Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S

Der findes 85 mm-objektiver til de fleste store full-frame-systemer. Et af de nyeste er dette Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S til Nikons spejlløse systemkameraer.

© Nikon

Derfor er 85 mm det ultimative portrætobjektiv

Et objektiv på 85 mm er det ultimative valg til portrætter. Se, hvorfor både modeller og fotografer elsker det klassiske objektiv.

Du kan selvfølgelig tage fine portrætter med et almindeligt zoomobjektiv, men vil du have det ultimative objektiv til portrætter, kan du ikke komme uden om en optik med en fast brændvidde på 85 mm.

>Læs også: Alt du skal vide om portrætfotografering

De 85 mm er en klassisk brændvidde til full-frame-kameraer, og full-frame-objektiverne kan også bruges på kameraer med de mindre APS-C-sensorer, hvor de svarer til omkring 130 mm.

Har du et kamera med en Four Thirds- eller APS-C-sensor, kan du også få objektiver, der har en brændvidde, som svarer til de 85 mm. Her skal du gå efter objektiver på henholdsvis 42,5 og 56 mm.

Her kan du se, hvorfor et objektiv på 85 mm er så godt til portrætter.

>Læs også: Få styr på kameraets sensorstørrelser

1. Du kan få gode fotos i svagt lys

Lysstyrken på disse objektiver er høj og ligger mellem F1.2 og F1.8. De store blændeåbninger betyder, at du kan bruge lave ISO-værdier og forholdsvis hurtige lukkertider, selv om lyset er svagt.

>Læs også: Det betyder blænden på dit objektiv

2. Du får en lækker baggrund

Portræt taget med et 85 mm-objektiv

Med en blændeåbning på F1.4 kan du med et 85 mm-objektiv tage fotos af personer i fuld figur og samtidig få en kraftigt sløret baggrund.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

På grund af de store blændeåbninger kan du tage portrætter med lille dybdeskarphed, så du får en kraftigt sløret for- og baggrund. 

Den gode bokeh, som en flot sløret baggrund også kaldes, får personen til at træde mere frem.

>Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

3. Objektiverne er knivskarpe

Objektiver med fast brændvidde tegner ofte meget skarpt. 

Det gælder naturligvis også 85 mm-objektiverne. Specielt hvis du blænder en smule ned fra største blændeåbning og fx vælger F1.8 i stedet for F1.2, kan du få ekstremt skarpe billeder. 

4. Fortegningen er minimal

Brændvidden betyder, at der er minimal fortegning, så ansigtets dimensioner gengives naturligt.

Er du abonnent, kan du se, hvordan du justerer portrætter i Lightroom i et af afsnittene i vores videoserie “Grundkursus i Lightroom”. Se afsnittet her.

5. Du kommer ikke for tæt på

Portræt af kvinde med sløret baggrund

Afstanden mellem model og fotograf skal ofte være mere end et par meter, når man bruger et objektiv på 85 mm.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Det kan virke grænseoverskridende for personen, du fotograferer, hvis du skal meget tæt på, men med en brændvidde på 85 mm er der god afstand mellem model og fotograf.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...