget velegnede til denne type makrofotografi.

> Læs også: Det bedste fotoudstyr til makro

3. Bevæg dig forsigtigt tættere på

Når du har fundet et insekt, du gerne vil fotografere, så bevæg dig ganske langsomt tættere på det, mens du fotograferer.

Det er vigtigt, at du ikke kommer til at lave nogle pludselige bevægelser, for så kan du risikere at skræmme dyret væk.

4. Brug en reflektor eller blitz

En udfordring med et vidvinkelobjektiv er, at objektivet rent faktisk selv kan kaste en skygge over motivet, og derfor er der ofte brug for at få mere lys ind i billederne.

Hvis du kan, så brug en reflektor, som du holder foran den mørkeste side af insektet for at kaste dagslyset tilbage på det.

Er det ikke nok, kan du bruge en blitz indstillet til laveste lysstyrke, men det kan potentielt genere insektet og få det til at stikke af.

> Læs også: De bedste kameraindstillinger til makro

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...