Tips til at løsne filtret

Har dit filter sat sig fast? Læs med her, inden du begynder at bruge vold og potentielt skade både filter og kamera. 

© Shutterstock

Sådan får du filteret fri igen

Filtre er smarte redskaber, når du vil mindske refleksioner, dæmpe himlens lys eller opnå længere lukkertider. Men filtre kan også sætte sig fast – her får du hjælp til at få dem fri igen.

18. juni 2020 af Sarah Marie Winther

Når et filter sætter sig fast, er det typisk, fordi det er skruet for stramt på, fordi det er blevet udsat for temperaturskift, eller fordi der sidder noget i kameraets gevind.

Vi har samlet en håndfuld tips til, hvad du kan gøre, hvis du står i den uheldige situation. Tag først objektivet af kameraet, og sørg for at holde yderst på frontglasset, så du ikke kommer til at vride for meget på objektivet.

> Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

1. Bank på filteret med en finger

Hold objektivet i den ene hånd, og drej forsigtigt på filtret, mens du banker let på siden af det med fingeren eller en hård genstand, fx en tusch. Det giver filteret et lille stød, hvilket ofte er nok til at løsne det.

2. Hold og drej på filtret med begge hænder

At presse hårdt på filtret fra to sider, som du gør, når du forsøger at skrue det løs, kan gøre det en lille smule deformt, og det kan betyde, at det sidder endnu bedre fast.

Ved at sætte fire fingre rundt om filtret, fordeler du dine kræfter jævnt, og det kan gøre det lettere at dreje det frem for at klemme det.

> Læs også: Hvad skal jeg bruge et UV-filter til?

Tips til at løsne filtret

Prøv altid på ikke at presse eller klemme filtret, når du forsøger at skrue det af – det gør nemlig kun situationen værre. 

© Shutterstock

3. Sæt en elastik om filteret 

De fleste har en eller flere elastikker i skufferne. Find et relativt tykt eksemplar, og vikl det om filteret, så det ikke dækker noget af objektivet. Begynd så forsigtigt at dreje filteret igen. 

Hvis du har en bred elastik og et ekstra filter, kan du eventuelt skrue det (let!) ovenpå det, der sidder fast, og sætte elastikken om begge filtre. På den måde får du et endnu bedre greb.

4. Sæt gaffertape på filteret

Denne metode virker bedst, hvis filtret er lidt bredere. Vikl et stykke gaffertape rundt om filteret mindst én hel gang, og efterlad et endestykke på cirka 10 cm. 

Hold objektivet godt fast, og giv endestykket et lille, men hårdt ryk. Pas på ikke at trække objektivet ud af din egen hånd. 

5. Investér i en filtertang

Hvis du ikke står og skal bruge hverken objektivet eller filtret separat, kan du overveje at anskaffe dig en filtertang – de koster typisk 30-40 kroner og er designet til netop at vriste filtre fri af objektiver. 

6. Tag kamera og filter med til en butik

Hvis intet af det ovenstående virker, er det måske fordi filteret er skruet skævt på gevindet. En sidste mulighed er at tage kamera og filter med til en fotobutik, der ofte ligger inde med værktøj, som måske kan løse problemet.

> Læs også: Backup af billeder på den sikre måde

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...