Mange erhverver sig nyt fotoudstyr om vinteren, men det er samtidig også her, man som fotograf skal være allermest forsigtig med sine dyre, nye sager.
Vind og vejr kan nemlig ødelægge ens nye grej, og det er både ærgerligt og dyrt at erstatte.
I denne artikel klæder vi dig på til at passe endnu bedre på dit grej.
Hold kondensen ude
En af de vigtigste ting du kan gøre for dit kostbare udstyr er at forhindre, at der dannes kondens på indersiden af dit kamera eller objektiv.
I de kolde vintermåneder opstår kondensen nemt på indersiden af kamera og objektiv, når du tager det fra et varmt indemiljø og ud i kulden eller omvendt.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at give dit udstyr tid til at tilpasse sig det nye miljø, inden du går i gang med at bruge det. Måden du gør det på, er ved at lade kamera og objektiv blive i tasken i 10-15 minutter, så det langsomt når at vende sig til det ofte meget store skift i temperaturer mellem ude og inde.
Herefter er du klar til at bruge dit udstyr som normalt.

Der kan være langt til den nærmeste kamerareparation, hvis ens udstyr vælter og slås i stykker i vildmarken, så sørg for at have ekstraudstyr med.
© ShutterstockHav øjne på fotogrejet
Ved mindre du støder på en bjørn på din fototur, er der ofte ingen grund til, at udstyret står for sig selv i vinterens kulde.
Kastevinde og nysgerrige dyr kan vælte stativer og fototasker, og det kan nemt blive en dyr fornøjelse, at man lige gik ind efter en kop kaffe.
>Læs også 5 spændende vintermotiver til landskabsfotografen
Gør tasken ekstratør
Sne og regn har det med at slippe ind i fototaske, selvom man er meget forsigtig, og det kan have negative konsekvenser for dit grej, som ikke har godt af for meget fugt eller støv.
Her kan de små silica gel-poser, som ofte følger med elektronikvarer, som fx tv, computere og spillekonsoller være en livredder for dit udstyr.
Gem poserne, når du køber nyt elektronik, og smid dem i fototasken, hvor de kan optage fugten. Poserne kan også købes for sig og 250 stk. fås til ca. 100 kr.

Noget udstyr vil være bedre sikret mod vind og vejr end andet. Læs gerne manualen til dit kamera eller objekt, hvor der står beskrevt, om det er vejrforseglet eller ej.
© ShutterstockRengør udstyret efter hver tur
Det kan af og til være svært at huske det, men udstyret holder markant længere, hvis det bliver gjort rent efter fototurene ud i vinterlandskabet.
Snavs, salt og støv kan nemlig også finde vej ind i dit udstyr, og særligt i samlinger kan det sætte sig fast og påvirke grejets funktion.
Undersøg derfor gerne dit fx dine objektiver i- og omkring zoom-mekanismen, hvor snavsen kan trænge ind. Dette er specielt et problem, hvis objektivet bliver længere, når du zoomer ind, fordi støv og skidt kan trækkes med tilbage i objektivet, når det zoomes ud igen.
Puds også gerne dine objektiver med en objektivklud eller en mikrofiberklud, som ikke ridser glasset.