Sony Cyber-shot RX10 III

Mange kompaktkameraer har store billedsensorer, der giver høj billedkvalitet – heriblandt kameraerne i Sonys Cyber-shot RX10-serie.

© Sony

4 grunde til at vælge et kompaktkamera

Selv om kompaktkameraer er presset af både mobiltelefoner og system- og spejlreflekskameraer, har kompaktkameraer en række styrker, der gør dem bedre end konkurrenterne.

For 10-15 år siden var kompaktkameraerne kongerne af kameramarkedet, og stort set alle producenter havde en lang række modeller på markedet. Og salget bragede derudaf.

I de første fire måneder af 2007 fremstillede de japanske kameraproducenter 24,6 mio. kompaktkameraer.

Det tal er faldet til blot 2 mio. kompaktkameraer i de fire første måneder af 2019, viser tal fra producentsammenslutningen CIPA. 

Til gengæld er kvaliteten af kompaktkameraerne meget bedre.

Hvad er et kompaktkamera?

Kompaktkamera er en betegnelse for kameraer med en indbygget fast optik, der ikke kan skiftes ud som på fx spejlrefleks- og systemkameraer. Trods navnet er kompaktkameraer ikke nødvendigvis kompakte i størrelsen. 

Faktisk giver kompaktkameraerne dig muligheder, du ikke får med hverken mobiltelefon eller system- og spejlreflekskameraer.

Her kan du se, hvorfor du skal vælge et kompaktkamera – enten som dit primære kamera eller som et supplement til en større udrustning.

1. Kompaktkameraernes kvalitet er i top

Den faktor, der måske har størst indvirkning på billedkvaliteten, er størrelsen på kameraets billedchip. Og mange af de kompaktkameraer, der er på markedet i dag, har store billedsensorer på 1” eller større.

Fujifilm X100F

Kompaktkameraet Fujifilm X100F har en APS-C-sensor, som altså har samme størrelse som i mange spejlrefleks- og systemkameraer.

© Fujifilm

Går du efter en model med en sensorstørrelse på 1” eller mere, får du nogenlunde samme billedkvalitet som med mange system- og spejlreflekskameraer. 

> Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

2. Kompaktkameraet er nemt at have med

Mange kompaktkameraer fylder ikke mere, end at de kan ligge i en lomme, så man altid kan have et kompaktkamera med sig.

Tilmed er det i dag lykkes producenterne at klemme kraftige zoomobjektiver eller store billedsensorer ned i små lommekameraer, så du fx kan få 15x zoom, svarende til 24-360 mm, og en stor sensor i lommeformat.

Vælger du et kompaktkamera med en mindre sensor, kan du i dag få fx 30x zoom i et lommekamera.

3. Kompaktkameraer lader dig fotografere diskret

Mange gadefotografer elsker kompaktkameraer – specielt hvis billedsensoren er stor.

Modsat system- og spejlreflekskameraer skaber kompaktkameraer nemlig ikke særlig meget opmærksomhed, men de kan alligevel skyde i høj kvalitet.

Fotograf med Ricoh GR III

Kompaktkameraet Ricoh GR III er lille, har en stor sensor og et objektiv med en fast brændvidde, der svarer til 28 mm, hvilket passer godt til gadefotografi.

© Ricoh

Gadefotograferne foretrækker ofte kompaktkameramodeller med en fast brændvidde, der fx svarer til 35 mm, og et objektiv med stor lysstyrke, der blandt andet gør det muligt at tage billeder med en godt sløret baggrund.

> Læs også: Forstå dybdeskarhed på 5 minutter 

3 diskrete kompaktkameraer

Ricoh GR III 

Fujifilm XF10

Fujifilm X100F

4. Kompaktkameraer kan tage unikke billeder

Nogle kompaktkameraer giver dig muligheder, som du slet ikke har med hverken mobiltelefonen eller system- og spejlreflekskameraer.

Hårdføre kompaktkameraer kan komme med i vandet eller i sneen uden at tage skade. 

Det gør, at du kan tage helt anderledes billeder, end du er vant til, når du ikke skal bekymre dig om, om udstyret kan klare mosten.

Nikon COOLPIX P1000

Kompaktkameraet Nikon COOLPIX P1000 har hele 125x optisk zoom, der svarer til 24-3000 mm.

© Nikon

Du kan også få kompaktkameraer med ekstreme zoomobjektiver, der nærmest dækker alle brændvidder. Det samme vil kræve et arsenal af objektiver og en tyk bankbog til spejlrefleks.

3 kompaktkameraer med unikke muligheder

Olympus Tough! TG-5

Nikon COOLPIX P1000

Sony Cyber-shot DSC-RX10 IV

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...