Oversigt over forskellige særprægede objektiver

Indenfor de sidste par år er der kommet nogle ganske særprægede objektiver på markedet. Vi kigger på, hvad de kan.

© Digital FOTO

5 sjove og skøre nye objektiver

Der kommer hele tiden nye objektiver på markedet, og nogle er mere særprægede end andre. Her er fem objektiver fra de seneste år, der har løftet øjenbrynene i fotoverdenen.

10. marts 2021 af Sarah Marie Winter

Når der bliver produceret nye objektiver, sker det oftest på baggrund af en efterspørgsel fra brugerne, eller hvis der er huller i porteføljen af objektiver til fx et nyt systemkamera.

Men indimellem kommer der også nogle objektiver på markedet, hvor det er helt tydeligt, at producentens mål har været at markere sig som særligt nyskabende eller innovativ. 

Når sådanne objektiver bliver offentliggjort, kan vi på Digital FOTO ikke lade være med at tænke "... Men hvorfor? Og hvordan skal det dog kunne bruges?" Så det har vi bestemt os for at finde ud af.

Vi har samlet fem objektiver af den mere særprægede slags, som er blevet lanceret indenfor de sidste tre år. Herunder kan du læse om, hvad det er for nogle, og hvad du egentlig kan bruge dem til. 

> Læs også: Stor guide til objektiver

1. Laowa 24mm F14 macro probe

Laowa objektiv

Det ligner ikke ligefrem et objektiv, og mulighederne er da også begrænsede. Men Laowas 24 mm makrooptik kan noget, ingen andre optikker kan.

© Venus Optics

Der er ingen tvivl om, at dette 40 cm lange, vandtætte objektiv fra Venus Optics tager prisen for det mest usædvanlige overhovedet. 

Med den specielle makrovidvinkel, der har en maksimal blændeåbning på F14, kan du gå helt tæt på fx insekter og samtidig få dyrets omgivelser med i billedet og i fokus. 

Hvis du elsker den uskarpe baggrund, der kendetegner makrofotos, så er optikken ikke noget for dig. Det er den til gengæld, hvis du er nysgerrig på, hvordan der ser ud i hvepsebo, akvarier og andre svært fremkommelige steder.

Objektivet skal dog drives af en ekstern powerbank, og detaljegraden i billederne er ikke særligt imponerende, så det skal ikke være for de imponerende skud, du investerer i det.

Pris: 13.499 kr.

> Læs også: Det skal du vide før du køber et objektiv

2. Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

Laowa objektiv

Det er sjældent, man kan gå helt tæt på insekter og samtidig få deres omgivelser med i billedet, og derfor åbner Laowas 25 mm makroobjektiv for en helt ny måde at fotografere på.

© Venus Optics

En anden opsigtsvækkende nyhed er dette ultramakroobjektiv, også fra Venus Optics, der med 2,5-5 gange forstørrelse placerer sig mellem et makroobjektiv og et mikroskop.

Fem gange forstørrelse må kunne give vilde billeder af insekter, tænker du måske – men på grund af optageafstanden på cirka fire cm skal du virkelig tæt på motivet, og så er de fleste levende insekter stukket af.

Desuden vil du skulle blænde en hel del ned for at få bare en smule dybdeskarphed, og det betyder, at lukkertiden i de fleste tilfælde vil blive flere sekunder lang. 

Objektivet egner sig derfor bedst til helt ubevægelige motiver, der kan fotograferes indenfor og fra stativ, fx døde insekter, abstrakte mønstre, smykker eller lignende.

Pris: 3999 kr.

> Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

3. Laowa 9mm F2.8 Zero-D

Laowa objektiv

Er du typen, der vil have så meget som muligt af et landskab med i billedet, så skal du overveje ultravidvinklen fra Laowa.

© Laowa

Det tredje objektiv i rækken er, ikke overraskende, også fra Venus Optics, og det mest interessante ved denne optik er den ekstreme billedvinkel på 113 grader horisontalt. 

Der er ingen automatik i objektivet, så det kan ske, at du skal indstille dit kamera til at fotografere uden objektiv, før du kan gå i gang med at bruge det. Samtidig må du sige farvel til autofokus.

Det gør dog ikke så meget, for på F8.0 vil alt i billedet fra en halv meter til uendeligt blive knivskarpt, så det er så godt som umuligt at stille fokus forkert. 

Objektivet egner sig perfekt til fx landskaber, arkitektur og astro, og med en længde på kun seks cm er der altid plads til det i fototasken. 

Pris: 4699 kr.

> Læs også: Det betyder blændeværdierne på dit objektiv

4. Tokina SZX 400mm F8.0 Reflex MF

Tokina objektiv

Er du ude efter en billig tele til stillestående motiver, og har du mod på en  udfordring eller to, så er Tokinas 400 mm lige noget for dig. 

© Tokina

Teleobjektiver er typisk både tungere og dyrere end andre objektiver, men her adskiller objektivet fra Tokina sig. Det vejer nemlig kun 355 gram og koster under 2000 kroner.

Det skyldes, at objektivet er en såkaldt spejltele, der er udformet som et teleskop med spejle forrest og bagerst. Det giver nogle benspænd, bl.a. en fast blænde på F8.0 og udelukkende manuel fokus.

Spejlkonstruktionen giver desuden en speciel baggrundssløring, også kaldet "donut-bokeh", fordi de lysende cirkler i baggrunden ligner ringe, eller donuts.

På grund af den manuelle fokus er objektivet ikke egnet til wildlife, men er fint til fx landskabs- og fuldmånebilleder.

Pris: 1900 kr.

> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

5. Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct

Nikon objektiv

Portrætobjektivet til Nikons systemkameraer er ikke bare hundedyrt – det er også svært at bruge. Men der er en belønning til de, der køber det og formår at betjene det.

© Nikon

Hvis du er én af de fotografer, der tænker "jo større blændeåbning, jo bedre", så er Nikons hundedyre portrætobjektiv lige noget for dig. Den maksimale blænde er nemlig helt nede på F0.95. 

Det giver en vanvittigt flot baggrundssløring, men også visse forhindringer. Når dybdeskarpheden er så lav, vil den mindste unøjagtighed i fokuseringen betyde, at det er det forkerte, fx øjenvipperne, der står skarpt.

Det gør det ikke lettere, at optikken udelukkende har manuel fokus, og at den vejer hele to kg. Du vil altså skulle medbringe stativ og bruge focus peaking, hvis du vil have brugbare resultater.

Og nå ja, så skal du have knapt 70.000 kroner på bankbogen. 

Pris: 69.595 kr.

> Læs også: Derfor er et 50 mm objektiv din nye bedste ven

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...