Videooptagelse med systemkamera og gimbal

Når man optager video, er det ikke helt ligegyldigt, hvilke indstillinger man vælger.

© Shutterstock

Det betyder videofilernes forkortelser

Filendelserne på dine videoer kan være svære at tyde. De dækker grundlæggende over, hvilken kodning, der er brugt, og hvordan filerne er komprimeret. Her får du forklaringen på de mest gængse videonavne.

Uanset om du optager video med din smartphone, dit systemkamera eller det lille actionkamera, du spænder på hjelmen, når du fx står på ski, så kan du optage i forskellige formater og filtyper. Her kan navngivningen være ret forvirrende. 

For at sikre, at du vælger rigtigt i kameraets menu, får du her forklaringen på de mest gængse filtyper, og hvad de forskellige kryptiske forkortelser dækker over.

> Læs også: Bliv ekspert til at optage video

GoPro HERO9 Black

Et actionkamera som GoPro HERO 9 Black optager fx video i hele 5K i det meget udbredte MP4-format. 

© GoPro

Det dækker videofilernes navne over

Navnene på kamerets videofiler dækker over formater, der enten angiver filtypen, eller hvilken type kodning der er brugt for at komprimere.

Hver fil rummer nemlig to elementer. Den ene er et codec, som indeholder de algoritmer, der skal til for at komprimere filen. Den anden er formatet, der er den filtype, som informationerne komprimeres til.

Formatet fungerer således som en container med data, mens kodekset er redskabet, som pakker informationerne og placerer dem i containeren. De to ting kan meget let blandes sammen. 

> Læs om forskellen på HD, Full HD, 4K og HDR lige her.

Videooptagelse med Sony-kamera

Både systemkameraer og spejlreflekser har gode videoindstillinger til både professionelle og entusiaster.

© Shutterstock

Det betyder videofilernes forkortelser

H.264

Det mest udbredte videocodec i øjeblikket. Det er også kendt som AVC. Formatet kan håndteres af alle nyere computere, smartphones og tablets.

H.265

Et videocodec, som i løbet af kort tid forventes at overtage pladsen for H.264. Det skyldes en bedre håndtering af 4K-optagelser. H.265 går også under betegnelsen HEVC.

VP9

Her er tale om et åbent codec, som skal konkurrere med H.265. Dette codec kan lave mindre filer, men har en lidt lavere kvalitet end H.265.

AV1

Ligesom VP9 er AV1 et åbent codec, der konkurrerer med H.265. Dette videocodec er stadig i udviklingsfasen, men understøttes allerede af eksempelvis browseren Google Chrome.

> Læs også: Her er de bedste programmer til videoredigering

Videooptagelse med smartphone

Selv med en smartphone er der flere valg, som kan påvirke videokvaliteten.

© Shutterstock

De vigtigeste videoformater

MP4

Når det gælder videoformater, er MP4 det mest populære. Det kaldes også for MPEG 4 og kan indeholde video, lyd og data.

MOV

Et meget udbredt filformat, som oprindeligt blev udviklet af Apple. Ligesom MP4 er der tale om en container, der kan indeholde forskellige codecs.

> Læs også: Sådan får du bedre videoer med dit kamera

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...