Nordlys.

Nordlys forekommer, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger.

© Shutterstock

Nu kan du snart spotte nordlys meget nemmere

Det norske vejrmedie yr.no lancerer snart en vejrtjeneste, der kan hjælpe med at forudsige nordlysets bevægelser. Tjenesten gør det også nemmere at se, om skyerne blokerer udsigten til det flotte, grønne lys på himlen.

16. november 2021 af Christian Trant

Når du gerne vil fotografere nordlyset, kan det hurtigt virke lidt som et lotteri, om det lykkedes eller ej.

Skyer har det nemlig med at blokere for udsigten til det stærke, grønne lys på himlen – og det er ærgerligt, når du står klar med alt dit udstyr. 

Derfor vækker det stor opsigt hos nordlys-entusiaster og interesserede fotografer, at vejrmediet yr.no snart lancerer en tjeneste, der gør det hele lidt nemmere.

Få notifikationer direkte på din smartphone

Idéen med yr's nye nordlys-tjeneste, er, at det skal være nemmere at spotte nordlyset – og særligt få besked, når chancerne er størst.

Tjenesten kommer til at kombinere en nordlys-prognose og en almindelig vejrprognose.

På den måde bliver det nemmere at finde ud af, hvor du skal stå med dit kamera, men også på hvilket tidspunkt.

Det er meningen, at nordlys-prognosen bliver en fast del af yr.no-appen og hjemmesiden i løbet af efteråret, og at du kan få direkte besked, når chancerne er optimale.  

Nordlys over lille norsk by.

På hjemmesiden aurora-service.eu kan du se nuværende og kommende dages nordlysaktivitet, men her får du ikke den procentvise chance – og der tages heller ikke forbehold for et eventuelt skydække.

© Shutterstock

3 gode huskeregler omkring nordlys

1. Mens vi venter på yr's app, er der en god tommelfingerregel, der siger, at chancerne for at se nordlys er bedst fra januar til marts – og igen fra september til december.

2. Du skal også huske på, at nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. Lyt derfor til vejrudsigterne efter varsler om kraftige solstorme – det er et tegn på, at der er nordlys på vej.


3. Når du tager på optagelse, så find et mørkt og gerne højt beliggende sted med frit udsyn mod nord. Hvis nordlyset er svagt, kan det til forveksling ligne skyer. Er du i tvivl, så tag et hurtigt billede med ISO’en i vejret. Hvis der er tale om nordlys, vil skyerne lyse grønt. 

Bliv klar til at fotografere nordlys

Det, at fotografere nordlys, handler om held, men det handler også om at have styr på kameraets funktioner og de rigtige kameraindstillinger.

Vi har derfor samlet de bedste artikler til dig her, så du er klar, når chancen byder sig.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...