Træer i vand fotograferet med lang lukkertid

Er du vant til at have kamerastativ med, når du er ude at fotografere? Så skal du måske udvide samlingen med en L-plade. 

© Digital FOTO

Derfor bør du overveje denne gadget til dit landskabsfotografi

Hvis du er glad for at bruge kamerastativ, når du fotograferer, så kan det formentlig betale sig at supplere med en såkaldt L-plade. Fordelene ved en L-plade får du herunder.

13. maj 2020 af Sarah Marie Winter

Hvis du er glad for at fotografere landskaber, ved du sikkert, at et robust kamerastativ er vigtigt for at få billeder, der er knivskarpe fra forgrund til baggrund.

Men vidste du også, at du kan gøre det endnu nemmere for dig selv at tage gode billeder ved at anskaffe dig en såkaldt L-plade? 

En L-plade, der på engelsk kaldes en L-bracket, er en L-formet metal- eller plastikplade, der skrues fast under kameraet, som derefter skrues fast på kamerastativet. 

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

L-plade fra 3 Legged Thing på hvid baggrund

3 Legged Thing er en af de producenter, der laver L-plader i høj kvalitet, som passer til alle kameraer. 

© 3 Legged Thing

Du behøver ikke rekomponere

Fordelen ved en L-plade er, at du kan skifte fra horisontale til vertikale billeder, uden at dit kamera fuldkommen skifter position, som det sker, når du vipper kuglen i et kuglehoved nedad.

Du behøver derfor ikke flytte stativet, justere skruer eller noget som helst andet, men kan bare koncentrere dig om at fotografere, fordi kompositionen er den samme som før.

> Læs også: Fire filtre enhver fotograf bør kende

Dit kamera bliver mere stabilt

Med en L-plade bliver dit kamera også langt mere stabilt, fordi vægten af kamera og objektiv placeres lige over midten af stativet i stedet for at hænge frit udover det. Det er derfor også sværere at komme til at puffe stativet forover.

Der findes L-plader til 349 kroner, og der findes L-plader til 1700 kroner. De billigste er de universelle plader, der virker til alle kameraer.

> Læs også: Stor guide til objektiver

L-plade fra 3 Legged Thing monteret på kamera og stativ

En af de store fordele ved en L-plade er, at du kan skifte fra et horisontalt til et vertikalt udsnit uden at skulle rekomponere.

© 3 Legged Thing

Her skal du dog være opmærksom på, at de ofte vil blokere de små luger og porte i dit kamera, så du er nødt til at skrue pladen af for fx at skifte batteri eller hukommelseskort.

Hvis du vil have en plade, der passer nøjagtigt til lige netop dit kamera, skal du altså give en hel del mere for det, men hvis du altid bruger kamerastativ, kan det godt betale sig.

Langt de fleste L-plader er kompatible med den universelle Arca-plade, som sidder ovenpå stativet og skrues fast under kameraet.

Mange producenter bruger denne type plade, men fx Manfrotto har deres egen plade og derfor også deres egne L-plader. 

> Læs også: 3 tips, der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to magasiner og den spritnye fotobog "Bliv en bedre fotograf" for kun 49 kr! Bogen er en komplet og brugbar guide til alle de vigtigste motiver, og der er masser af eksempler og trin-for-trin-vejledninger. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...