mand sidder ved computer og er forvirret fordi han ikke ved hvad et meme er
© Shutterstock

Hvad er et meme?

Et meme er et sjovt billede eller tekstbid og tager ofte afsæt i populære tv-programmer, film, tegnefilm og videospil eller billeder af kendisser. Læs mere om dem her og find ud af, hvordan du kommer i gang med at lave memes.

Hvad er et meme?

Memes er i al sin enkelthed sjove billeder og tekstbidder, der bliver delt igen og igen på internettet. 

Internettet er fyldt med begreber og trends, som kan være svære at gennemskue, hvis man ikke er kommet med på bølgen fra starten af. Et af disse udtryk er memes.

Nye memes bliver hele tiden skabt af brugerne og tager ofte afsæt i populære tv-programmer, film, tegnefilm og videospil eller billeder af kendisser. 

Fælles for mange memes er imidlertid, at de bliver fulgt af en tekst, som ofte står på billedet eller i en ramme udenom billedet.

Teksten kan fx være en joke, som personen på billedet siger til en anden person i billedet, men det kan også være referencer til populærkultur. 

Læs også: Hvad er en influencer?

Hvem opfandt memes?

Det engelske ord meme, som udtales "mi-em" eller mere præcist [ˈmiːm], hvis man forstår at læse det fonetiske alfabet, blev første gang brugt af den britiske evolutionsbiolog Richard Dawkins i 1976.

Hvorfor hedder det et meme?

Dawkins opfandt ordet, og den oprindelige betydning referede til kulturelle idéer og traditioner, der spredte sig fra en person til den næste ved hjælp af efterlignelse, hvorefter de kunne mutere, på samme måde som gener gør det fra en generation til den næste.

Hvad skal et meme indeholde?

Et meme skal indeholde et billede eller en video sammen med et stykke tekst. Hvordan det præcis sættes op er meget forskelligt, da formålet blot er at lave en sjov med noget. 

Du kan fx stille et scenarie op ved hjælp af både billede og tekst for oven og indsætte din punchline nederst med et billede, der tydeliggør joken.

Masser af memes om foto

Der findes også rigtig mange memes om hobbies og særinteresser, og fotografering er ingen undtagelse

Billedet herunder er et eksempel på et meme, som i stedet fokuserer på fotografering som hobby og gør grin med, at nogle tror, at den lille sensor i kameraet på en mobiltelefon er lige så godt, som den mange gange større sensor, der fx sidder i et full frame-kamera eller endda et Four Thirds-kamera.

>Læs også Hvad er Tiktok?

Hvordan laver jeg et meme?

Du kan naturligvis bruge programmer som Gimp og Photoshop til at sammensætte memes af dine egne billede, men det kan ofte tage lang tid, og så er joken måske allerede passé.

Der findes imidlertid flere apps til at lave memes med, som fås til både Android og iOS, hvor du kan sammensætte dine egne eller andres billeder med sjove tekster.

Prøv fx Photodirector, Mematic eller Memesgenerater eller søg på din mobils app-butik på meme, og der kommer et væld af muligheder frem.

Vær dog opmærksom på, at mens nogle af tjenesterne er gratis koster andre penge.

Læs også: Skriv tekst på dit fotografi

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...