For 10-15 år siden var kompaktkameraerne kongerne af kameramarkedet, og stort set alle producenter havde en lang række modeller på markedet. Og salget bragede derudaf.
I de første fire måneder af 2007 fremstillede de japanske kameraproducenter 24,6 mio. kompaktkameraer.
Det tal er faldet til blot 2 mio. kompaktkameraer i de fire første måneder af 2019, viser tal fra producentsammenslutningen CIPA.
Til gengæld er kvaliteten af kompaktkameraerne meget bedre.
Hvad er et kompaktkamera?
Kompaktkamera er en betegnelse for kameraer med en indbygget fast optik, der ikke kan skiftes ud som på fx spejlrefleks- og systemkameraer. Trods navnet er kompaktkameraer ikke nødvendigvis kompakte i størrelsen.
Faktisk giver kompaktkameraerne dig muligheder, du ikke får med hverken mobiltelefon eller system- og spejlreflekskameraer.
Her kan du se, hvorfor du skal vælge et kompaktkamera – enten som dit primære kamera eller som et supplement til en større udrustning.
1. Kompaktkameraernes kvalitet er i top
Den faktor, der måske har størst indvirkning på billedkvaliteten, er størrelsen på kameraets billedchip. Og mange af de kompaktkameraer, der er på markedet i dag, har store billedsensorer på 1” eller større.

Kompaktkameraet Fujifilm X100F har en APS-C-sensor, som altså har samme størrelse som i mange spejlrefleks- og systemkameraer.
© FujifilmGår du efter en model med en sensorstørrelse på 1” eller mere, får du nogenlunde samme billedkvalitet som med mange system- og spejlreflekskameraer.
3 gode kompaktkameraer med store sensorer
2. Kompaktkameraet er nemt at have med
Mange kompaktkameraer fylder ikke mere, end at de kan ligge i en lomme, så man altid kan have et kompaktkamera med sig.
Tilmed er det i dag lykkes producenterne at klemme kraftige zoomobjektiver eller store billedsensorer ned i små lommekameraer, så du fx kan få 15x zoom, svarende til 24-360 mm, og en stor sensor i lommeformat.
Vælger du et kompaktkamera med en mindre sensor, kan du i dag få fx 30x zoom i et lommekamera.
3 lommevenlige kompaktkameraer
3. Kompaktkameraer lader dig fotografere diskret
Mange gadefotografer elsker kompaktkameraer – specielt hvis billedsensoren er stor.
Modsat system- og spejlreflekskameraer skaber kompaktkameraer nemlig ikke særlig meget opmærksomhed, men de kan alligevel skyde i høj kvalitet.

Kompaktkameraet Ricoh GR III er lille, har en stor sensor og et objektiv med en fast brændvidde, der svarer til 28 mm, hvilket passer godt til gadefotografi.
© RicohGadefotograferne foretrækker ofte kompaktkameramodeller med en fast brændvidde, der fx svarer til 35 mm, og et objektiv med stor lysstyrke, der blandt andet gør det muligt at tage billeder med en godt sløret baggrund.
> Læs også: Forstå dybdeskarhed på 5 minutter
4. Kompaktkameraer kan tage unikke billeder
Nogle kompaktkameraer giver dig muligheder, som du slet ikke har med hverken mobiltelefonen eller system- og spejlreflekskameraer.
Hårdføre kompaktkameraer kan komme med i vandet eller i sneen uden at tage skade.
Det gør, at du kan tage helt anderledes billeder, end du er vant til, når du ikke skal bekymre dig om, om udstyret kan klare mosten.

Kompaktkameraet Nikon COOLPIX P1000 har hele 125x optisk zoom, der svarer til 24-3000 mm.
© NikonDu kan også få kompaktkameraer med ekstreme zoomobjektiver, der nærmest dækker alle brændvidder. Det samme vil kræve et arsenal af objektiver og en tyk bankbog til spejlrefleks.