Nordlys over den svenske nationalpark Abisko

Nordlys er mest almindeligt i de nordligste egne som Grønland og Nordnorge, men det forekommer også herhjemme et par gange om året.

© Shutterstock

Her er de bedste tidspunkter og steder at fotografere nordlys

Nordlys er et fantastisk fænomen, som mange fotografer drømmer om at forevige. Men hvornår på året er det bedst, og hvor skal du gå hen? Svaret får du i kalenderen herunder.

26. april 2020 af Sarah Marie Winter

Nordlys er et forunderligt fænomen, der viser sig som grønlige og blålige bølger på nattehimlen, og det kan give de smukkeste billeder. 

Men at finde og fotografere nordlys kan være en udfordring. I modsætning til fx stjerner, der altid er på himlen, og som viser sig på klare nætter, dukker nordlys kun op, når vejrforholdene er rigtige. 

Og hvornår er det så? Det kan du læse om herunder.

> Læs også: Det kan du fotografere på himlen i år

Hold øje med solstorme

Generelt er chancerne for at se nordlys bedst fra januar til marts og igen fra september til december. Der kan dog også opstå nordlys i sommermånederne, men det er sjældnere.

Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. Lyt til vejrudsigterne efter varsler om kraftige solstorme – det er et tegn på, at der er nordlys på vej. 

Fænomenet foregår 90-500 km over jordoverfladen, og derfor skal vejret være klart, hvis du skal kunne se det. Du kan tjekke det kommende skydække på vejrradaren på fx dmi.dk.

> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner

Billede af sort skikkelse på bakke og nordlys

Det er vigtigt at finde et sted med så lidt lysforurening som overhovedet muligt. Tag derfor så langt væk fra store byer, som du kan.

© Shutterstock

Find et sted med frit udsyn mod nord

I det nordlige Skandinavien er det ret almindeligt at se nordlys, men i perioder kan vi også være heldige at opleve det i Danmark.

Find et mørkt og gerne højt beliggende sted med frit udsyn mod nord. Hvis nordlyset er svagt, kan det til forveksling ligne skyer. Er du i tvivl, så tag et hurtigt billede med ISO’en i vejret. Hvis der er tale om nordlys, vil skyerne lyse grønt.

Få hjælp af mobilen

På hjemmesiden aurora-service.eu kan du se nuværende og kommende dages nordlysaktivitet. Oplysningerne henter de fra NASAs satellit ACE, som overvåger solens aktiviteter.

Derudover findes der flere smarte apps, hvor du kan tjekke, hvordan aktiviteten er i lige netop dit område, så du ikke går glip af chancen for at se nordlyset samme aften.

Der er fx appen Aurora til iPhone og AuroraCast til Android.

> Læs også: Sådan fotograferer du nordlys

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...