Canon er en af de førende producenter af kameraer til både begyndere, entusiaster og professionelle. Herunder får du overblik over de bedste Canon-systemkameraer i 2023, inddelt efter pris. Vi har testet alle kameraerne, og du kan klikke dig videre for at læse de fulde anmeldelser.
Kameraerne her på listen er spejlløse systemkameraer til begyndere og entusiaster. Det vil sige, at man kan skifte optikken ud på samme måde som med spejlreflekskameraer, men teknisk set er det ikke spejlreflekskameraer. Der er nemlig ikke noget spejl i kameraet, og det giver en række fordele.
Hvor søgeren i et spejlreflekskameraer er optisk, er den i det spejlløse kamera elektronisk. Det betyder, at man kan se billedet med den eksponering og de farver, man har indstillet kameraet til. Desuden kan autofokus være meget mere avanceret i et spejlløst systemkamera.
>Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder
Hvad er EOS?
De seneste spejlreflekskameraer fra Canon blev lanceret i begyndelsen af 2020, og siden da har Canon koncentreret sig om de spejlløse systemkameraer. Både spejlreflekskameraerne og de spejlløse systemkameraer hedder EOS, men de spejlløse har tilføjelsen R. EOS R er altså spejlløse systemkameraer, mens de kameraer, der blot hedder EOS er traditionelle spejlreflekskameraer.

I et spejlløst kamera ser man typisk direkte ind til billedchippen, når objektivet er taget af, som på dette Canon EOS R10. I et spejlreflekskamera ser man ind til spejlet.
© CanonDer findes også spejlløse kameraer i EOS M-serien, der har sin egen fatning, men hvor der er få objektiver. Det seneste EOS M-kamera blev ligeledes lanceret i 2020, så meget tyder på, at serien er på vej ud.
De spejlløse kameraer har også deres egen objektivfatning, som er anderledes end fatningen på Canons spejlreflekskameraer. Objektiverne til de spejlløse R-kameraer hedder RF, men du kan også bruge EF-objektiver fra Canons spejlreflekskameraer via en adapter.
Canon EOS R-kameraerne kan inddeles i to hovedtyper efter billedsensorens størrelse. De mindste kameraer har typisk en billedchip i APS-C-størrelse, mens de større modeller er udstyret en større full-frame-billedchip. Den større chip vil generelt give lidt bedre billedkvalitet.
>Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser
Til Canons APS-C-kameraer findes særlige RF-S-objektiver, der typisk er ret kompakte. Du kan dog også bruge alle andre RF-objektiver på et Canon EOS R-kamera med APS-C-sensor. På grund af den mindre billedchip er der dog en såkaldt brændviddeforlængelse på 1,6x på R-kameraerne med APC-C-sensor, så et objektiv på 50 mm vil give en billedvinkel, der svarer til 80 mm.

RF-S-objektiverne, som dette Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, kan også bruges på Canon EOS R-kameraer med full-frame-kameraer, men her beskæres billedet, så opløsningen bliver lavere.
© CanonHerunder kan du se de bedste Canon-systemkameraer.
Canon EOS R50

Systemkameraet Canon EOS R50 er meget kompakt og et godt valg til begynderen. Du får en udmærket detaljegengivelse og god støjhåndtering i svagt lys. Autofokus er hurtig og god, og kameraet har motivgenkendelse, der fx kan registrere fugle, så fokus fastholdes på en fugl, uanset hvor i billedfladen den befinder sig. Den kan dog ikke registrere helt så mange motivtyper som nogle af de større modeller.
Kameraet kan lave serieoptagelser med en hastighed på op til 15 billeder i sekundet, men man kan ikke tage specielt mange billeder i den høje hastighed, før farten daler.
Specifikationer – Canon EOS R50
Opløsning: 24,0 mio. pixels
Optagehastighed: 15 billeder/sekund
Sensortype: APS-C
Pris: 6635 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R50 her.
Canon EOS R10

