Objektiver

Med korrekt brug af dine objektiver, kan du løfte kvaliteten af dine optagelser.

© Olympus

Få det optimale ud af dine objektiver

Med de korrekte indstillinger og teknikker kan du få meget mere ud af dine objektiver. Her får du vores fem bedste tips til at få det bedste ud af dine objektiver.

Du kommer ingen vegne med dit kamera uden et objektiv, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken optik du bruger. 

Det gælder både i forhold til billedkvalitet, motivtype og optagesituation.

Objektivproducenterne har generelt stor fokus på at udvikle objektiver, der præsterer bedre, og det sker ved hjælp af særlige glasmaterialer og belægninger samt optimerede fokusmotorer og billedstabilisering. 

Det har vi god grund til at glæde os over, men på samme måde som du kan forbedre dine billeder ved at bruge de rigtige kameraindstillinger, er der også meget du selv kan gøre med dine objektiver. 

Her får du vores bedste tips til at optimere dine billeder med den rigtige brug af dine objektiver.

1. Når autofokussen driller

Kameraets autofokus er som udgangspunkt aktiveret og gør det de fleste tilfælde fortrinligt. 

Hvis autofokus er udfordret i svagt lys eller af en anden grund ikke kan fange fokus rigtigt, så kan du slå funktionen fra og fokusere manuelt. 

Det sker typisk via en knap på objektivet eller kameraet.

Har dit kamera mulighed for at bruge såkaldt Focus Peaking, er det en stor fordel. Her oplyses de skarpe områder med en farve, når du har drejet fokusringet og fanget fokus.

Læs også: Det skal autofokus kunne i dit kamera

2. Skru op for objektivets fokushastighed

Teleobjektiver med store brændvidder har ofte en lille knap, hvor du kan indstille fokushastigheden. Her kan du skifte fra Full til et begrænset fokusområde, fx 2,5 meter til uendeligt. 

Funktionen er rigtig god, hvis du ved at motivet ikke kommer tæt på dig og samtidig vil undgå, at autofokussen bruger unødvendig krudt på at fange fokus. 

Problemet opstår især, hvis der er elementer i forgrunden, som autofokussen fejlagtigt kan fokusere på i stedet for hovedmotivet.

fokushastighed objektiv

På mange større objektiver sidder en række knapper. Den øverste på dette objektiv gør det muligt at justere på fokushastigheden i forhold til hvor langt, der er til dit motiv.

3. Skift hurtigt fra lodret til vandret komposition

Nogle zoom- og teleobjektiver har en særlig stativfod monteret. Udover at bringe dit objektiv i perfekt balance på stativet, har foden en anden smart funktion. 

Der sidder en lille skrue, som løsner fodens greb om objektivet, så du lynhurtigt kan dreje kameraet til lodret position, så du kan skyde i højformat i stedet for bredformat.

Læs også: Sådan vælger du det perfekte kamerastativ

4. Læg fokus præcist i mørke

Mange kameraer har en afstandsskala indbygget. Den gør det muligt at stille skarpt, når det er for mørkt til at autofokussen kan fokusere. 

Her må du fokusere manuelt, mens du ser på skalaen og lægger fokus ud fra en skønnet afstand til motivet.

Læs også: Sådan fotograferer du med manuel fokus

5. Slip for uskarpe billeder

Sørg for at den indbyggede billedstabilisering er aktiveret. Med den kan du vinde op til fire blændetrin. Aktivér den på en knap på objektivet. 

Det er især en fordel, når du skyder med lange brændvidder med dit zoomobjektiv eller i svagt lys. 

Nogle billedstabiliseringer har flere indstillingsmuligheder, som skal bruges til fx panorering eller hvis du befinder dig på et bevægeligt underlag.

Læs også: Sådan fungerer billedstabilisering i dit kamera

Bliv meget klogere på objektiver i Digital FOTO

I vores nye teknikfeature "Få det bedste ud af..." i magasinet går vi i hvert nummer i dybden med et vigtigt stykke udstyr. 

I blad nummer 1/2019 er det objektivet, vi sætter fokus på, og i løbet af 2019 kan du læse om filtre, blitz og stativer med mere. 

Køb magasinet i din bladbutik, eller tegn abonnement i dag og læs artiklen med det samme på vores magasin-app Wype, hvor du får adgang til de seneste 10 numre af magasinet. 

> Bliv abonnent fra kun 29 kroner. Se de mange gode tilbud her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...