© Shutterstock.com

3 udfordringer i sort-hvid der gør dig bedre

Sort-hvid fotografering har klaret springet ind i en digital tidsalder og er fantastisk til at fange beskuerens opmærksomhed. Her er tre typer motiver, der skærper dine evner.

1. Få dyrene til at skille sig ud

Dyr i naturen er måske ikke det oplagte valg, når det handler om sort-hvid, men de kan faktisk fungere overraskende godt.

'> Hent din nye e-bog om sort-hvide fotos her!

© Shutterstock.com

Gråtonernes unikke evne til at strippe billedet for alt andet forstyrrende, ikke mindst i den farverige natur, kan virkelig få et dyr til at “poppe”, hvor det måske ellers ville forsvinde lidt i alt det andet i motivet. 

Det gælder fx dyr, der har en naturlig camouflage. Her kan sort-hvid få dyret til at stå mere frem i forhold til baggrunden. Gråtonerne kan også være med til at lede beskuerens opmærksomhed mod dyrets øjne.

Gå efter billeder af enkelte dyr mod en simpel baggrund. Sort-hvid er for eksempel oplagt til at få dine billeder fra den lokale dyrepark til at skille sig ud. 

> Læs også: 5 tips til at fotografere dyr

2. Led efter tekstur

Når sort og hvid koger et billede ind til linjer og form, åbner det også for en verden af muligheder – især inden for det abstrakte. 

© Shutterstock.com

Teksturer bliver vakt til live i sort-hvid, og et abstrakt motiv med stærke strukturer eller mønstre er et perfekt motiv til et farveløst foto. 

Er der mange nuancer, kan det være med til at skabe lag i kompositionen.

Tager du billedet i farver kan du meget præcist styre, hvor lyse eller mørke de enkelte farver skal være, når du konverterer til gråtoner. Du kan fx gøre rødlige toner lyse og grønlige mørke.

Gå her efter nærbilleder og makro, hvor du kan isolere motivet uden baggrund. Sørg for, at motivet er i skygge, så lyset er fladt.

> Læs også: Derfor skal du fotografere i sort-hvid

3. Prøv kræfter med minimalisme

Uanset om du skyder arkitektur, stilleben eller landskaber, er sort-hvid et godt redskab til det minimalistiske look. 

© Shutterstock.com

Ved at holde det enkelt i dit gråtoneskud får du rene og rolige billeder, som er en fornøjelse at se på.

Hold øje med grafiske linjer. Det kan både være detaljer eller større former. 

Er himlen med på billedet, så skyd på en dag, hvor der enten er overskyet eller helt blå himmel, så der ikke er strukturer på himlen.

> Lær meget mere om at tage enkle og smukke landskabsbilleder lige her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...