Som journalist på Digital FOTO har jeg interviewet en lang række store fotografer, men ved siden af har jeg faktisk også selv fotograferet en del - blandt andet til de mange forskellige guides, vi har bragt i magasinet.
Undervejs har jeg fundet ud af, at man sagtens kan få smukke portrætter, selv om man ikke har et arsenal af dyre optikker eller et fuldt udstyret fotostudie til rådighed.
Herunder kan du læse om de redskaber, jeg synes har været mest effektive, når jeg har skullet give mine portrætter et lille "ekstra touch".
Der er ikke tale om banebrydende teknologi til mange tusinde kroner, men bare nogle gode – og til tider lidt undervurderede – hjælpemidler.
> Læs også: Begynderens guide til portrætter

Billedet her er taget på afstand, men skal du lave nærbilleder, er en reflektor et fantastisk og billigt værktøj til at skabe reflekser.
© Digital FOTO1. Reflektor
En af de billigste og nemmeste måder at løfte et portræt på er ved at bruge en reflektor. Med sådan én kan jeg lyse ansigtet naturligt op og skabe catchlight, der giver mere levende øjne.
Når jeg ser professionelle fotografer bruge reflektorer, ser de store og uhåndterlige ud, men den udgave, jeg har, kostede 300 kroner og kan pakkes ned i en nylontaske på størrelse med en middagstallerken.
Er du på vej på optagelse og kan se, at dagslyset svigter, kan du bruge noget så enkelt som et stykke hvidt karton til at reflektere lyset. Hvis du har et par minutter, så lim et stykke staniol på, så får du en endnu kraftigere reflektor.
> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfotos
2. Off-camera flash
Du har sikkert hørt om flash, men har du også hørt om off-camera flash? Det er, når man affyrer blitzen, uden at den sidder fast på kameraet, fx med et kabel eller en trådløs sender.
Og det er rigtig smart til portrætter, fordi det giver mig meget friere tøjler i forhold til retningen på blitzlyset. Jeg kan fx oplyse min model bagfra, så lyset kun danner et smalt omrids af modellens profil, eller fra siden, så ansigtet bliver mere kontrastfuldt.
Et flashkabel kan findes på nettet for 2-300 kroner, og det samme kan en primitiv sender. Har du ikke en blitz, kan du købe én fra tredjepartsproducenter som Godox eller Yongnuo for under 1000 kroner.
> Læs også: 5 tips til at skyde gode portrætter

Med en prisme foran kameraet kan du skabe et stemningsfuldt og unikt portræt.
© Digital FOTO3. Prisme
Mit ultimative yndlingsredskab, når det kommer til portrætter, er min trekantede glasprisme. Den er 15 cm lang og kostede lige omkring 80 kroner på eBay, og den har reddet utallige portrætter for mig.
Ved at holde prismen foran objektivet kan jeg skabe spejlinger, regnbuer og andre vilde effekter, som giver portrættet et helt andet udtryk og får det til at skille sig ud fra mængden.
Også andre objekter i glas kan bruges, for det handler bare om at bryde lyset på en anden måde end det, vi normalt ser. Du kan fx eksperimentere med briller, lupper, gamle champagnestoppere og lignende.
> Læs også: De bedste gratis programmer til billedbehandling
Stort interview i Digital FOTO
Hvis du vil vide mere om, hvordan jeg fotograferer, skal du have fat i Digital FOTO nr. 19/2020. Her kan du også læse om, hvorfor jeg rejser til Østeuropa på fototur, og hvordan jeg tager øjebliksbilleder på gaden, uden at folk ser det.
Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO + bogen 'Bliv en bedre fotograf' for 88 kr. inklusiv porto og ekspedition!
Bogen indeholder komplette og brugbare guides til alle de vigtigste motiver fra portrætter og solnedgange til vilde dyr og astro – og en masse spændende ting derimellem.