Billede af sø og skov fra oven

Dine landskabsbilleder får et helt anderledes udtryk, når de er skudt fra oven.

© Shutterstock.com

5 begyndertips til flotte skud med kameradronen

Kameradroner er billige, nemme at flyve og laver flotte optagelser fra luften. Her få du tips, der giver dig bedre fotos og videoer med droner.

9. juli 2020 af Kristoffer Engbo

For omkring 3000 kroner kan du i dag få en kameradrone, der både er nem at styre og giver dig flotte optagelser. Det alternative perspektiv giver dig helt andre fotos, end du er vant til fra landjorden.

Før du sender dronen til vejrs, skal du selvfølgelig have styr på reglerne, som du finder her, og så er der nogle tricks, der sikrer, at du får endnu flottere optagelser med ned igen. Herunder får du fem tips til gode skud fra dronen.

1. Brug kendte elementer

For at give et indtryk af størrelsesforholdene i dine motiver er det en god idé at have ting med i billedet, som alle kender størrelsen på. Det kan være en badebro, en bil – eller dig selv. Ser man bare en græsmark, mister man fornemmelsen for størrelse.

Billede af strand fra oven

En enkelt person i billedet er nok til, at man langt bedre fornemmer størrelsesforholdene.

© Shutterstock.com

2. Flyv roligt med dronen

Flyv forholdsvis langsomt med stille bevægelser, når du optager video. 

Det ser ofte bedst ud, hvis dronen bevæger sig lidt. Tager du fotos, så lad dronen hænge stille i samme position i et par sekunder, inden du tager billedet, så den er så meget i ro som muligt.

>Læs også: Derfor skal du have en gimbal

3. Skyd lige ned

Især til fotos giver det en stram komposition med symmetri og lige linjer, hvis du peger kameraet lige ned. Du skal selvfølgelig ikke optage på den måde hele tiden, men det er værd løbende at tjekke, hvordan udsigten ser ud, når kameraet peger lige ned.

Billede af mejetærsker på mark

Når du skyder lige ned, kan du ofte fange flotte mønstre og symmetri.

© Shutterstock.com

4. Skyd fotos i raw

Kan dronen optage fotos i raw-format, bør du vælge det. 

Så kan du i billedbehandlingen få bedre detaljegrad og et større dynamisk område med flere detaljer i de mørkeste og lyseste dele end med de sædvanlige jpeg-billeder.

>Læs også: Hvad er en drone med kamera – og hvorfor skal du købe en?

5. Tag kontrol over lukkertiden

Til video bør du gå efter en lukkertid, hvor nævneren er det dobbelte af din billedfrekvens. 

Optager du med 25 billeder i sekundet, vælger du altså 1/50 sekund. Er der for meget lys, kan du til flere droner få ND-filtre, der sættes foran objektivet og slipper mindre lys igennem.

Meget mere dronefoto i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 11/2020 kan du læse om nogle af de nyeste droner og se, hvor nemt det er at styre de flyvende kameraer. Du får også endnu flere tips til optagelserne.

Ved hjælp af en smart app kan du fx planlægge dine optagelser, så du udnytter dronens sparsomme batteritid bedst muligt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...