Vi lever alle på den blå planet, hvor vand dækker hele 71 procent af jordens overflade. Det burde i sig selv egentlig være grund nok til, at du skal begynde at fotografere med et undervandskamera.
Under overfladen gemmer sig nogle fantastiske motiver og ikke mindst oplevelser for den eventyrlystne fotograf.
I denne artikel guider vi dig til, hvordan du vælger det rigtige undervandskamera, og hvordan du får de bedste billeder under vand.
Vi anbefaler undervandskameraer til begynderen, entusiasten og til den topseriøse undervandsfotograf.
Vælg det rigtige undervandskamera

Der findes et hav af muligheder for at fotografere under vand. Her har fotografen fx købt et undervandshus til sit kamera.
© ShutterstockNår du skal finde det rigtige undervandskamera til dig, er det en god ide først at tænke over, hvor meget du skal bruge det.
Det lyder banalt, men der er nemlig kæmpe forskel på priserne, når du skal finde det rigtige undervandskamera. Derudover er der også stor forskel på, hvad de respektive undervandskameraer kan.
Den første overvejelse, du skal gøre dig, er derfor, hvor meget du kommer til at bruge dit undervandskamera og i hvilke situationer, du skal bruge et undervandskamera.
> Læs også: 5 tips til bedre undervandsbilleder.
Undervandskamera til begynderen
Det behøver ikke være svært at komme i gang med at fotografere under vand. Faktisk kan du allerede nu lave dit eget undervandskamera med hjælp af din smartphone, hvis du gerne vil finde ud af, om undervandsfotografering er noget for dig.
Det eneste, der kræves, er en kameratelefon og en plastikpose. Nu har du mulighed for at skyde under vandet. Det er selvfølgelig vigtigt, at du sørger for, at din telefon ikke bliver våd.
Undgå derfor steder med bølger.
> Læs også: Mød undervandsfotografen der svømmer med blodtørstige hajer.
Bliver det hjemmelavede undervandskamera for kedeligt til dig, er der mulighed for at putte din telefon i et etui, der er knap så hjemmelavet. Se et eksempel her.
Du kan også få udstyr, der laver din kameratelefon om til et rigtigt undervandskamera. Der findes efterhånden en del muligheder, hvor du kan putte din kameratelefon i et specielt hus, som giver dig sikkerhed og god mulighed for billeder under vandet. Se et eksempel her.
> Læs også: Undervandskameraet til børn og barnlige sjæle.

Her dykker kvinden med sin telefon i et vandtæt etui, som giver hende mulighed for at fotografere under vandet.
© ShutterstockUndervandskamera til entusiasten
Er du allerede nu sikker på, at du vil fotografere mere seriøst under vand, så findes der undervandskameraer, der ikke tømmer hele din bankbog.
Et oplagt valg i denne kategori er at købe et actionkamera, hvor der følger et undervandshus med. Det kan fint fungere som et stabilt undervandskamera i god kvalitet.
I efterhånden en del år har GoPro kameraer været foretrukket, når surferen eller andre har haft kameraet med i vandet.
> Læs også: Alt om GoPro kameraer.
Hvis du hellere vil have et kamera, du bare smider i tasken og efterfølgende tager med i vandet uden en flig af bekymring, kan du købe et decideret undervandskamera.
Disse kameraer har en klar fordel, da du kan ændre indstillinger under vandet. Dvs. at du ikke behøver lade dig begrænse af auto-indstillinger, når du fotograferer med dit undervandskamera.

Undervandskameraer kan mange gange komme helt ned på 30 meters dybde, men ofte svære lysforhold og små sensorer gør dem ofte mere relevant på snorkelture.
© ShutterstockSenest har vi testet undervandskameraer fra Panasonic, som du kan læse anmeldelsen af her, og Ricoh, som du kan læse anmeldelsen af her.
Begge kameraer har et prisleje på omkring 2.000 kroner.
> Læs også: Skyd 4k under vandet med Nikon.
Undervandskamera til den seriøse
Er du er træt af den halvgode kvalitet i et GoPro-kamera eller i de små undervandskameraer, og derfor gerne vil opgradere, er der også mulighed for det.
Det næste du nu skal overveje er, hvor mange penge du vil ofre på et undervandskamera. Det har nemlig tendens til at blive lidt dyrt.
Hvis du allerede har et spejlreflekskamera eller systemkamera, kan du købe et undervandshus, så du kan tage den gode kvalitet med ned i dybderne.

