Fotoprint skal opbevares korrekt

De fine fotoprints skal opbevares korrekt for at holde sig længst muligt.

© Shutterstock

Sådan opbevarer du dine fotoprint

Hvis du har printet dine pletskud i store formater og har brug for at gemme dem væk i en periode, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du opbevarer dem. Her får du vores bedste tips til opbevaring.

Har du enten selv printet dine billeder i store formater eller brugt en formue hos fotohandleren på print på eksklusivt papir, er det ikke uden betydning, hvordan printene bliver opbevaret, inden du får dem hængt op. Især ikke, hvis de kommer til at ligge lang tid.

Det er fristende bare at lægge sine fotoprint i ­plasticlommer og sætte dem i et ringbind. Plasticmaterialet kan dog medvirke til en nedbrydning af farverne over tid. Derfor har det stor betydning, hvilke materialer du placerer i nær kontakt af dine foto­print.

>Læs også: Få perfekte farver på skærmen

Portfolioboks

Bokse fra fx Archival Methods er beklædt med syrefrit papir og fås i forskellige størrelser. De koster fra 300 kroner og opefter.

Læg printene i en robust kasse

For at undgå, at de dyre print kommer til skade, er det en rigtig god idé at opbevare dem i en særlig boks af kraftig pap, som er beklædt med syrefrit ­papir.

Det vil desuden altid være en fin idé at købe syrefrit papir og lægge imellem printene, når du gemmer dem væk. Bokse til billedopbevaring fås i forskellige størrelser.

Portfoliomappe

En portfoliomappe til A3-billeder kan fås for 139 kroner. Den har en tykkelse på 3,5 cm. Du kan købe pakker med 250 ark hvidt, syrefrit papir i A3 for 225 kroner.

Den transportable løsning

Alternativt kan du lægge dem i en såkaldt portfoliomappe, som lukkes med lynlås og er nem at transportere. Ligesom boksene fås portfoliomapper i forskellige størrelser og yder rigtig god beskyttelse, så de fine ­fotoprint ikke bøjes eller ridses.

>Læs også: Så mange pixels kræver et A4-print

Sæt billederne i ramme

Det optimale er naturligvis, at billederne kommer op at hænge med det samme, så både du selv og besøgende kan nyde dine flotte billeder. Også her er det vigtigt at benytte syrefrit papir, hvis du vil placere en passepartout foran. Så holder farverne længere.

Går det helt galt, er det vigtigt, at du har backup af billedfilerne, så du kan printe billederne igen.

>Læs også: Der er forskel på dpi og ppi

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...