Rævehvalpe i Lille Vildmose
Nye beboere

Poul Nymark har fotograferet de søde nye beboere i Lille Vildmose. Området er bestemt et besøg værd for fotografer – ikke mindst nu, hvor hvalpene har den perfekte alder til at være nysgerrige og sjove.

© Poul Nymark

7 ting vi fotografer gerne vil i maj

Foråret er kommet, og i løbet af den næste måned glæder vi os til blandt andet at fotografere nyt dyreliv, hente inspiration hos mesterfotografer og få udstyret til at spille maksimalt.

30. april 2018 af Louise Hagemann


Maj er lige rundt om hjørnet, og foråret er – forhåbentlig – kommet for at blive.

Her er syv ting, vi som fotografer gerne vil lave, se og fotografere i maj.

1. Tage kameraet med ud i naturen

Efter en lang vinter og efterår skal vi i den grad ud i naturen med kameraet. 

Her er der heldigvis masser af muligheder, men en af de locations, vi rigtig gerne vil forbi i løbet af den næste måneds tid, er Lille Vildmose i Østhimmerland.

Vi har noget tid fulgt med på de sociale medier i nogle af de fine billeder, der bliver taget derfra, og nu er vil vi rigtig gerne selv dertil med kameraet og fotografere blandt andet de 10 elge, der blev sat ud for nogle få år siden, de mange flotte fugle og ikke mindst de små fine rævehvalpe, der lige nu er i fuldt vigør i området.

Ifølge en læser, som er guide i området ved Lille Vildmose fik elgene sidste år to kalve, og der er flere på vej i 2018.

Rævehvalp i Lille Vildmose
Nysgerrig Mikkel

Rævehvalpene i Lille Vildmose er både nysgerrige og fotogene – altså er perfekt forårsmotiv.

© Poul Nymark

2. Tage til koncert og fotografere

Nu kommer der for alvor gang i koncertscenen – både ud og inde, og du kan få flotte billeder med hjem, når kunstnerne yder deres bedste bag mikrofoner og instrumenter.

Lady Gaga og Tony Bennett
Stjerner på scenen

Billedet her af de to verdensstjerner Lady Gaga og Tony Bennett skød chefredaktør Klaus Nygaard til en udendørskoncert i Tivoli.

© Klaus Nygaard
Læs også: 10 tips til flotte koncertbilleder

Et godt tip til koncertbilleder er, at de bliver flottere og mindre rodede, hvis du undereksponerer en smule, så detaljerne i baggrunden ikke fremstår så tydelige. 

Vent på, at lyset fra lamperne skærer igennem og lyser direkte på de optrædende.

Du kan fx tage til fredagsrock i Tivoli (hvor vi for nogle år siden skød ovenstående foto) eller SPOT Festival i Aarhus fra den 10.-13. maj.

3. Nyde mestrenes værker på udstilling

Tre af samtidskunstens helt store navne inden for fotografi – Catherine Opie, Cindy Sherman og Thomas Struth – kan opleves i en særlig præsentation på Louisiana frem til 6. maj.

Blandt andet glæder vi os til at se den store samling af 50 fotografier fra Elizabeth Taylors hjem i Beverly Hills, der tidligere har været et stort hit på Louisiana.

Brandts i Odense foldes hele fotosamlingen med 100 kunstnere ud i nye konstellationer, så der skal vi også en tur forbi.

4. Fotografere de japanske kirsebærtræer

De er ikke til at komme uden om, de flotte lyserøde kirsebærtræer. Men det er der jo en grund til, for de er utroligt flotte.

Japanske kirsebærtræer
Lyserød himmel

De flotte sakura-træer kan findes flere steder i landet, og i enkelte områder står de endda tæt og danner en flot hvælving i pink nuancer.

Så vi skal selvfølgelig også en tur ud og fotografe de smukke nuancer af pink. For tre år siden var vi også på plettten allerede i april.

Kirsebærtræerne kan blandt andet findes på Bispebjerg Kirkegård i København, Mindeparken i Aarhus og på J.L. Heibergs Vej i Odense.

5. Gøre kameraet klar til forår

Det er endelig vejr til at komme ud og fotografere i timevis, og de fine motiver står i kø.

Så nu er det også tid til at få gjort nogle af de ting, som vi ikke lige har fået styr på hen over vinteren – nemlig at fikse de der mindre indstillinger i kameraet, der bare gør det lidt sjovere at være fotograf.

Læs også: 3 tips der får dit fotoudstyr i forårshumør

Vi vil sørge for at få opdateret firmware, så alting spiller, og vi vil også få personliggjort kameramenuen og skræddersy programknapper, så det hele går hurtigt og effektivt – og meget sjovere, når vi er på optagelse.

I seneste nummer af Digital FOTO får du en guide til at alt dette og meget mere, der gør dit kamera forårsklar.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs det nye blad med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen.

6. Fotografere bøgeskud og andet makro

Bøgen er sprunget ud! Det gjorde den midt i april, og det betyder, at makrosæsonen også er skudt i gang.

Frisk bøgetræ
Bøgen bobler

Når bøgen springer ud, er foråret endelig bekræftet. Det betyder, at det er tid til at lufte kameraet og gå ombord i blandt andet de mange fine makromotiver.

Husk at blænde ned. På de største blændeåbninger er dybdeskarpheden ekstremt lav. 

Vælg i stedet blænde F11 eller F16, hvor det skarpe område er større. Hold dog øje med, at lukkertiderne ikke bliver for lange – hold dem gerne under 1/100 sekund for at undgå bevægelsessløring. Skru eventuelt op for ISO i stedet.

Læs også: Makro: Sådan får du mest ud af objektivet

7. Se film og samle inspiration

Skulle maj måned gå hen og byde på en kedelig gråvejrsdag(!), så vil vi hente inspiration indendøre. Landet rundt går der i mindre biografer spændende film, der kan inspirere til nye kreative vinkler på fotografiet.

Gloria i København viser blandt andet mange skæve film, og med en billet fra Gloria får du endda rabat på indgangen til Fotografisk Center, hvor otte kunstnere lige nu viser magiske billeder af Arktis.

Svigter biografens udvalg, kan vi anbefale at gå ombord i dokumentarer på fx Netflix. Her findes blandt andet Planet Earth og Verden Belyst, hvor man kommer verden rundt – og ned under havets overflade – i magiske billeder. Dem bliver vi aldrig trætte af.

Læs også: 10 film om fotografi enhver fotograf bør se

Du kan også fordybe dig i vores videoserie Seasons, hvor vi følger en naturfotograf på opgave i Norges snemasser. Du finder de 12 afsnit af Seasons i Fordelszonen, hvor du som abonnent også finder mere end 300 videokurser til foto og billedbehandling. 

Lige nu kan du prøve et nummer af Digital FOTO og fuld adgang til Fordelszonen for kun 29 kroner. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...