Sæsonen for smukke, frostklare landskaber er lige rundt om hjørnet.
Her har du mulighed for at fotografere den nøgne natur, hvor træerne står uden blade, og hvor de korte dage giver et fint og sart lys.
Med andre ord. Du skal næsten bare trykke på kameraets udløserknap, og så får du et godt billede.
Og dog ...
Vi udfordrer dig til at overveje, hvilken komposition der er bedst til dit motiv – og ryste posen en smule – når du fotograferer landskaber.
Herunder får du tre tips til forskellige typer kompositioner, du kan lave, og vi håber, du vil dele dine resultater med os – enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic – eller i vores store fotokonkurrence.
1. Brug forgrunden til at indramme baggrunden
Når du inkluderer forgrunden i dine landskaber, så får billedet automatisk dybde, og det gør det nemmere at forstå elementernes størrelse.
Du kan både bruge træer, blomster eller en klippeformation som på billedet herunder.
Det vigtigste er blot, at du har øje for, hvad det er du vil vise, og derefter forsøger at indramme det via forgrunden.
Er lyset for stærkt i baggrunden, så risikerer du, at forgrunden bliver en sort silihuet.
Her skal du bruge evaluerende lysmåling.

Du kan zoome ind på det, du vil eksponere efter, så det fylder billedrammen. Her er det himlen og bjergene i baggrunden. Lås så lysmålingen, zoom ud igen, og tag billedet.
© Shutterstock2. Fodspor i sneen guider øjet
Falder der sne i nærheden af dig, så kan du skyde nogle fantastiske astrobilleder, hvor fodspor i sneen guider øjet op mod stjernehimlen.
Er du derimod ikke omgivet af snehvide landskaber, kan du lave nogenlunde samme komposition ved at fotografere veje og stier.
Her er det vejen eller stien, der leder øjet hen mod det, du vil vise.
Det kunne fx være solnedgangen eller stjernehimlen.
Vær med i Digital FOTOs fotokonkurrence. De bedste billeder bliver bragt i magasinet.

Du kan montere en mekanisk trådudløser, eller du kan bruge trådløse udløsere, når du fotograferer astro. Det er smart, da du på denne måde kan styre kameraets lukker, uden at du behøver at røre kameraet, og sætter du samtidigt kameraet på stativ, så vil du få langt skarpere billeder med de lange lukkertider.
© Shutterstock3. Vinduer og døre indrammer landskabet
Du kan også indramme landskabet ved hjælp af vinduer, porte eller døre.
Når du indrammer motivet ved hjælp af fx et vindue, så får du flere lag i din komposition, og det er en god måde at vise den indendørs julehygge på – samtidigt med at man kan se vinterlandskabet udenfor.
Indendørs og udendørs lys i ét og samme billede gør det svært for kameraets lysmåler, og det kan resultere i, at du mister flere detaljer.
Når du tager billeder indefra og ud mod store lyse områder som fx sand eller sne, bliver kameraet nemt snydt til at undereksponere, men ved hjælp af Bracketing sætter kameraet flere billeder sammen, så du både får detaljer i de mørke og lyse områder.
> Læs også: Sådan får du bedre billeder med bracketing

I kameramenuen kan du selv indstille, hvor mange eksponeringstrin der skal være mellem hvert billede i din serie at Bracketing-fotos.
© ShutterstockBonus: Se efter flotte kompositioner fra luften
Verden ser helt anderledes ud fra luften, og har du en drone, så er mulighederne for at skyde vinterlandskabet på nye måder uendelige.
Prøv at kigge efter naturlige indramninger fra luften.
Det kan fx være skoven, der indrammer svimmingpoolen som på billedet herunder.
Veje og åer kan også indramme vinterlandskabet, men det er tæt på umuligt at se fra jorden, så derfor er du nødt til at få dronen op i luften for at spotte de gode kompositioner.
> Læs også: Det skal du fotografere med din drone om vinteren

Du kan også bruge et ND-filter, som reducerer genskinnet i sneen, men vær opmærksom på lukkertiden. Den skal forlænges en smule, når eksponeringen mørknes af ND-filteret.
© ShutterstockSå er det din tur!
Vi håber, du har fået flere nye idéer til, hvordan du kan ryste posen og skyde nogle anderledes vinterlandskaber.
Vi håber selvfølgelig også, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.
Rigtig god fornøjelse!