Stjernefoto af Mælkevejen og stjerner på nattehimmel med skov i forgrund

Der er fem ting, du skal være særligt opmærksom på, hvis du vil have flotte, opsigtsvækkende billeder af stjernerne på nattehimlen. 

© Shutterstock

5 ting der kan ødelægge dine stjernefotos - og hvordan du undgår dem

Stjernehimlen er et fantastisk motiv, som under de rigtige omstændigheder kan give fortryllende og misundelsesværdige billeder. Der er dog en række klassiske begynderfejl, du skal styre udenom.

2. oktober 2018 af Sarah Marie Winter

Umiddelbart burde en nattehimmel fuld af glimtende stjerner være et yderst taknemmeligt motiv for en fotograf - det er smukt uanset perspektiv og vinkel, og det ændrer sig ikke lige pludselig eller forsvinder med ét. 

Men faktisk er det sværere end man lige tror at tage stjernefotos, der er spændende at kigge på for andre end den, der har taget det (og som ved, hvilke anstrengelser der ligger bag).

Det skyldes dels, at vi som fotografer er meget afhængige af de rigtige vejrforhold, og dels at mange af os glemmer de klassiske kompositionsregler, når vi står under en stjernehimmel. 

Vi har samlet en liste over de mest klassiske fejl, fotografer begår, når de forsøger sig med stjernefotos - på den måde kan du sikre dig, at du ikke kommer til at begå de samme.

1. Kraftigt lys fra månen overdøver stjernerne

Der er ikke noget, der kan ødelægge et godt stjernefoto som månen. Det er måske ikke noget, du har tænkt over, men det er stort set umuligt at få et godt billede af både månen og stjernerne på himlen.

Årsagen er, at det lys, månen udsender, er 100 gange kraftigere end stjernernes lys. Derfor vil enhver stjerne på himlen blive fuldkommen overdøvet af et kraftigt måneskin.

Månen er naturligvis et smukt motiv i sig selv, men vil du fotografere stjerner, skal du prøve at undgå den. Det bedste tidspunkt at tage på fototur er derfor under nymåne, hvor månens lys er svagest.

Du kan bruge hjemmesiden timeanddate.com til at finde ud af, hvornår der er nymåne, og hvor lang tid du har, inden månen begynder at blive tydelig på himlen.

> Få gode tips til at tage flotte billeder af månen her

Stjernefoto

Månen er et smukt og populært motiv, men kræver passende udstyr for ikke bare at blive en lysende plet på himlen. Samtidig overdøver månens lys samtlige stjerner på himlen, så det er svært at få stjernefotos.

© Shutterstock

2. Lysforurening gør stjernefotografi svært

Måske ved du allerede, at du ikke kan stå midt i en storby, pege kameraet opad og forvente at få flotte billeder af stjerner. Men ved du også, at det ikke er nok bare at køre et par kilometer uden for byen? 

Hvis du vil have så klare og tydelige billeder af stjernehimlen eller Mælkevejen som overhovedet muligt, skal du undgå lysforurening og finde et sted, hvor det er helt mørkt.

Igen kommer internettet til undsætning: På darksitefinder.com kan du se præcist, hvor meget lysforurening der er i din egen by, og hvor langt du skal væk for at finde et uforurenet område. 

> Læs også: Sådan fotograferer du meteorsværm og stjerneskud

Stjernefoto med lysforurening

Selvom skyerne også er i vejen på billedet her, er det tydeligt, at lysforurening fra byens lys gør det umuligt at se himlen – og dermed stjernerne – klart.

© Shutterstock

3. Stjernerne flytter sig i løbet af få minutter

Nogle fotografer tror, at de kan lade lukkeren stå åben i et minut eller to, så vil der komme tilstrækkeligt lys ind på sensoren til, at et stjernefoto bliver eksponeret korrekt.

Men de tænker ikke over, at jorden roterer hele tiden, og at stjernerne derfor bevæger sig – og  det endda hurtigt. 

Resultatet af en lukkertid på to minutter vil derfor være stjerner, der trækker små spor, hvilket vil få dit stjernefoto til at fremstå sløret.

Medmindre du rent faktisk går efter at få et billede med stjernespor, bør du altså holde dig til en lukkertid på højst 15 sekunder. Det vil fryse stjernerne og få dem til at stå skarpt på himlen og på dit stjernefoto. 

> Læs også: Sådan fotograferer du stjernespor

4. Manglende forgrund gør stjernefoto uinteressant

Når du står under en imponerende stjernehimmel, er det let at komme til at tænke, at den er billede nok i sig selv. 

Men i langt de fleste tilfælde er det ligesom med solnedgange: Der skal en interessant forgrund til.

Hvis du begiver dig ud i mørket uden at have en idé om, hvor du skal hen, er der stor sandsynlighed for, at du kommer hjem med en masse uinteressante stjernefotos. Husk på, at det sted, du befinder dig, er meget, meget mørkt. Derfor er det vanskeligt at finde interessante kompositioner til dit stjernefoto, hvis ikke du er velforberedt.

Løsningen er at tage en tur ud i området på forhånd og undersøge omgivelserne. 

Er der et stort træ med krogede grene eller et gammelt fyrtårn, der kan blive til flotte silhuetter? Eller måske en skovsø, der kan give en smuk spejling?

> Få gode råd til perfekt komposition i dine billeder her

Stjernefoto forgrund

Selvom stjernerne står klart og flot frem i billedet her, er det uinteressant. Der mangler en forgrund, så man som beskuer har noget at forholde sig til i stjernefotoet. 

© Shutterstock

5. Uforudsete vejrforhold blokerer dit stjernefoto

Du ved sikkert godt, at du ikke kan få et flot billede af en stjernehimmel på en overskyet nat. 

Men faktisk er der mange andre ting, der kan blokere dit og dit kameras udsyn til stjernerne – støvskyer, røg og tåge er bare et par af dem.

Derfor er det vigtigt, at du er så godt opdateret som muligt på forholdene i det område, du er på vej ud til. Tjek verjudsigten på forhånd. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...