Det skal du fotografere om sommeren

Der er mange måder at forevige sommeren på – her kommer vi med 5 tips til, hvad du kan fotografere under den varme sol. 

© Shutterstock

5 solskinstips til at skyde sommeren ind

Sommertid er fototid. De mange timers sol betyder, at du stort set aldrig løber tør for lys, og varmen giver mulighed for sjove actionbilleder. Se her, hvad du og dit kamera skal kaste jer over.

12. juni 2019 af Sarah Marie Winther

Sommeren er et af de bedste tidspunkter på året at eksperimentere med nye måder at fotografere på. 

Her får du fem forslag til motiver og teknikker, du kan kaste dig over i sommerdagene.

1. Gør strandturen til et projekt

Vil du gerne kombinere fotografering med familietid, så skal du tage på stranden. Mens familien har travlt med at spise is og bygge sandslotte, er det også et glimrende miljø for et godt lille fotoprojekt, der kan opsummere din sommerferie i udtryksfulde billeder. 

Det skal du fotografere om sommeren

Strand behøver ikke nødvendigvis at betyde sol og badedragter. Her har fotografen udnyttet det dystre vejr til at skabe et stemningsfuldt billede.

© Gary Rayner

Sand og vand skaber nemlig et varieret udtryk, og strandmiljøet lader dig skyde alt fra makrooptagelser af muslingeskaller over flotte billeder af kysten til sjove portrætter med solbriller og isvafler.

Husk at pakke to ting til din dag ved vandet – en solcreme og nogle store hukommelseskort til alle dine sommerbilleder.

Læs også: Syv sjove fotodage i din sommerferie

2. Lav sjov med skygger

Direkte sollys kan være hårdt og utilgivende, men det er i hvert fald godt til én ting. Solens skarpe stråler kaster nemlig markante, skarpe og mørke skygger, som du kan bruge på et utal af måder i dine billeder. 

Er du til striber, så kan persienner bruges til at kaste interessante skyggestriber over dit motiv, mens der er unikke skyggemønstre at hente, hvis du bruger det spættede lys under et træ. Begge dele fungerer godt, når du vil give dit sommerferiebillede en unik kant.

At bruge skygger er også et populært greb blandt gadefotograferne. De finder gerne en mur i direkte sollys og bruger den som en spændende baggrund, når tilfældige forbipasserende kaster skygger på muren. 

Det skal du fotografere om sommeren

Ved at beskære, så det udelukkende er skyggerne på muren, der er tilbage, har fotografen fået et interessant billede af et ellers almindeligt motiv.

© Shutterstock

Se efter de gode skygger, og læg mærke til, hvordan lys og skygge spiller sammen, når du går med dit kamera i sommerlandet.

Når du efterbehandler dine billeder, så læg mærke til, om du kan give billedet et helt nyt udtryk ved at rotere det. Det giver ganske spændende fotos, når man fx kan spejlvende det hele og få skyggen til at være det centrale i stedet for billedets egentlige motiv.

Husk også at bruge spotmåling, hvis du fotograferer i stærkt lys, da kontrasterne er så store, at de er det egentlige billede. Ellers risikerer du at få overeksponerede billeder, som er svære at rette op på.

Læs også: Tag spændende gadefotos uden at konfrontere folk

3. Få flotte portrætter med blitz i dagslys

De lange sommerdage byder på mange timers stærkt dagslys, men det betyder ikke, at du skal pakke din flash væk sommeren over. Selv på en skyfri sommerdag kan du bruge den til at få ekstra liv i dine billeder. 

Det kan virke fjollet at tilføre mere lys, når solen er på sit højeste, men du kan med fordel bruge  flashen til at sætte ekstra liv i dit billede, fx ved at tage portrætter med en stærk kontrast mellem dit motiv og den dybblå sommerhimmel.

Det skal du fotografere om sommeren

Teknikken med at oplyse et motiv med flash i dagslys er meget populær blandt portræt- og bryllupsfotografer, men den er ikke svær at bruge, hvis du har en ekstern flash. 

© Brett Harkness

På billedet ovenover er det tydeligt, at blitzen skaber dramatik i billedet, der er taget lavt med et vidvinkelobjektiv. Vegetationen i forgrunden er brugt til at få det maksimale ud af det specielle perspektiv.

For at kunne få en mørk baggrund som her skal du benytte funktionen High-Speed Sync, der gør det muligt at bruge kortere lukkertider. 

Læs også: Sådan bruger du High-Speed Sync på din blitz

4. Skab action i badebassinet

Selv de mest kamerasky børn vil ikke sige nej til et sommerfoto, hvis der er mulighed for at plaske med vand. Et farverigt badebassin kan gøre billedet ekstra interessant, ligesom du kan bruge en ekstern blitz til at få de flyvende vanddråber til at glitre. 

Det skal du fotografere om sommeren

Et barn i et soppebassin er et oplagt sommermotiv – og med få greb kan du skabe et sjovt, actionfyldt billede.

© Shutterstock

Vandet kan også bruges aktivt, hvis du placerer badebassinet sådan, at du kan fotografere det i modlys. Det bagbelyser vandet i luften, og så kan du eventuelt bruge en reflektor eller en blitz til at oplyse skyggerne i ansigtet på barnet.

Læs også: Sådan får du gode billeder af børn og børnebørn

5. Gå helt tæt på dyrene

Biller, sommerfugle og guldsmede er bare nogle af de arter, som er aktive om sommeren. De er alle lettest at fange i de tidlige morgentimer, hvor lyset er lavt og gyldent, og insekterne endnu ikke er helt oppe i omdrejninger. 

I det lave morgenlys får du desuden gode muligheder for at eksperimentere med silhuetter. Du fanger bedst de små væsner med et makroobjektiv med en lang brændvidde. Fordelen ved det er, at du bør have en vis distance til dyrene, så de ikke bliver skræmt væk.

Det skal du fotografere om sommeren

Mange insekter vågner op om sommeren, og fx guldsmede kan tit fanges midt på dagen, mens de hviler sig på en gren i varmen.

Med for eksempel 60 mm makro får du kun få cm til insektet, hvis det skal være i fuld størrelse på dit billede. Her giver en længere brændvidde på fx 100 mm dig en markant større afstand til dyret og derfor en mindre risiko for, at de flyver væk.

Du kan også kaste dig over mariehøns. Der er mange af dem, de har stærke farver, og de kan flyttes, så du selv kan vælge et sted med bedre lys og en mere fotogen baggrund.

Hvis der ikke er helt vindstille, kan det være en god idé at medbringe en lille reflektor eller en læskærm. Det sikrer, at vinden ikke flytter på dit motiv.

Læs også: 3 tips til at fotografere guldsmede

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...