Udover et professionelt hus til kameraet, har dykkeren her tilføjet to lamper, som giver ekstra gode billeder fra undervandskameraet.
© ShutterstockHvilket undervandshus, der skal forvandle dit kamera til et undervandskamera, afhænger af, hvilket kamera du allerede ejer.
Husene er nemlig lavet, så de passer til de enkelte kameraer helt perfekt. Derfor skal du inden da overveje, om dit kamera står til udskiftning snart, og om du derfor bør vente, til du har et mere fremtidssikret kamera.
Se et eksempel på et etui til et Sony A6000 her. Med etuiet, som koster cirka 8500 kroner, bliver dit systemkamera til et undervandskamera.
Vil du tage undervandsfotografi til et helt nyt niveau, kan du investere i en fed undervandsdrone. Læs vores anmeldelse af undervandsdronen Chasing-Innovation Gladius mini lige her.

Koralrev er et yndet motiv for undervandsfotografer.
© ShutterstockSådan får du de bedste fotos med et undervandskamera
Når du fotograferer under vandet, er der nogle gode råd, som er værd at følge, hvis du vil have de bedste fotos under vand.
Når du kommer under vand, begynder dit objektiv at opføre sig mærkeligt. Under vandet bliver dit objektivs udsyn nemlig mere snævert. Har du et 24 mm objektiv, bliver det til et 35 mm under vandet. Derfor er det en god ide, at du har en god vidvinkel på dit kamera.
Det er også en god ide, at du kommer tæt på dine motiver. Her udnytter du nemlig din vidvinkel bedst.
Et tele-objektiv nytter sjældent noget, når du fotograferer under vand.
Det er også sjældent, at du kan se særlig langt under vandet. Sørg derfor at komme så tæt på dine motiver, som du kan, med dit undervandskamera.
Husk at tænke over lyset i vandet
Når du befinder dig under vand, skal du selvfølgelig også tænke over, hvordan lyset falder i dit foto. Et godt tip er, at hvis du skyder op mod overfladen eller er på samme niveau med dit motiv, får du de flotteste billeder. Det er mindre sandsynligt, at billederne bliver gode, når du skyder ned mod et motiv.
Hvis du stadig ikke er tilfreds med dine billeder under vand, er det en rigtig god ide, at du selv medbringer ekstra lys.
Har du mulighed for det, så brug kameraets blitz eller medbring en form for lygte eller lampe. Det ekstra lys vil give dig mere farverige og skarpe billeder.
Husk dog, hvis du har dit kamera i et undervandshus, at slå flashen fra i dit kamera. Blitzlyset bliver nemlig reflekteret inde i undervandshuset, som derfor ikke giver dig den ønskede effekt.
Det vil i stedet ødelægge dit billede.
> Læs også: Sådan vælger du den rigtige blitz.
Pas på dig selv og havlivet!
Når du befinder dig under vand og vil fotografere under vandet, skal du selvfølgelig huske at passe på dig selv. Sørg derfor for, at du har styr på at dykke, før du begynder at fotografere med et undervandskamera.
Husk også, at du helst ikke skal forstyrre fisk, hvaler, hajer, skildpadder osv, når du udforsker dyrelivet med dit undervandskamera. Det er også meget vigtigt, at du ikke ødelægger koralrev. Du skal derfor hverken røre ved eller stå på et koralrev.
Vil du have inspiration til dit undervandsfotografi kan du taget et kig i dette galleri, hvor nogle af verdens allerbedste fotografer har knipset flotte fotos med deres undervandskameraer.