Mand der svæver i luften over landskab

Der er mange måder at lave svævende portrætter på – det her er en meget stemningsfuld én af slagsen. 

© Shutterstock

Sådan tager du et svævende portræt fuld af magi

Det er måske svært at tro, når man ser dem, men mystiske portrætter, hvor modellen svæver uforklarligt i luften, er faktisk ret lette at lave. Herunder får du fem enkle tips til at få billedet i kassen.

12. september 2019 af Sarah Marie Winther

Svævende portrætter, eller levitation portraits, som de kaldes på engelsk, er overraskende og fascinerende, fordi de forestiller noget, der umiddelbart er fysisk umuligt for os mennesker: at svæve frit i luften.

Selv om du ikke kan ophæve tyngdekraften i virkeligheden, kan du sagtens få det til at ligne. Det handler grundlæggende om at kunne kombinere to eller flere billeder i et billedbehandlingsprogram. 

Herunder får du vores bedste tips til, hvordan du planlægger, skyder og redigerer et svævende portræt, så du får det flottest mulige resultat. Det kræver nemlig en lidt anderledes fremgangsmåde end ved almindelige portrætter. 

> Læs også: 12 sjove fotoprojekter, du kan kaste dig over

Ung kvinde der svæver i luften med skrivemaskine og papirer

Når du har styr på det basale, kan du tilføje flere elementer til billedet, fx en skrivemaskine og flyvende papirer som her. 

© Shutterstock

1. Vælg en posering

Der er flere måder, modellen kan posere på, men det nemmeste er, hvis hun eller han står med fødderne på en stol, for så behøver du ikke bekymre dig om, hvordan håret eller tøjet falder. 

Det giver ikke et helt så imponerende resultat, som hvis modellen fx ligger ned som på billedet ovenover, men det er en god måde at starte på. 

Når du har styr på det praktiske og tekniske i at tage svævende portrætter, kan du bede modellen lægge sig på stolen, så hovedet hænger længere ned mod jorden end benene. 

Til denne type posering skal du udover et kamerastativ og en stol også bruge en ventilator, der kan få håret og tøjet til at blafre.

> Læs også: Nemt og sjovt fotoprojekt med M&M's

2. Aftal, hvad din model skal have på

Det er bedst, hvis modellens tøj er ensfarvet, da mønstre og print kan gøre billedbehandlingen vanskelig, hvis du fx skal klone områder af tøjet. 

Skal din model ligge ned, er det desuden vigtigt, at vedkommende ikke har en jakke på, da den ikke vil kunne hænge naturligt ned mod jorden. Hvis du skal fotografere en kvinde, fungerer lange kjoler og nederdele i lette, flagrende materialer godt. 

> Læs også: 10 fotoidéer, der kan kickstarte din kreativitet

3. Læg fotograferingen på en overskyet dag

Sol er lig med hårde skygger, og skygger afslører straks en stol eller skammel, hvilket kan gøre det meget vanskeligt at opnå et realistisk resultat i billedbehandlingen. 

Undgå derfor at fotografere på dage, hvor solen skinner. 

> Læs også: Sjovt fotoprojekt, du kan lave på under en time

Ung mand svæver over mark med balloner

Brug gerne rekvisitter som fx balloner, sæbebobler eller andre ting, der underbygger det fortryllende udtryk.

© Shutterstock

4. Tag et billede med og uden modellen

Sæt kameraet på ­stativ, vælg ­manuelt optageprogram, og placér ­modellen, så han eller hun støtter på fødderne, maven ­eller ryggen på skamlen. Læg fokuspunktet på hovedet, ­fokusér, og skift til manuel ­fokus for at låse fokuseringen.

Tag nu det første billede. Flyt modellen, skamlen og eventuelle andre rekvisitter ud af udsnittet, så baggrunden er tom, og tag endnu et billede, så både fokus, ­eksponering og udsnit bliver det samme.

> Læs også: Sjove fotoprojekter, der gik viralt

5. Læg billederne sammen i Photoshop

Når du har dine billeder, åbner du begge billeder i Photoshop. Start med det tomme baggrundsbillede, og tilføj så billedet af din model. Klik på Lag, Lagmaske og Vis alle for at oprette en lagmaske til billedet.

Klik på lagmasken, vælg Penselværktøj, og skift eventuelt til den sorte pensel, hvis det er den hvide pensel, der er valgt. Begynd så ganske enkelt at male henover skamlen for at fjerne den. Til sidst kan du flette lagene og tilføje justeringer som fx kontrast, hvis der er brug for det.

> I Fordelszonen kan du finde masser af tips og tricks til Photoshop

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...