Nu kommer sommeren og det betyder, at det endelig er tid til at få skudt nogle billeder i ro og mag. Men hvad skal du skyde og hvordan?
Her får du gode bud på, hvad du skal skyde en uge i din sommerferie.
Vi giver tips til billeder, når du er på markeder, ved stranden, gadekøkkenet eller med familien i vandet.
Skyd turisterne - med dit kamera!
Det lyder drabeligt, indrømmet. I stedet for at irritere dig over turisterne på ferien, så gør dem til en bærende del af motivet.
Du kan lege med panoramafoto, hvor du fx tager fire billeder, som du sætter sammen i Photoshop efterfølgende.
Du skyder et panoramafoto ved at holde kameraet på højkant og derefter flytte kameraet i en retning, så dine skud overlapper hinanden.

Dette billede fra Barcalona er skudt som et panoramafoto. På denne måde bliver billederne meget brede, men beholder samme højde som et foto på højkant.
© ShutterstockFokus på markedet
Det er altid en oplevelse at gå på de lokale markeder, der hvor ferien har bragt dig. Udnyt situationen og tag nogle flotte billeder på markederne.
Det kan være en god ide at gå efter særlige detaljer. Et marked kan ofte være oversvømmet af farver, ting og mennesker. Vælg noget specifikt ud og hold fokus på det.
Du kan også tage billeder af menneskene, der står i de forskellige markedsboder. De er ofte villige til at være en del af billedet, særligt hvis man køber lidt før eller efter...
> Læs også: Sådan får du bedre gadefotos på din ferie.

Her har fotografen fokuseret på de mange forskellige krydderier på markedet.
© ShutterstockGode billeder af børnene
Børn er eksperter i at skabe gode billeder. Særligt når de glemmer tid og sted, og far, mor eller onkel tilfældigvis har kameraet klar til de uventede situationer.
Vi anbefaler, at du gør kameraet klar til de hurtige og uventede situationer. Hvis du sætter kameraet på blændeprioritet F5.6 og evt. også Auto ISO, så er det altid klar.
Vil du have dem til at kigge i din retning, så tag billeder, mens kameraet ikke er for øjet, mens du råber eller vinker. Vis børnene billederne på skærmen bagefter.

Overvej at skyde billeder fra hoften. På den måde er kameraet ikke så tydeligt for børnene. Det giver sommetider nogle mere naturlige billeder.
© ShutterstockFotografer byens larm og liv
Hvis du er på storbyferie, så venter der et væld af gode muligheder for spændende fotos.
Ved bybilleder, så gå efter kontraster, som fx lys og mørke, høj og lav. Skyd om aftenen i skumringstimen for at få den maksimale urbane stemning.
Skyd gerne byens mennesker og husk, at man som fotograf kommer langt med et smil.
Du kan også skyde byens arkitektur. Forsøg, om du kan finde linjer eller hjørner, som fanger øjet. De alternative vinkler giver ofte mere interessante arkitekturbilleder.
> Læs også: Sådan får du bedre billeder af byen

Her har fotografen fokuseret på de mange linjer og streger i billedet. Det kan være enormt effektfuldt. Derudover er billedet skudt med en lang lukkertid, så himlen bliver sløret og dramatisk.
© ShutterstockAction på strandene
Action på strande, i klitter eller evt. grusgrave kan skabe mange spændende situationer.
Bevæger tingene sig, ligesom bilen her under, så panorér med den, og skyd med en lukkertid, der giver bevægelse i billedet, som fx 1/200 sekund.
For at gøre det lettere at panorere kan du holde begge øjne åbne. Husk at have luft foran bevægelsen. Husk at skyde rigeligt med billeder, da du får enormt mange fejlskud

Det kræver utroligt mange skud, før du fanger et skud som dette. Hovedreglen er dog, at hvis kørehjelm eller forruden er skarp, så er billedet godkendt.
© ShutterstockTag billeder af madlavning
Ingen ferie uden madbilleder og gadekøkkener!
Hvis du vil fotografere grillflammer og samtidig have detaljer i omgivelserne med på billedet, så tag billedet, før mørket falder på.
Brug en centervægtet lysmåling på fammerne. Fotografér mad i skygge, ikke i direkte sol.
Tag også fotos af kok og ingredienser som krydderier og råvarer.

Hvis du skyder flammer, når det er mørkt, vil du sjældent kunne se andet en flammerne. Skyd derfor gerne om dagen eller først på aftenen, mens der stadig er lys.
© ShutterstockMed sand mellem tæerne
Sommerferie er lig med fotografering ved sand og vand. Et billede som nedenstående – med en person stående i sløret vand – kan snildt laves uden brug af stativ, eftersom lukkertiden kun er på 0,7 sekunder.
Du kan fx bruge en liggestol eller fx en stolpe i vandet som støtte til kameraet. Det er vigtigt, at personen ikke bevæger sig eller synker bare en smule ned i sandet under eksponeringen, da konturerne ellers bliver slørede. Vent derfor med at skyde, til fødderne er på plads nede i sandet, eller brug en sten at stå på.
Den blå time er velegnet til disse billeder, da der stadig er en smule dagslys tilbage, og man har derfor ikke brug for stativ og trådudløser.

Husk på, at hvis det bliver alt for mørkt, så er det nødvendigt med en lukkertid på et par sekunder. Ved så lange lukkertider er det nødvendigt, at du bruger stativ og gerne en ekstern udløser.
© Shutterstock