Nordlys er et forunderligt fænomen, der viser sig som grønlige bølger på nattehimlen, og det kan give de smukkeste billeder.
Men at finde og fotografere nordlys kan være en udfordring. I modsætning til fx stjerner, der altid er på himlen, og som viser sig på klare nætter, dukker nordlys kun op, når vejrforholdene er rigtige.
Og hvornår er det så? Det kan du læse om herunder.
- En solstorm er den bedste indikator på kommende nordlys
- Find et sted med frit udsyn mod nord
- Få hjælp af mobilen
- Sådan får du mest af det grønne lys med i dine billeder
- Bliv ekspert med vores bedste e-bøger og videoer om nordlyset
> Læs også: Det kan du fotografere på himlen i år

Det er vigtigt at finde et sted med så lidt lysforurening som overhovedet muligt. Tag derfor så langt væk fra store byer, som du kan.
© ShutterstockEn solstorm er den bedste indikator på kommende nordlys
Generelt er chancerne for at se nordlys bedst fra januar til marts og igen fra september til december. Der kan dog også opstå nordlys i sommermånederne, men det er sjældnere.
Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. Lyt til vejrudsigterne efter varsler om kraftige solstorme – det er et tegn på, at der er nordlys på vej.
Fænomenet foregår 90-500 km over jordoverfladen, og derfor skal vejret være klart, hvis du skal kunne se det. Du kan tjekke det kommende skydække på vejrradaren på fx dmi.dk.
> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner

Flere rejsebureauer laver nordlys-rejser. Her er der næsten garanti for at se nordlys og fotografere det med dit kamera. Det kan være en stor oplevelse, hvis du bor et sted, hvor nordlyset sjældent viser sig.
© ShutterstockFind et sted med frit udsyn mod nord
I det nordlige Skandinavien er det et ret almindeligt at se nordlys, men i perioder kan man også være heldig at opleve det i Danmark.
Find et mørkt og gerne højt beliggende sted med frit udsyn mod nord. Hvis nordlyset er svagt, kan det til forveksling ligne skyer. Er du i tvivl, så tag et hurtigt billede med ISO’en i vejret. Hvis der er tale om nordlys, vil skyerne lyse grønt.

I de forskellige apps kan du se, hvor chancerne for at spotte nordlys er de største.
© Aurora ForecastFå hjælp af mobilen
På hjemmesiden swpc.noaa.gov kan du se nuværende og kommende dages nordlysaktivitet. Oplysningerne henter de fra NASAs satellit ACE, som overvåger solens aktiviteter.
Derudover findes der flere smarte apps, hvor du kan tjekke, hvordan aktiviteten er i lige netop dit område, så du ikke går glip af chancen for at se nordlyset samme aften.
Der er fx appen Aurora til iPhone og AuroraCast til Android.
> Læs også: Sådan fotograferer du nordlys

Der findes ikke én rigtig lukkertid, når man fotograferer nordlys. Én ting er dog sikkert: Nordlyset kræver flere sekunders lukkertid. Længden af lukkertiden afhænger dog af, hvor kraftigt nordlyset er.
© ShutterstockSådan får du mest af det grønne lys med i dine billeder
Nordlys er ofte en forholdsvis svag lyskilde. For at kameraet kan fange nordlyset, skal det have mest muligt lys ind på sensoren.
En stor blændeåbning, et lavt F-tal, giver meget lys, som også giver mulighed for en lavere ISO og kortere lukkertid.
Derudover får man typisk skarpere billeder ved F-tal under F22, da en lille blændeåbning afbøjer lyset, inden det rammer sensoren.
ISO bør indstilles så lavt som muligt, men man skal forvente, at ISO 800 er minimum.
> Læs også: De 3 bedste tips til at fange nordlyset

Et stativ, en fjernudløser og en god vidvinkel på et full-frame-kamera er det bedste udgangspunkt for at fotografere nordlys.
© ShutterstockBliv ekspert med vores e-bøger og videoer om nordlyset
I Fordelszonen kan du se alle vores videoer og e-bøger, der gør dig til en bedre fotograf.
Her fortæller vi også, hvordan du kan fange nordlyset med de bedste tips og det rigtige udstyr.