Fuji-bjerget på 103 mm.

Vi fotograferede med Fujifilm GFX 100 ved bjerget Fuji. Billedet er en raw-fil, som er justeret i Lightroom. Exif-data: 1/750 sekund, F8.0, ISO 320, 103 mm.

© Kristoffer Engbo

Vores første test af Fujifilm GFX 100

Som nogle af de første har vi prøvet Fujifilm GFX 100, og her får du vores første indtryk af det nye systemkamera, der har en kæmpe mellemformatsensor og en opløsning på hele 102 mio. pixels.

28. maj 2019 af Kristoffer Engbo

Vi var inviteret til lanceringen af Fujifilm GFX 100 i Japan af Fujifilm, og på turen fik vi det meste af en dag til at prøve det nye spejlløse mellemformatkamera. 

Kameraet, vi prøvede, var en præproduktionsmodel, så der kan være ting, der bliver justeret, inden de endelige kameraer rammer butikkerne i slutningen af juni.

Herunder får du vores første indtryk, og så vender vi tilbage med en fuld test, når vi får et endeligt kamera ind på redaktionen.

Enorm sensor i Fujifilm GFX 100 

Fujifilm GFX 100 er på mange måder et vanvittigt kamera. Mellemformatsensoren på 43,8 x 32,9 mm er omkring 70 procent større end en full-frame-sensor, og i Fujifilm GFX 100 er der hele 102 mio. pixels.

Alligevel fylder og vejer det omtrent det samme som Canons og Nikons topmodeller Canon EOS-1D X Mark II og Nikon D5 med full-frame-sensorer.

> Læs mere: Hvad er mellemformat?

Fujifilm GFX 100

Kamerahuset på Fujifilm GFX 100 vejer 1400 gram med to batterier og hukommelseskort.

© Jonas Rask

Vanvittige detaljer fra Fujifilm GFX 100

De 102 mio. pixels betyder, at man får nogle voldsomme filstørrelser. Hvert raw-foto fylder godt 200 megabytes, og Lightroom bliver virkelig presset, når man arbejder med filerne.

Klikkede vi på et billede for at zoome ind til 100 procent, tog det flere minutter, før udsnittet stod klart på skærmen på vores bærbare pc.

Til gengæld er mængden af detaljer direkte vanvittig. 

Vi fotograferede fra 273 meters højde fra højhuset Yokohama Landmark Tower, og når vi zoomede i Lightroom, kunne vi se de enkelte bilmodeller på gaden eller bandereklamer og spillere på baseballstadion omkring 1,5 km væk.

Læs mere: Det betyder sensorstørrelsen

Baseballstadion i Yokohama.

Her fotograferede vi det lokale baseballstadion i Yokohama på 200 mm, hvilket svarer til 158 mm på Fujifilm GFX 100.

© Kristoffer Engbo
Udsnit af billede fra baseballstadion i Yokohama.

Her er samme billede, hvor vi er zoomet ind midt i billedet fra baseballstadion i Yokohama, og man kan virkelig se detaljerne. 

© Kristoffer Engbo

Lækre skærme på Fujifilm GFX 100

Fujifilm GFX 100 ligger godt i hænderne, når du optager i bredformat, og der er også et greb med udløserknapper med mere til fotos i højformat. 

Her holder man ikke helt lige så godt, men det giver blandt andet plads til to batterier, så du kan tage omkring 800 billeder uden at skifte batterier.

Modsat mange andre kameraer fra Fujifilm indstiller du ikke lukkertid og ISO eller eksponeringskompensation på mekaniske hjul, men ved hjælp af indstillingshjul foran og bag på kameraet, som du kender fra mange andre kameramærker.

På toppen er der en lækker skærm, der viser kameraindstillinger og også kan indstilles til at vise fx lukkertid og ISO som visuelle hjul eller et histogram, som du kan se i videoen herunder.

Stærk billedstabilisering i Fujifilm GFX 100

Bag på Fujifilm GFX 100 er der også en ekstra lille skærm under lcd-skærmen på 3,2 tommer. Den lille skærm kan vise indstillinger, histogram med mere, så du kun ser live view-billedet på den store. Det er lækkert og smart.

Søgeren er ekstremt lækker og detaljeret og har da også hele 5,76 mio. punkter. Enkelte gange havde vi dog lidt problemer med at få sensoren ved søgeren til at fungere ordentligt. 

Den tænder søgerbilledet, når du tager kameraet op for øjet, men nogle gange skulle der et par forsøg til. Som nævnt var det da også en præproduktionsmodel, vi fik udleveret.

Det er lykkes Fujifilm at udstyre Fujifilm GFX 100 med billedstabilisering på den store sensor, og den virker overbevisende og føles som en jernnæve, når den tager fat.

Kvinde ved vindue.

Exif-data: Fujifilm GFX 100, 1/320 sekund, F5,6, ISO 800, 158 mm.

© Kristoffer Engbo

Sensoren har hele 3,76 mio. fasedetekterende pixels, der giver en autofokus, som dækker hele billedfladen. 

Fujifilm GFX 100 fokuserede hurtigt og præcist, da vi prøvede det.

Så god er billedkvaliteten fra Fujifilm GFX 100

Den store sensor har et stort dynamisk omfang, og vi kunne presse masser af detaljer ud af mørke områder i filerne i raw-konverteringen.

På jpeg-billederne er der meget lidt korn at se – og selv højeste ISO-værdi på 102.400 ser fornuftig ud. I raw-filerne er der dog en del mere korn at se også på de lavere ISO-værdier.

Sejlskib fra oven

Da vi zoomede på billedet her i Lightroom, kunne vi tydeligt se de enkelte brosten, hvilket skyldes den høje opløsning i Fujifilm GFX 100. 

© Kristoffer Engbo

Når vi får en endelig produktionsmodel af Fujifilm GFX 100, vender vi naturligvis tilbage med en endelig test i bladet og i Gearguiden.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...