Med Canon EOS R10 får du hele 4503 valgbare fokuspunkter, og der er en avanceret motivregistrering, der fx kan fastholde fokus på en cykelrytter. Med elektronisk lukker kan du tage hele 23 billeder i sekundet, så der er fart over feltet.
Ergonomien er rigtig god, og det er lækkert, at der er et joystick på bagsiden, som blandt andet er godt til at vælge fokuspunkt med. I modsætningen til flere af de større modeller er kameraet ikke vejrforseglet, og der er ikke indbygget billedstabilisering på billedchippen.
Specifikationer – Canon EOS R10
Opløsning: 24,0 mio. pixels
Optagehastighed: 23 billeder/sekund
Sensortype: APS-C
Pris: 7275 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R10 her.
Canon EOS R7

Du får en rigtig god detaljegengivelse fra de 32,3 mio. pixels i Canon EOS R7. Fokussystemet er fremragende, og motivgenkendelsen kan blandt andet registrere og fastholde fokus på fugle. Efterhånden som fuglen kommer tættere på bliver først kroppen blev registreret, dernæst hoved og så øjnene, og det sker med usvigelig sikkerhed.
Canon EOS R7 kan tage op til 30 billeder i sekundet, og da vi skød både jpeg og raw på én gang i en lang serie, fik vi 45 skud, før bufferen sagde stop.
Specifikationer – Canon EOS R7
Opløsning: 32,3 mio. pixels
Optagehastighed: 30 billeder/sekund
Sensortype: APS-C
Pris: 10.950 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R7 her.
Canon EOS R8

Med Canon EOS R8 får du en stor full-frame-sensor. Det leverer en flot og detaljeret billedkvalitet. Selv høje ISO-værdier, som 51.200, er brugbare, selv om støjen begynder at genere, når du går over ISO 12.800. Eksponeringen er sikker, og farverne er naturlige.
Med elektronisk lukker kan du tage hele 40 billeder i sekundet. I forhold til større modeller, fx Canon EOS R6 Mark II, får du ikke indbygget billedstabilisering på billedchippen, og batteriet er lidt mindre, men der er avanceret autofokus med motivgenkendelse.
Specifikationer – Canon EOS R8
Opløsning: 24,0 mio. pixels
Optagehastighed: 40 billeder/sekund
Sensortype: Full-frame
Pris: 14.375 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R8 her.
Canon EOS R6 Mark II

Den avancerede motivgenkendelse i Canon EOS R6 Mark II kan ikke bare registrere mennesker, dyr og køretøjer, men specifikt hunde, katte, fugle, heste, zebraer, tog, racerbiler, motorcykler, fly og tog. Det fungerer forrygende.
Hastigheden er på 40 billeder i sekundet med elektronisk lukker, og vi kunne få 63 billeder i højeste hastighed, før farten faldt. Kameraets stabilisering er fremragende. I kombination med RF 24-70mm F2.8 L IS USM på kameraet fik vi knivskarpe billeder i en mørk kirke, da vi håndholdt skød med en lukkertid på hele fem sekunder.
Specifikationer – Canon EOS R6 Mark II
Opløsning: 24,0 mio. pixels
Optagehastighed: 40 billeder/sekund
Sensortype: Full-frame
Pris: 22.239 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R6 Mark II her.
Canon EOS R5

Her er opløsningen oppe på hele 44,8 mio. pixels, så du får en fornem detaljegengivelse. Samtidig er støjhåndteringen i svagt lys rigtig god.
Canon EOS R5 kan gemme billeder på almindelige SD-kort eller på de hurtige CFexpress-kort, og med sidstnævnte kunne vi skyde ubegrænset med en hastighed på 20 billeder i sekundet. Autofokus har hele 5940 fokuspunkter.
Specifikationer – Canon EOS R5
Opløsning: 44,8 mio. pixels
Optagehastighed: 20 billeder/sekund
Sensortype: Full-frame
Pris: 30.990 kroner
>Læs den fulde anmeldelse af Canon EOS R5 her.