Fujifilm GFX 50S

Hvad er mellemformat?

På Photokina i Köln løftede Fujifilm sløret for deres kommende mellemformatkamera GFX 50S, og andre producenter er også begyndt at bruge det store format, men hvad er mellemformat egentlig?

27. september 2016

På samme måde som full-frame og APS-C er mellemformat en betegnelse for billedchippens – eller i de analoge dage filmens – størrelse.

Og mellemformat dækker faktisk over flere størrelser, men fælles for dem er, at de er større end full-frame på omkring 36 x 24 mm, men mindre end storformat, der er 102 x 127 mm eller større.

Fujifilm GFX sensor

Fujifilms kommende model har en billedchip på 43,8 x 32,9 mm, hvilket er nogenlunde samme størrelse som i Hasselblad X1D-50c og Pentax 645Z.

Der findes dog også mellemformatkameraer med større billedchips. Phase Ones og Hasselblads billedchip er ofte lige omkring 53,7 x 40,4 mm.

Fire gange større

Billedchippen i Fujifilm GFX 50S er næsten 1,7 gange større end full-frame og fire gange større end APS-C-chippen, der sidder i mange spejlrefleks- og systemkameraer. Og generelt kan man sige, at jo større billedchippen er, jo bedre billedkvalitet får du.

Ligesom der er en brændviddeforlængelse på APS-C-kameraer, så du skal gange objektivets brændvidde med omkring 1,5x for at vide, hvad brændvidden svarer til på full-frame, så er der også en brændviddeforlængelse eller nærmere -forkortelse på mellemformatkameraerne, da billedchippen er større end full-frame. Den er omkring 0,79x på GFX 50S, så et 63 mm-objektiv svarer til 50 mm på mellemformatkameraet.

> Læs mere om Fujifilms mellemformatkamera her: Fujifilm overrasker med 51,4 mio. pixels

Herunder kan du se det indbyrdes forhold mellem de forskellige sensortyper:

  • Øverst til venstre ses mellemformatchippen i fx Fujifilm GFX 50S.

  • Øverst til højre er en full-frame-chip.

  • Nederst til venstre er APS-C-chippen.

  • Nederst i midten en Four Thirds-chip som den, der sidder i Olympus’ og Panasonics kameraer.

  • Nederst til højre er en 1”-chip, som bruges i mange kompaktkameraer til entusiaster.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...