Ung mandlig fotograf der tænker sig om

Der er masser af begreber i fotoverdenen, der virker ulogiske eller uforståelige. Her svarer vi på nogle af de spørgsmål, du måske går rundt med. 

© Shutterstock

8 spørgsmål om foto du ikke tør stille

Fotoverdenen er fuld af indforståede udtryk og ulogiske begreber, og derfor kan det føles lidt pinligt at spørge om noget, der virker åbenlyst for alle andre. Men bare rolig – her får du svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

17. februar 2021 af Sarah Marie Winther

Der findes rigtig mange begreber i fotoverdenen, der ikke giver mening for udenforstående – enten fordi de kommer fra engelske ord, eller fordi de er baseret på formler fra matematikkens eller fysikkens verden.

Vi mener naturligvis ikke, at der findes nogle dumme spørgsmål, men vi har selv været nybegyndere og kan godt huske, at der var nogle ting, der virkede åbenlyse for alle andre, men som ikke gav mening for os.

Herunder har vi samlet nogle af de spørgsmål, vi selv havde – og svarene på dem. 

1. Hvad er forskellen på en billedchip og en sensor?

Ingen! Begge udtryk bruges om chippen, der opfanger lyset i kameraet. I øvrigt har ordet “chip” intet med franske kartofler at gøre, som det ellers har på dansk – på engelsk kan ordet betyde et lille, tyndt stykke. 

I elektronikkens verden bruges det om et integreret elektronisk kredsløb, hvor der på en lille, tynd skive er placeret komponenter – fx i en billedchip, der i dag typisk er af typen cmos.

2. Hvorfor siger man "blænde op", når man faktisk vælger et lavere blændetal?

Når man blænder op, gør man blændeåbningen større, eller åbner den. Det kan virke forvirrende, at man går fra et højt til et lavere blændetal, når man blænder et trin op fra fx F11 til F8.0. 

Det skyldes, at F-tallet faktisk er en brøk, hvor F repræsenterer brændvidden. På 50 mm vil blændeåbningens diameter ved F11 i teorien være 50/11 = 4,55 mm, mens den ved F8.0 er 50/8 = 6,25 mm og dermed større. 

Hver gang, man blænder op, fordobles arealet af åbningen, så der slipper dobbelt så meget lys ind.

> Læs også: 10 fotobegreber du skal kende

Nærbillede af blænde i objektiv

Grunden til, at blændetallet bliver højere, jo mindre åbningen bliver, skyldes, at F-tallet udregnes som en brøk. 

© Shutterstock

3. Hvorfor kan alle objektiver ikke have en stor blænde på fx F1.0?

En stor blændeåbning kræver større objektiver og linser, og der skal i højere grad korrigeres for optiske fejl, hvilket kræver større præcision, glas af bedre kvalitet og specielle overfladebehandlinger. 

Det hæver alt sammen prisen. Det er derfor, de billige kitobjektiver typisk har en mindre maksimal blænde end de dyrere objektiver.

4. Hvorfor skal man ikke bare vælge den mindst mulige blænde, når man fotograferer landskaber?

Det kan være fristende at vælge en blænde på F22 eller sågar F32 for at opnå så stor dybdeskarphed som overhovedet muligt, fx når du fotograferer landskaber og har kamerastativ til rådighed. 

Men det er ikke nogen god idé. Langt de fleste objektiver er nemlig skarpest omkring F8.0-F11, hvorefter detaljegraden falder på grund af det optiske fænomen diffraktion. 

Diffraktion opstår, når blændeåbningen bliver så smal, at lysstrålerne presses igennem og spredes for meget på den anden side. Resultatet er, at detaljerne bliver mere mudrede. 

> Læs også: 10 ting kun fotografer siger

Billede af forskellige typer objektiver

Ofte bliver objektiver med populære brændvidder som 70-200mm lavet i både en lysstærk og en mindre lysstærk version. Du bør overveje nøje, om du har brug for den ekstra lysstyrke.

© Shutterstock

5. Er de dyre, lysstærke objektiver meget bedre end de ikke så lysstærke?

Hvis du har brug for den ekstra lysstyrke, og du kan betale dobbelt pris for en lidt bedre optisk og mekanisk kvalitet, er svaret ja.

Husk også, at den større maksimale blændeåbning ikke kun giver højere lysstyrke, men også større baggrundssløring, hvilket er en fordel, hvis du fx skal fotografere dyr i naturen, hvor du typisk ikke har kontrol over baggrunden.

Et lysstærkt objektiv er dog også typisk en hel del tungere end et knapt så lysstærkt objektiv, så overvej grundigt, om du rent faktisk har brug for lysstyrken. 

6. Hvorfor kan jeg ikke vælge meget lave ISO-værdier, fx ISO 5?

Alle kameraer har en baseværdi, hvor sensoren yder bedst, hvilket typisk er ISO 100 eller 200.

På nogle kameraer kan man vælge en ISO på 50, som også kan hedde Lo. Her overeksponerer kameraet med det, der svarer til ét eksponeringstrin i forhold til ISO 100, og i billeddannelsen gøres billedet et trin mørkere.

Det kan give lidt højere kontrast og et mindre dynamisk område. Skal ISO længere ned, skal billedet overeksponeres endnu mere, og så vil områder nemt blive kridhvide, så der ikke kan hentes detaljer.

> Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Landskabsfotograf i marken med kamera og kamerastativ

Det ville være smart, hvis vi bare kunne vælge en ISO på fx 5, men det ville faktisk ikke give en forbedret billedkvalitet. 

© Shutterstock

7. Kan jeg bruge objektiver fra et andet kameramærke på mit kamera?

Ja – der findes adaptere til de mest almindelige fatninger, så du fx kan bruge Nikon-objektiver på dit Canon-kamera, hvis du har skiftet mærke.

Du skal dog være opmærksom på, at du kan miste noget funktionalitet, og at du skal justere blænden manuelt. 

Find ud af, hvad dine objektivers fatninger hedder (fx EF eller RF hos Canon), og undersøg på nettet, om der findes adaptere, der passer til dine objektiver og dit kamera.

8. Skal jeg bruge beskyttelsesfilter på objektivet?

Intet af det, du sætter foran eller bag på et objektiv, er en del af den optiske konstruktion, og det vil derfor i større eller mindre grad forringe billedkvaliteten. 

Eftersom filteret vil sidde længere fremme end frontlinsen, vil det også reducere modlysblændens effektivitet. 

Køb derfor kun et beskyttelsesfilter, hvis du ved, at dit udstyr risikerer en hård behandling, fx ved actionfotografering. 

Under normale forhold, og hvis du passer godt på dit udstyr, er der ingen grund til at bruge penge på filtre, der kun har til formål at beskytte frontglasset.

Faktisk kan du, hvis du køber et billigt filter, ende med at skrue et stykke glas af meget lav kvalitet foran et stykke glas af markant højere kvalitet (som du har brugt mange penge på). 

> Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...