Portræt af ung kvinde

Hvilket objektiv skal man bruge, når man tager portrætter? Svaret er ikke så enkelt, men du får forklaringen herunder. 

© Shutterstock

Find den rigtige brændvidde til dine portrætter

Der er ikke noget, der hedder et portrætobjektiv – men der er bestemte brændvidder, der egner sig bedre til portrætter end andre, og dit valg af objektiv har stor betydning for, hvordan billederne bliver.

23. marts 2020 af Sarah Marie Winter

Hvis du er nybegynder inden for portrætfotografi, har du sikkert overvejet, om du skal investere i et nyt objektiv, og hvilket der i så fald egner sig bedst til portrætter.

Og svaret er – som med alt andet indenfor fotografi – ikke så enkelt. Valget af objektiv afhænger nemlig af, hvilken type portrætter, du vil tage.

> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om portrætfotografering

Hvilket objektiv gengiver ansigtet bedst?

Portrætfoto af mand i storbyen

Med et teleobjektiv får du et naturligt perspektiv og en flot baggrundssløring.

© Shutterstock

Når alt det er sagt, så handler portrætfotografi jo ofte om at gengive en bestemt person, fx en kæreste, et familiemedlem eller en ven, fra vedkommendes bedste side.

Så når du skal vælge objektiv, er det også værd at have med i overvejelserne, at der simpelthen er nogle brændvidder, der gengiver ansigtets proportioner på en mere flatterende måde end andre.

Bruger du fx et vidvinkelobjektiv på 20 mm til at tage et nærportræt, skal du gå rigtig tæt på personen, og vedkommendes ansigt vil derfor være tæt på objektivets frontlinse.

Når det sker, bliver ansigtet smallere, og især panden og næsen bliver kæmpestore. Det er nok de færreste, der vil være tilfredse med at blive fremstillet på den måde.

Et kort teleobjektiv på mellem 85 og 150 mm vil derimod gengive ansigtet uden forvrængninger, og derfor er denne brændvidde det oplagte valg til portrætter fra skuldrene og op.

Som en bonus er det let at opnå en flot baggrundssløring, så personen virkelig står frem fra omgivelserne.

> Læs mere om fordelene ved en 85 mm optik her

Hvad med gruppebilleder?

Gruppefoto af børn på mark

Skal du tage gruppebilleder, er et objektiv med en fast brændvidde på 50 mm et oplagt valg.

© Shutterstock

Vil du tage halv- eller helfigursbilleder, er et objektiv i normalområdet, altså omtrent de 50 mm, det mest velegnede. 

Her skal du ikke træde så langt tilbage for at få hele personen med i billedet, og du vil samtidig kunne fotografere flere personer på én gang, så det vil også kunne bruges til fx gruppe- eller familiebilleder. 

Hvis du vil tage portrætter i miljø, også kaldet reportagebilleder, skal du gå efter et vidvinkelobjektiv på mellem 24 og 35 mm.

Her får du rigeligt af omgivelserne med i billedet, og personen er typisk så langt fra frontlinsen, at vedkommendes ansigt ikke vil være så forvrænget.

> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfoto

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...