Når du besøger en kamerabutik eller en hjemmeside, der sælger kameraer, vil du hurtigt finde ud af, at valgmulighederne er mange. Der findes mange kameramærker.
De mange kameramærker og mange forskellige modeller kan alle noget forskelligt.
Nogle kameraer er fx gode til at skyde hurtige serier, mens andre er bedre til at skyde flot video.
I denne artikel gennemgår vi de forskellige kameramærker på markedet, og så linker vi til vores anmeldelser af de nyeste modeller.
Canon
Japanske Canon blev grundlagt allerede i 1937, og kameramærket har i mange år været det største kameramærke på markedet.
Statistisk set er der altså flest fotografer, der vælger Canon, når de skal erhverve sig et nyt kamera.
Canon laver hurtige kameraer som fx Canon EOS R3, der klarer en lukkertid på 1/64.000 sekund, og som kan fokusere i løbet af blot 0,03 sekunder.
Derudover laver Canon selvfølgelig også systemkameraer, der er tiltænkt begynderen eller entusiasten, der gerne vil have et kamera til en fornuftig pris, som kan klare det meste.
Det er er fx tilfældet med Canon EOS R10, der koster omkring 7800 kr.
Canons svar på et professionelt systemkamera er Canon EOS R5, der har intet mindre end 5940 fokuspunkter. Kameraet tager desuden hele 20 billeder i sekundet.
> Læs også: Her er de bedste kameraer lige nu

Canon EOS R3 har indbygget billedstabilisering på billedchippen, og i kombination med objektiver med indbygget billedstabilisering kan du hente helt op til otte eksponeringstrin. Det svarer til, at du kan få skarpe fotos håndholdt med en lukkertid på 1/2 sekund, hvor du skulle bruge 1/500 sekund for at få et skarpt foto uden.
© CanonSony
Det næststørste kameramærke på markedet er Sony, der de seneste år har imponeret flere og flere fotografer med deres kameraer.
Sonys topmodel er Sony A1. Kameraet rykkede grænserne for, hvad man kan forvente af et kamera.
Med flagskibet A1 får du nemlig et kamera, der er stort set perfekt til alle motiver. Det gælder både landskaber, sport, portrætter og astro.
Til gengæld er kameraet også svimlende dyrt med en vejledende pris på hele 57.000 kr.
Sony laver også stærke hybridkameraer – altså kameraer der både klarer god video og stilbilleder.
Det er Sony ZV-E10 et godt eksempel på.
Her får du et kamera med en god indbygget mikrofon, der kan optage i tre retninger. Du kan også montere en vindhætte i blæsevejr.
Sony A7 IV er efterfølgeren til det storsælgende kamera A7 III.
Sony A7 IV skyder billeder med hele 32,7 mio. pixels, og kameraet har desuden fugleøjefokus, der stiller skarpt og låser billedet på fuglenes øjne.

Sony A7 IV har en vejledende pris på 21.500 kr., og IV imponerer også med flot video i 4K med 60 billeder i sekundet.
© SonyNikon
Nikon er det tredjestørste kameramærke på markedet og blev grundlagt allerede i 1917.
Ligesom med de de to foregående kameramærker, så findes der også vidt forskellige modeller i Nikons sortiment.
Et af de nyeste kameraer i rækken er Nikon Z 30, der er særligt tiltænkt begyndere og fotografer, der går meget op i video.
Kameraet har en APS-C-sensor, og det kan desuden optage i 4K-opløsning, og i Full HD kan det lave optagelser på op til 125 minutter uden stop.
Nikons nyeste flagskib hedder Nikon Z 9, og det kan blive dit for vejledende pris på 47.900 kr.
Z 9 ligger lige så godt i hånden som de store D-modeller (Nikons spejlreflekskameraer), men føles mere tidssvarende.
I forhold til D6 og konkurrenten Canon EOS R3 er opløsningen dobbelt så høj.
Nikon Z 9 har en hastighed på 20 billeder i sekundet.
Nikon Z 6II er et godt kamera i mellemklassen. Det har en vejledende pris på 16.995 kr., og er en opgraderet version af Z 6-modellen.
Under motorhjelmen har kameraet fået en ekstra processor, som skal booste kameraets buffer og hastighed og sikre, at autofokussen arbejder hurtigere og mere præcis.
Følgefokus og øjefokus arbejder mere sikkert end på forgængeren – også i svagt lys.
> Læs også: Her er de bedste kameraer til gadefotos

Nikon Z 6 II kommer med en forbedret øjefokus i forhold til forgængeren Z 6. Den kan både bruges til mennesker og nogle dyr.
© NikonFujifilm
Den fjerdestørste kameramærke på markedet hedder Fujifilm.
Fujifilm er måske mest kendt for deres filmruller til analoge kameraer, men faktisk laver producenten også rigtig gode kameraer.
Det er Fujifilm X-H2S et godt eksempel på. Kameraet tager billeder i en god kvalitet med 26,0 mio. pixels.
Med en hastighed på 40 billeder i sekundet med kontinuerlig autofokus og elektronisk lukker er Fujifilms nye topmodel med APS-C-sensor blandt markedets hurtigste kameraer.
Et godt begynderkamera fra Fujifilm er deres model X-T30 II, der har samme gode APS-C-billedsensor på 26,0 mio. pixels som blandt andet storebroren X-T4, men det lille og elegante kamera koster kun det halve.
Det spejlløse systemkamera, der er en mindre opgradering af X-T30 fra 2019, er således en fin og billig måde at komme i gang med Fujifilms X-system på.
Fujifilm X-T4 har derimod en indbygget billedstabilisering, og den er virkelig effektiv. Den gør det fx muligt at få skarpe skud håndholdt på 1/10 sekund.
Desuden er den nye lukker i X-T4 meget stille, hvilket især er tydeligt, når man skyder serier. Her tager X-T4 15 raw-billeder i sekundet med mekanisk lukker og 20 med elektronisk lukker.

Søgeren i X-H2S er stor, klar og detaljeret med sine 5,76 mio. punkter. Den opfører sig nærmest som en optisk søger med alle fordelene fra den elektroniske.
© FujifilmPanasonic
Blandt de mindste kameramærker i Statistas cirkeldiagram er Panasonic.
Panasonic Lumix DC-G100 er et godt begynderkamera. Kameraet er især tiltænkt vloggere, altså dem med videoblog eller YouTube-kanal.
Derfor har kameraet tre indbyggede mikrofoner og indgang til en fjerde. Video kan optages i 4K eller Full HD.
Panasonic Lumix DC-S5 er vejrforseglet og har indbygget billedstabilisering, der kan hente op til fem eksponeringstrin.
Da Panasonic spillede ud med deres første spejlløse full-frame-kameraer S1 og S1R i 2019, var alle test og anmeldelser af den billigste model S1 stort set enige.
Lækkert kamera, men det var stort og tungt og fokuserede for langsomt.
Panasonic har lyttet. S5 har stort set samme specifikationer. Alligevel har det nye spejlløse systemkamera fået høvlet godt 20 procent af vægten, og huset er bragt væsentligt ned i størrelse.
> Læs også: Husker du disse banebrydende kameraer?
De andre kameramærker
Canon, Sony, Nikon, Fujifilm og Panasonic er de fem største kameramærker på markedet, men det er absolut ikke ensbetydende med, at de er de eneste.
Her skal OM System (tidligere Olympus), Pentax, Leica og Hasselblad også nævnes.
I Fordelszonen finder du anmeldelser af alle de nyeste kameraer fra alle disse kameramærker.