Hånd holder systemkamera

Når du har styr på kameraets knapper, kan du hurtigere indstille kameraet, så det passer til motivet.

© Canon

Stor guide: Det betyder knapperne på dit kamera

Dit kamera er fyldt med knapper og funktioner, og får du styr på dem, kan du tage endnu bedre billeder. Vi har gjort det nemt, og viser dig her systemkameraets knapper og funktioner.

Et spejlrelfekskamera eller systemkamera er fyldt med knapper og hjul, der gør det hurtigt at indstille kameraets funktioner. Du skal dog første have styr på, hvad knapperne kan, og når du har det, kan du få endnu flere gode billede, da du hurtigt kan vælge de rigtige funktioner.

>Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

Her gennemgår vi knapper, hjul og funktionelle dele på et typisk systemkamera. Vi tager udgangspunkt i et Canon EOS R8, men knapperne er de samme på mange andre kameramodeller og -mærker, så du kan sagtens være med, selv om du fx har et kamera fra Fujifilm, Nikon, Olympus eller Sony.

Funktioner og knapper på forsiden af kameraet

Kamera set forfra

Se, hvad de forskellige knapper på forsiden af systemkameraet kan, herunder.

© Canon / Digital FOTO


1. Udløserknap

Her tager du dit billede. Holder du knappen halvt nede, stiller kameraet skarpt. Tryk knappen helt i bund for at tage billedet.

2. Funktionsknapper

Mange kameraer har programmérbare knapper ved objektivet, der kan bruges til at aktivere valgfrie funktioner. På mange kameraer er der en knap, der som standard blænder ned, når du holder den inde. På den måde kan du se dybdeskarpheden i søgeren.

3. Objektivfatning

Her monterer du dit objektiv. Der er en markering, der skal matche med samme markering på objektivet, når du monterer. Derefter drejer du objektivet for at låse det fast.

4. Knap til objektiv

Når du holder denne knap inde, er det muligt at dreje objektivet og derefter tage det af.

>Se også: I videoserien Kameraskolen gennemgår vi knapperne på alle de store kameramærker, og så går vi i dybden med kameraets funktioner og knapper.

Funktioner og knapper på toppen af kameraet

Kamera set oppefra

Se, hvad de forskellige knapper på toppen af kameraet kan, herunder.

© Canon / Digital FOTO

1. Tænd/sluk-knap

Her tænder og slukker du dit kamera. I de fleste nye kameraer er det sjældent nødvendigt, at du slukker kameraet mellem dine optagelser. Kameraerne har ofte en standby-funktion, så de automatisk kan slukke efter et par minutter.

2. Forrest indstillingshjul

Der er typisk flere indstillingshjul på kameraet. De bruges til at indstille fx blænde eller lukkertid eller den funktion, du er i gang med at indstille. Hjulet kan ofte også bruges til at navigere i menuer.

3. Bagerste indstillingshjul

Hjulet her ligger, så du kan betjene det med tommelfingeren. Ligesom det forreste hjul kan det bruges til at navigere i menuer eller indstille de aktuelle funktioner.

>Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

4. Programhjul

Programhjul på Canon EOS R8

På programhjulet kan du blandt andet vælge blænde- eller som her lukkertidsprioritet.

© Canon

På programhjulet vælger du, hvilket program kameraet skal bruge. Vælger du Auto, som på kameraet herover hedder A+, klarer kameraet nærmest alt for dig. Vælger du M for manuelt program, skal du selv indstille lukkertid og blænde med mere.

Derimellem er der en række halvautomatiske programmer, hvor P stiller blænde og lukkertid, men åbner for at justere fx ISO, lysmålingsmetode med mere. Tv er lukkertidsprioritet, som på mange kameraer hedder S på programhjulet. Her justerer du lukkertiden, mens kameraet klarer blænden. På Av, som på mange kameraer blot hedder A, er det omvendt. Her justerer du blænden, mens kameraet tilpasser lukkertiden. Du kan typisk også vælge andre programmer på hjulet.

5. Optageknap

For at sætte en videooptagelse i gang trykker du på den røde knap. Tryk igen for at stoppe optagelsen.

6. Knap til optagetilstand

Her vælger du mellem fototilstand og videotilstand. Selv om kameraet står i fototilstand, kan du godt optage video, men i videotilstand har du typisk adgang til flere avancerede videoindstillinger, ligesom du ser billedet i 16:9-format på kameraets skærm.

7. Multifunktionsknap

Ved at trykke én eller flere gange på knappen kan du vælge mellem forskellige funktioner, du vil indstille, fx lysmåling eller ISO. Du ændrer værdi på et af indstillingshjulene.

>Læs også: Alt du skal vide om spejlreflekskameraer

Funktioner og knapper på bagsiden af kameraet

Systemkamera set bagfra

Se, hvad de forskellige knapper på bagsiden af systemkameraet kan, herunder.

© Canon / Digital FOTO

1. Menuknap

Langt de fleste kamera har et væld af indstillinger, du kan få adgang til ved at trykke på denne knap. Brug indstillingshjul, joystick eller navigationsknapper til at navigere i menuerne.

2. SET- eller OK-knap

For at bekræfte valg i menuen bruger du knappen SET eller OK.

3. Navigationsknapper

Knappen bruges til at navigere i menuer og lignende, og du kan trykke i fire retninger. På mange kameraer kan der også være direkte adgang til særlige funktioner, så du fx kommer til ISO-indstillinger ved at trykke mod højre. På nogle kameraer sidder der et hjul i stedet for navigtionsknapper, og mange kameraer har desuden et joystick, der kan bruges på samme måde.

>Læs også: Sådan vælger du det rigtige analog kamera

4. Info-knap

Knappen her kan også hedde Display og bruges til at ændre de oplysninger, du ser i søgeren eller på lcd-skærmen. Du kan fx få vist histogram eller forskellige optageoplysninger.

5. AF ON-knap

På nogle kameraer hedder knappen AF-L. Her kan du låse fokus. Knappen kan også indstilles til at fokusere med i stedet for at trykke halvt ned på udløserknappen.

6. Eksponeringslås

På knappen her, som på mange kameraer hedder AE-L, kan du låse eksponeringen, så kameraet ikke ændrer eksponeringsindstillinger, selv om du ændrer lidt på kompositionen.

7. Knap til autofokuspunkt

På denne knap kan du vælge mellem forskellige punkter og områder, som autofokus skal benytte.

8. Play-knap

Tryk her for at gennemse de optagelser, du har lavet. Tryk igen for at komme tilbage til optagetilstand, eller tryk halvt ned på udløserknappen.

9. Papirkurv

Tryk her for at slette et billede. På mange kameraer kan du vælge at slette et enkelt eller flere ad gangen.

10. Dioptriindstilling

Ved søgeren sidder en drejeknap, der bruges til at tilpasse søgerbilledet til dit syn. Kig i søgeren, mens du drejer på knappen, og hold øje med tallene, der vises i søgeren. Når de står skarpt, er dioptrien indstillet korrekt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...