Ung kvinde i blåt vand

Ved at bruge farvet vand kan du skabe en fascinerende effekt i billedet, som ikke ligner noget, du har prøvet før. Se herunder, hvordan du gør.

© Digital FOTO

Sådan bruger du farvet vand til at tage portrætter

Det kræver overraskende få ingredienser at tage et smukt og sanseligt portræt, hvor modellens ansigt stikker op af vandoverfladen. Her får du den enkle opskrift.

21. august 2019 af Sarah Marie Winter

Hvis du bruger internettet til at søge efter inspiration til, hvad du skal fotografere, er der en god chance for, at du er stødt på billeder, der er blevet manipuleret i Photoshop på den ene eller anden måde. 

Måske er baggrunden blevet skiftet ud, eller der er blevet tilføjet effekter som fx røg, stjerner eller sommerfugle. Ofte er det ret tydeligt, at der er tale om kunstige effekter, og det er ærgerligt, for så virker billedet mindre troværdigt. 

Modsat hvad man måske skulle tro, er det faktisk ret let at skabe spændende effekter direkte i optagelsen. Her kan du se, hvordan du får et smukt portræt, hvor modellens ansigt kun lige stikker op over den blå vandoverflade.

> Læs også: Sådan tager du stærke portrætter af folk du kender

1. Køb sødmælk og blå frugtfarve

Det gode ved denne effekt er, at den kun kræver tre ingredienser – sødmælk, blå frugtfarve og et badekar, der kan fyldes med vand. 

Mængden af sødmælk afhænger af, hvor stort dit badekar er, og hvor ugennemsigtigt, du ønsker, vandet skal være. Vi brugte 1,5 liter til et lille badekar.

Frugtfarve kan købes i langt de fleste supermarkeder. Dr. Oetkers udgave er god, fordi den er så stor, at du kan nøjes med én enkelt flaske.

> Læs også: Tag dramatiske portrætter i direkte sol

2. Bland ingredienserne i badekarret

Blå frugtfarve og mælk i vand

Det er vigtigt at tilføje frugtfarve til vandet løbende - på den måde har du kontrol over farven og gennemsigtigheden. 

© Digital FOTO

Tænd for vandet i badekarret, og hæld ­løbende mælk og frugtfarve i, så det blander sig ordentligt med vandet, og så du kan styre, hvordan konsistensen bliver. 

Det er lettere at tilføje mere mælk end at fjerne det fra vandet igen, så hold lidt igen med mælken til at starte med. 

> Læs også: 4 tricks til dit næste photoshoot

3. Kom op i højden med en skammel

Placér en skammel eller en stol ved siden af badekarret, så du kan fotografere modellen lige oppefra og ned. 

Prøv ikke at stille dig med en fod på hver side af karret – du risikerer at glide, og en tur i badekarret kan være fatal for dit kamera.

> Læs også: Sådan tager du det perfekte profilbillede

4. Sæt en ekstern flash på kameraet

Er der tilstrækkeligt naturligt lys fra fx et ­vindue, så udnyt det. Hvis ikke, så sæt den eksterne flash på kameraet, og peg den i retning af den væg, der er længst væk. På den måde bliver refleksionen af lys mindre kraftig.

Tag et prøveskud og justér eventuelt lysstyrken på flashen. Vi brugte 1/8 lysstyrke. Brug det indbyggede reflekteringspanel eller en diffuser til at bløde lyset op.

> Læs også: 3 gratis tips til bedre lys i portrætfotos

5. Eksperimentér med vinkel og posering

Der er stor sandsynlighed for, at din model ikke har prøvet en lignende opstilling, og derfor er det vigtigt, at du instruerer hende eller ham grundigt og viser billederne frem undervejs, så vedkommende kan se, hvordan det ser ud fra dit perspektiv.

Vi tog først et par billeder uden hænder, men det så underligt og lidt amputeret ud, så vi bad modellen holde om sit hoved på forskellige måder, mens vi fotograferede. Det gav et fint, naturligt resultat.

> Læs også: 3 tips til posering i portrætfotos

Få en hel guide til overraskende effekter

På Digital FOTO satte vi os for at finde ud af, om det var muligt at skabe vores egne effekter direkte i optagelsen – og det var det! Faktisk var det også både sjovere og lettere end at sidde og nørkle med lag og pensler i billedbehandlingen. 

I Digital FOTO nr. 13 kan du se, hvordan det gik os, da vi blæste sæbebobler på vores model, placerede hende i et badekar med blåt vand, og udstyrede hende med røggranater. 

Du får både selve opskriften på effekten og de erfaringer, vi gjorde os, så du selv kan gå ud og tage dine egne forrygende portrætter.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...