Canon EOS R

Både Canon og Nikon har lanceret nye, spændende kameraer uden spejl. Her får du vores første indtryk af de nye kameratyper. 

© Canon // Nikon

Vores første test af Canon EOS R og Nikon Z

Vi var med til verdenspremieren på både Canons og Nikons nye banebrydende kamerasystem, der byder på vilde modeller og helt nye objektiver til ægte entusiaster. Her får du vores første dom.

12. september 2018

Spejlløse full-frame-kameraer er på alles læber i disse dage, efter både Canon og Nikon for nylig lancerede nogle virkelig spændende af slagsen - nemlig Canon EOS R, Nikon 6 Z og Nikon 7 Z.

Som nogle af de første i verden fik vi mulighed for at prøve de tre nye kameraer, da de blev lanceret. 

Og vi er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se meget mere til spejlløse kameraer i de kommende år. 

I artiklen her kan du se de tre nye kameraer i en duel på specifikationer

Canon EOS R imponerer på billedkvalitet

Canon lånte os Canon EOS R i 12 timer på selve lanceringsdagen, og vurderet ud fra dagens 600 billeder og videooptagelser er der meget at glæde sig til. 

Vi troede ikke vores egne øjne, da vi fik billederne op på skærmen. 

Selv ubehandlede jpeg-filer er så skarpe, detaljerede og nuancerede i farverne, at vi slet ikke savner det større og tungere Canon EOS 5D Mark IV, som Canon EOS R minder så meget om.

Læs også: Systemkamera eller spejlreflekskamera - hvad skal jeg vælge?

Canon EOS R

Billedet her er taget med Canon EOS R i et udfordrende blandingslys. Vi må desværre ikke gengive vores første billeder taget med Nikon Z 6 og Nikon Z 7.

© Klaus Nyggaard

Programmerbar skærm i Canon EOS R

I den nye Canon-model er spejlet skiftet ud med elektronik og nye spændende funktioner.

Der er et berøringsfølsomt og programmérbart område bag på kameraet, hvor du med højre tommelfinger kan skifte fx ISO-værdier, og skærmen kan klappes ud og vendes rundt, hvilket er den bedste løsning på markedet i vores øjne.

På de fire nye objektiver, der udelukkende er til Canon EOS R, er der en helt ny funktionsring, som du også kan definere selv. Her valgte vi blændeskift.

Canon påstår, at autofokussen er verdens hurtigste, og selv i udfordrende og begrænset lys reagerede Canon EOS R da også lynhurtigt og leverede vildt skarpe billeder.

Canon EOS R

Canon lover, at EOS R er verdens første kamera, der kan fokusere ned til - 6 EV, svarende til lyset kun fra halvmåne. Vi oplevede da også, at fokussen var hurtig og selvsikker. Detaljer og farver gengives helt suverænt i vores første testoptagelser trods mørke omgivelser og diffust kunstigt lys fra flere kilder. Billedstøj er intet problem ved ISO 6400.

Selv om kameraet er nyskabende og mere programmérbart end nogensinde før hos Canon, følte vi os hurtigt hjemme, og den elektroniske søger samt kontruktionen af selve kameraet er så overlegent, at vi ikke er i tvivl om, at fremtiden tilhører de spejlløse.

Det vidner de fire nye RF-optikker også om. Her prøvede vi både 24-105mm F4.0 og den ekstremt skarpe 50mm F1.2, der er den mest lysstærke i sin klasse.

Du kan også bruge EF-objektiver på EOS R uden kvalitetstab med adapter.

> Læs mere om Canon EOS R her

Hele to modeller fra Nikon

Nikon har også søsat et helt nyt system med full-frame-sensorer. Her kom der oven i købet to kameraer med ny fatning og tre objektiver med flere på vej.

Vi har kortvarigt haft mulighed at prøve både Nikon Z 6 og Nikon Z 7 og nogle af de nye objektiver, og vores første indtryk er virkelig gode.

Autofokussen lader til at arbejde lynhurtigt og præcist, selv om der var tale om betaversioner af de nye kameraer.

Også den store, elektroniske søger var en fornøjelse at bruge. Uanset om du bruger briller eller ej, er det muligt at få okularet helt tæt på øjet.

Gengivelse af motivet og opdateringshastigheden i søgeren virkede også rigtig god.

> Læs mere om Nikon Z 6 og Nikon Z 7 her

Nikon Z 6 Nikon Z 7

Nikon Z er Nikons bud på et spejlløst full-frame-kamera, og det skuffer bestemt ikke. 

© Nikon

Gode muligheder for at tilpasse Nikon Z

Nikon Z har ikke en særskilt funktionsring på de nye objektiver, men fokusringen kan programmeres til at styre fx eksponeringskompensationen.

Der er mange programmeringsmuligheder i de forskellige knapper, og så er Nikon Z’erne vejrforseglede ligesom Canon EOS R.

Alle tre nyheder har selvfølgelig masser af muligheder for at optage 4K-video. Z 6 og Z 7 har i øvrigt billedstabilisering i huset. Canon har i nogle af objektiverne.

Vi vender tilbage med fulde test af de nye modeller, så hold øje med Gearguiden læs med i magasinet Digital FOTO. 

> Få Digital FOTO leveret til døren fra kun 29 kroner. Se tilbuddene her.

Nikon Z

Med en bestemt adapter kan du bruge objektiver fra spejlreflekskameraer både på Nikon Z 6 (på billedet) og på Canon EOS R. 

© Nikon

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...