Foto af ung gravid kvinde foran vindue

Der er meget, du skal tage højde for, når du fotograferer gravide kvinder. Her får du de bedste tips til at tage smukke gravidfotos. 

© Shutterstock

Sådan tager du flotte portrætfotos af gravide

Gravidfotografering er helt anderledes end almindelig portrætfotografering, og der er nogle andre ting, du skal være opmærksom på for at få gode billeder, som modellen bliver glad for. Læs mere herunder.

14. december 2020 af Sarah Marie Winter

For mange kvinder er graviditeten en særlig tid, og mange vil gerne forevige den med et smukt billede, der fremhæver den voksende mave på flotteste vis.

At fotografere en gravid krop er dog meget anderledes end at fotografere en ikke-gravid krop, og hvis du vil være sikker på at få gravidfotos, som den vordende mor bliver glad for, er det derfor vigtigt, du forbereder dig. 

> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfotos

Tidspunktet er vigtigt for gravidfotos

Når du skal fotografere gravide, er tidspunktet altafgørende for resultatet, og det bedste tidspunkt er mellem uge 25 og 35. Her er maven tilpas stor, men ikke for stor til, at kvinden føler sig ufotogen.

Undgå at fotografere i den sidste måned – her falder maven typisk ned, og nogle kvinder får vand i kroppen. Og så kan kvinden selvfølgelig risikere at gå i fødsel, mens du står med kameraet rettet mod hende...

> Læs også: Sådan fjerner du urenheder i dine portrætfotos

Stramt tøj kan ødelægge dine gravidfotos

Også din models tøj spiller en stor rolle, for tøj kan lave mærker i huden, som er meget svære at fjerne i billedbehandlingen, så det ser pænt ud.

Bed derfor din model om ikke at have stramtsiddende tøj på i timerne før fotograferingen – heller ikke undertøj og strømper. Det er især vigtigt, hvis hun skal være mere eller mindre afklædt.

Under fotograferingen skal modellen have tøj på, hun føler sig tilpas i. Det må gerne sidde til, for så er det lettere at fange den store mave. Undgå tern og lodrette striber, da det kan give flimmer i billedet.

Hvis I skal fotografere i naturen, kan flagrende kjoler give flotte billeder. Husk at medbringe en assistent, som kan kaste med kjolen, mens du tager billedet.

> Læs også: Sådan tager du det perfekte profilbillede

Foto af ung gravid kvinde mod mørk baggrund

Ved fotografering af gravide er det vigtigt, at maven er i fokus. Det kan fx være ved at bruge en enkelt lyskilde og placere den gravide i profil. 

© Shutterstock

Gravidfotos skal fremhæve maven

Maven er det vigtigste i gravidfotos, og en god idé er at tænke i kontraster, når den skal fremhæves, fx ved at lade den gravide stå mod en lys baggrund i en sort bluse. 

Når det gælder poseringen, så er det generelt godt at få kvindelige modeller til at bøje det ene ben, da det giver en flot kurve i kroppen. 

De fleste gravide tager sig bedst ud fra siden eller lidt skråt, hvor man kan se den runde mave tydeligt. Bed modellen dreje lidt fra side til side, så du kan se, hvor maven ser pænest ud. 

Ofte vil du kunne få et fint smil, hvis du beder modellen kigge ned på maven og fx tænke på, hvor dejligt det bliver at holde babyen for første gang.

> Læs også: Sådan tager du flotte indendørs billeder i svagt lys

Brug gerne hænder i dine fotos af gravide

Hænder på maven fungerer godt i fotos af gravide, så bed modellen lægge hånden tættest på kameraet under maven, den anden over, og sørg for, at man kan se begge hænder og arme, så hun ikke ser amputeret ud.

Nogle gravide vil gerne have deres kærester eller ægtefælle med i billedet, og her fungerer det også godt, hvis han står bag hende med hænderne på maven.

Husk, at hvis hun er meget afklædt, skal han også mindst have bar overkrop, ellers vil det se underligt ud – så skal begge hellere i tøjet.

Hvis der skal søskende med på billedet, så vælg den letteste løsning i forhold til lys, location og posering. Det er svært nok i sig selv at få en fx 2-årig til at kysse mors mave, så du har ikke tid til at fumle med blitz eller andet undervejs.

> Læs også: Her er det bedste program til dine raw-filer

Foto af ung gravid kvinde i flagrende kjole på eng

Et gravidfoto kan tages både i din stue og ude i naturen. Er du udenfor, er det bedst at skyde omkring solopgang eller solnedgang, hvor lyset er blødt.

© Shutterstock

Fotos af gravide kan tages i stuen

Dagslys, fx fra et vindue, giver fine og naturlige gravidfotos, og modlys kan give flotte silhuetter, hvor maven er kuglerund.

En af de mest populære måder at fotografere gravide på er ved at bruge en såkaldt low key-lyssætning, hvor hele billedet er meget mørkt, og skyggerne er tunge.

Det kan gøres hjemme i stuen i relativ mørke med fx en standerlampe som den eneste lyskilde. Hold god afstand til baggrunden, så lyset ikke rammer den.

Du kan også bruge flash, men det er lidt mere avanceret, og med en konstant lyskilde kan du hele tiden se, hvor lyset falder på maven.

Bed gerne din model om at bruge lidt tid på at kigge på billeder på fx Pinterest forud for fotograferingen, så I har lidt at gå ud fra i forhold til stil og udtryk.

Og husk så, at de fleste gravide hurtigt bliver trætte og har brug for mange pauser – og vand.

> Læs også: Kom godt i gang med sort-hvid

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...