Analogt Leica Summilux 75mm F1.4 objektiv

Leica Summilux 75mm F1.4 var et glimrende portrætobjektiv til 35mm-analogkameraer – og et af dem, du kan gå på jagt efter.

© Shutterstock

Derfor bruger flere portrætfotografer analoge optikker – og sådan gør du selv

Analoge objektiver bliver mere og mere populære blandt digitale fotografer – især til portrætter. Herunder kan du læse hvorfor og blive klogere på, hvordan du selv opnår samme resultater.

5. juli 2021 af Sarah Marie Winter

Siden 1930'erne og frem til midten af 1990'erne blev der produceret utallige analogkameraer og objektiver. Nogle var elendige, nogle var gode, og enkelte var helt sublime. 

Efterhånden, som flere og flere begyndte at udskifte deres analogkameraer med digitalkameraer, faldt priserne på objektiverne, og til sidst endte de på loppemarkeder, hvor de blev solgt til spotpriser, hvis nogen da ville købe dem. 

Men den udvikling er så småt ved at vende. Ikke bare fordi analogfotografi har fået et comeback i de sidste ti år, men også fordi mange – især portrætfotografer – har fundet ud af, at de manuelle objektiver også kan bruges på digitale kameraer.

> Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Hvorfor bruge analoge objektiver?

Det lyder måske sært – at sætte et gammelt, manuelt objektiv på sit nye, avancerede digitalkamera. Men der er flere grunde til, at du bør overveje at prøve det. 

Først og fremmest giver det billederne et helt andet udtryk. Analoge objektiver er ofte mindre skarpe, hvilket fx giver blødere hud, og så kan de tit levere en fantastisk, drømmeagtig baggrundssløring. 

Derudover giver et analogt objektiv dig mulighed for at få glas af høj kvalitet og med en høj lysstyrke til et meget beskedent beløb. Priserne er godt nok steget lidt de senere år, men du kan stadig finde sublime objektiver til under 500 kr. 

> Læs også: Det betyder blændeværdierne på dit objektiv

Kvinde fotograferet med gammeldags tøj og te udendørs

Hvis du elsker blød baggrundssløring, så er et analogt objektiv en rigtig god mulighed for at få dette – og en langt billigere mulighed end et nyt digitalt objektiv. 

© Shutterstock

En adapter er nødvendig

Der er et paar udfordringer ved at bruge analoge objektiver. For det første skal du bruge en adapter, der skal skrues på objektivet og derefter i dit kameras fatning.

Søg på din kameramodel på nettet – der findes en adapter for stort set alle digitale/analoge kombinationer, der findes. 

I det her tilfælde hænger pris og kvalitet sammen, så undlad at købe den billigste, du kan finde. Spørg eventuelt i facebookgrupper for fotografer for at høre, hvad andre bruger. 

> Læs også: Fire filtre enhver fotograf bør kende

Kun manuel fokus

Derudover skal du være opmærksom på, at du ikke kan bruge autofokus med et manuelt objektiv. Men bare rolig – autofokus er en forholdsvis ny funktion, og fotografer har igennem årtier klaret sig fint uden.

Hvis du har dårligt syn eller bare problemer med at ramme rigtigt med autofokus, kan du i mange nyere kameraer slå funktionen 'focus peaking' til – så vil kameraet fremhæve de elementer, der er i fokus, med en farve. 

Hvis du skyder portrætter, hvilket er det, vi anbefaler at bruge analoge objektiver til, skal du i så fald dreje på fokusringen, indtil dit motivs øjenvipper eller øjne lyser rødt.

> Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

Gamle analogobjektiver

Der findes mange forskellige analoge objektiver, og nogle af de mindre populære kan du få for en halvtredser, mens andre er dyrere. 

© Shutterstock

Sådan gør du

Start med at spørge familie og venner, om de skulle ligge inde med gammelt 35mm-fotoudstyr. Hvis det ikke giver pote, kan du finde masser af gamle objektiver på Den Blå Avis, eBay, Facebook eller på loppemarkeder. 

Søg fx på Carl Zeiss Planar 85mm 1.4, Canon FD 50mm f/1.4 SSC eller Nikkor 85mm f/1.4, der alle er kendt for deres høje optiske kvalitet og gode konstruktion.

Når du har objektivet, skal du finde en funktion i dit kamera, der hedder "fotografer uden objektiv", "shoot without lens" eller noget lignende. Når den er aktiveret, lader kameraet dig tage billeder, selvom det ikke genkender objektivet.

> Læs også: Det skal du vide om analogkameraer

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...