Der findes hundredvis af tips til, hvordan du får flottere landskabsbilleder, men vi har fundet de 10 tips, som vi synes, er de vigtigste.
1. Undgå rystelser fra spejlet
Selv om kameraet er på stativ, kan der komme rystelser fra spejlets bevægelse i et spejlrefleks, men du kan låse spejlet i menuen eller på et drejehjul, der fx skal stå på MUP.
Når du første gang trykker på udløserknappen, klappes spejlet op, og næste gang tages billedet.
2. Hjælp kameraet på vej med eksponeringskompensationen
Peger du kameraet mod solen, kan du få forrygende resultater med store kontraster, effektfulde silhuetter og lange, flotte skygger.
Vær klar til at gribe ind med eksponeringskompensation for at gøre billedet mørkere eller lysere.
> Læs også: 4 veje til anderledes fotos af byen

Eksponeringskompensation ligger typisk under en knap med et plus/minus-symbol.
© Shutterstock3. Horisontlinjen skal være i midten ved spejlninger
Normalt bliver et billede kedeligt, hvis horisontlinjen ligger ca. midt i billedet, men ved spejlinger i fx stille vand fungerer det godt at gøre en undtagelse.
4. Endnu skarpere fokus med live view
Når du bruger live view, tjekker kameraet fokus direkte på billedchippen frem for i et autofokusmodul i bunden af kameraet.
Det kan give lidt mere præcis fokus og dermed bedre skarphed. Systemkameraer bruger altid live view.

Ofte bruger man en kraftig vidvinkel for at skabe rum og dybde. Gå derfor så tæt på den reflekterende overflade som muligt.
© Shutterstock5. ND-filteret gør det nemmere at lave slørede bevægelser
Med et ND-filter på objektivet kan du dæmpe lyset.
Det er guld værd, når du gerne vil bruge længere lukkertider i dagslys for fx at sløre bevægelser i tåge, vand eller marker.
6. Brug HDR-funktionen når der er store kontraster i lyset
Funktionen auto-bracketing sikrer, at du får detaljer i både de mørkeste og lyseste områder, når kontrasterne er store i dit motiv.
Når funktionen er slået til, får du mulighed for at tage en stribe billeder med forskellig eksponering.
Efterfølgende kan du udvælge den bedste eksponering eller sammensætte alle billederne i redigeringen til et HDR-foto.
> Læs også: 10 fotografer du skal følge på Instagram

Et HDR-billede indeholder mange flere informationer end et almindeligt billede, og det er disse informationer, der gør det muligt at lysne mørke områder og hive mange flere detaljer frem, end du normalt kan i en raw-konvertering.
© Shutterstock7. Brug den rigtige billedstil
Med funktionen billedstil kan du nemt opnå det udtryk, der passer til fx landskaber.
Når du vælger en billedstil som Landskab til dine landskabsbilleder, vil farvetonerne blive justeret automatisk, og farverne vil se mere levende ud på en blå himmel, grønne områder og solnedgange.
> Læs også: 5 tips til blænde fotos af broer
8. Brug flashen til at oplyse forgrunden
Du kan bruge kameraets flash til at skabe en god effekt, hvis du eksempelvis vil oplyse dele af forgrunden. Det er især smart, hvis du fotograferer i modlys, hvor kameraets lysmåler insisterer på at gøre forgrunden mørk.

Når du fotograferer dyr i sollys kan detaljer i forgrunden nemt forsvinde på grund af det stærke lys. Her er det godt at aktivere flashen.
© Shutterstock9. Histogrammet taler sandt
Kameraets histogram er et godt redskab, der hjælper dig med at holde styr på eksponeringen.
Du kan ikke altid stole på skærmen, men histogrammet fortæller, om dele af billedet bliver helt sorte eller hvide. Du retter op med eksponeringskompensation, der er knappen med symbolerne + og -.
10. En lille dybdeskarphed sætter fokus på detaljerne
Landskabsbilleder er ofte præget af stor dybdeskarphed, men det kan give en flot effekt at gå den modsatte vej med en stor blændeåbning på fx F2.8.
> Læs også: 3 motiver du skal skyde på manuelt program

Under Hvidbalance i optagemenuen kan du gå et trin længere ind i menuen og få adgang til at korrigere hvidbalancen frit og fx øge de lilla toner.
© Shutterstock