Neuschwanstein Slot
© Shutterstock.com

9 tips til bedre fotos på ferien

Uanset hvor ferierejsen går hen, kan du med nogle simple tricks få mere spændende og sjovere billeder med hjem. Her er ni tips til blandt andet komposition, forberedelse og grej.

På ferien er kameraet ofte en vigtig følgesvend, uanset om det sidder i mobiltelefonen, eller du bruger et dedikeret kamera. Og med nogle nemme tricks, kan du hurtigt øge chancerne for gode billeder.

Vi har samlet ni tricks, der hæver billedkvaliteten, gør billederne sjovere og sikrer dig feriebilleder, som skiller sig mere ud.

 >Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

1. Udnyt forgrunden

Billeder af en seværdighed kan nemt blive kedelige at se på, hvis man bare ser en bygning. Prøv at få noget med i forgrunden, som også fortæller lidt om stedet. En Citroën 2CV foran triumfbuen, eller en lokal person, der går forbi foran Colosseum, giver billedet mere liv.

2. Søg skygge

I skarpt sollys får du hårde skygger og store kontraster, så der ikke er mange detaljer i de lyseste og mørkeste områder. Tager du billeder af personer, så træk dem ind i skyggen fra en bygning, et træ eller lignende. På den måde får du mange flere detaljer i ansigtet, og personen skal ikke knibe øjnene sammen,

>Læs også: 5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

3. Brug mennesker

I blandt andet landskaber kan det være svært at fornemme størrelsesforholdene, når man bare ser et landskab. Derfor kan det være en god idé at sørge for at have mennesker, biler eller andet i motivet, som alle nogenlunde kender størrelsen på. På den måde kan man som beskuer sætte objekterne i forhold til omgivelserne.


© Shutterstock.com

4. Udnyt morgen- og aftenlyset

Lyset er blødere og varmere, når solen står lavt på himlen, og det giver som regel et langt flottere lys end midt på dagen. Brug derfor lyset om morgenen og aftenen til at fotografere i byen og til at tage flotte landskabsfotos.

© Shutterstock.com

5. Få sjovere billeder med et actionkamera

Små actionkameraer kan optage steder, hvor dit store kamera ikke kan bruges. Du kan montere det på fx en cykel eller tage det med under vandet. Det giver sjovere og mere spændende optagelser – også som video.

>Læs også: Derfor skal du tage et actionkamera med på eventyr

6. Ram motivet ind

Det giver en god effekt at indramme fx seværdigheder eller personer ved at skyde gennem porte, søjler eller sørge for at have træer i forgrundens sider.

© Shutterstock.com

7. Brug modlysblænden

Rammer sollyset frontlinsen på dit kamera eller din telefon, kan billederne få et grimt skær, der giver svag kontrast. Derfor er det en rigtig god at bruge objektivets modlysblænde. Til telefonen kan du ofte skygge for lyset med en hånd, så det direkte lys ikke rammer frontlinsen.

8. Tjek rejsemålet hjemmefra

Google Maps til din smartphone er et smart sted at udforske din destination, inden du tager af sted. Med Street View-funktionen kan du se, hvordan der ser ud, og finder du et godt sted, du vil fotografere fra, kan du placere en markør på det sted, du vil finde frem til på ferien. Tryk på kortet, og hold nede i et øjeblik. Tryk på 'Gem' og 'Vil besøge.

Hent e-bogen, der hjælper dig til at få bedre billeder med dit kamera, i Fordelszonen.

9. Fjernstyr mobilkameraet

Specielt når du tager selfies, er det en god idé at bruge en lille Bluetooth-fjernbetjening til at udløse kameraet med den hånd, der ikke holder telefonen. Det giver et mindre akavet greb om telefonen og mindsker muligheden for rystede billeder. 


© Shutterstock.com

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...