Fujifilm GFX 100S

Fujifilm GFX 100S er er kompakt mellemformatkamera med tårnhøj opløsning.

© Fujifilm

Hvad er mellemformat?

Kameraproducenter som Fujifilm og Hasselblad har gjort en dyd ud af at producere kameraer i såkaldt mellemformat – men hvad er mellemformat egentlig? Få svaret her.

Ligesom full-frame og APS-C er mellemformat en betegnelse for billedchippens – eller i de analoge dage filmens – størrelse.

Og mellemformat dækker faktisk over flere størrelser, men fælles for dem er, at de er større end full-frame, der måler omkring 36 x 24 mm, men mindre end storformat, der er 102 x 127 mm.

Før i tiden var både mellem- og storformat forbeholdt studiefotografer som stod klar med den store pengepung. Det har ændret sig drastisk i de sidste par år, hvor især Fujifilm har været med til at presse prisen for mellemformat i bund.

Oven i købet er det lykkedes at hæve opløsningen til hele 100 mio. pixels samtidig med et kamerahusene bliver mindre og dermed nærmer sig spejlrefleks i størrelsen. De er altså langt mere håndterlige end før.

>Læs også: Det skal du vide om spejlrefleks

Fujifilm GFX-sensor

En sensor i Fujifilms GFX-kameraer måler 43,8 x 32,9 mm.

© Fujifilm

Fire gange større

I Fujifilms GFX-modeller måler mellemformatsensoren 43,8 x 32,9 mm, hvilket er nogenlunde samme størrelse som i Hasselblad X1D-50c og Pentax 645Z.

Der findes dog også mellemformatkameraer med større billedchips. Phase Ones og Hasselblads billedchip er ofte lige omkring 53,7 x 40,4 mm. større.

Billedchippen i Fujifilm GFX 100S er næsten 1,7 gange større end full-frame og fire gange større end APS-C-chippen, der sidder i mange spejlrefleks- og systemkameraer. Og generelt kan man sige, at jo større billedchippen er, jo bedre billedkvalitet får du.

Det gælder dels det dynamiske omfang, som betyder, at du kan hente flere informationer ud i skygger og højlys. Desuden er der en stor fordel ved håndtering af støj, hvor mængden af billedstøj ved mellemformat er markant lavere.

>Læs også: Få styr på sensorstørrelsen

Herunder kan du se det indbyrdes forhold mellem de forskellige sensortyper:

Sensorstørrelser

Her ses de fem mest udbredte sensorstørrelser.

© Digital FOTO
  • Øverst til venstre ses mellemformatsensoren i fx Fujifilm GFX 50S.

  • Øverst til højre er en full-frame-sensor.

  • Nederst til venstre er APS-C-sensoren.

  • Nederst i midten en Four Thirds-sensor som den, der sidder i Olympus’ og Panasonics kameraer.

  • Nederst til højre er en 1”-sensor, som bruges i mange kompaktkameraer til entusiaster.

Brændvidden ændrer sig

Ligesom der er en brændviddeforlængelse på APS-C-kameraer, så du skal gange objektivets brændvidde med omkring 1,5x for at vide, hvad brændvidden svarer til på full-frame, så er der også en brændviddeforlængelse eller nærmere -forkortelse på mellemformatkameraerne, da billedchippen er større end full-frame. 

Den er omkring 0,79x på GFX 100S, så et 63 mm-objektiv svarer til 50 mm på mellemformatkameraet.

Læs også: Så god er Fujifilm GFX 100S

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...