HDR-billede af Amsterdam

Billedet her er et fint eksempel på, hvordan HDR kan forbedre en eksponering, men hvis du ruller lidt længere ned på siden, kan du se, hvordan det kan gå galt. 

© Shutterstock

5 klassiske fejl du skal undgå i dine HDR-billeder

Med HDR-teknikken kan du opnå masser af detaljer i kontrastfulde motiver. Det kan give forrygende skud, men der er også faldgruber, som kan give unaturlige billeder, der skriger uerfaren fotograf.

21. oktober 2019 af Sarah Marie Winter

HDR står for High Dynamic Range, og det er en nyttig teknik, der gør dig i stand til at indfange flere nuancer i de mørke og lyse områder af et motiv, end kameraet normalt kan gabe over. 

Det er dog langt fra alle fotografer, der kan finde ud af at bruge teknikken, og derfor har HDR i mange år haft et dårligt ry. 

Herunder kan du læse om de fem mest almindelige fejl, du skal styre udenom, når du kaster dig ud i HDR-fotografering. 

> Læs også: Sådan tager du perfekte HDR-billeder

1. Du overdriver i redigeringen

Landskab fotograferet med HDR

Der er intet i vejen med landskabet her, men fotografen har været alt for ivrig i billedredigeringen og skruet for meget op for farver, kontrast, klarhed og skarphed. 

© Shutterstock

Den ultimativt mest udbredte fejl indenfor HDR-fotografering er at overdrive redigeringen, og det er formentlig det, der har givet HDR-teknikken et ry for at give unaturlige og urealistiske billeder. 

Fejlen skyldes primært, at mange HDR-programmer har forudindstillinger, også kaldet presets, som du kan lægge ovenpå dine billeder, som forstærker fx farvemætningen, kontrasten og skarpheden. 

Disse forudindstillinger kan egentlig godt bruges, hvis bare du husker at skrue ned for effekten, så billedet stadig ligner noget, der findes i virkeligheden. 

Det er først, når du ukritisk tilføjer forudindstillingerne til dine billeder og trykker gem, at du ødelægger dem.  

Et HDR-billede kan sagtens se naturligt ud, samtidig med, at det indeholder mange flere nuancer end et almindeligt billede. 

> Læs også: 6 ting du ikke må gøre, når du redigerer landskabsbilleder

2. Du fjerner al kontrast i billedet

Forladt bygning fotograferet med HDR

Med HDR kan du fange detaljer i skyggerne, som ellers ville blive helt sorte. Men husk ikke at fjerne skyggerne i sig selv. 

© Shutterstock

Et HDR-billede indeholder mange flere informationer end et almindeligt billede, og det er disse informationer, der gør det muligt at lysne mørke områder og hive mange flere detaljer frem, end du normalt kan i en raw-konvertering. 

Det betyder dog ikke, at du skal lysne de mørke områder så meget, som du overhovedet kan, for så forsvinder kontrasten i billedet, og dermed bliver det fladt og unaturligt at se på. 

Husk at et billede ikke nødvendigvis er godt, fordi det rummer mange detaljer. Det er også vigtigt, at der er kontrast mellem højlys og skygger.

> Læs også: 3 fejl du skal undgå når du redigerer billeder af solnedgangen

3. Du glemmer dit kamerastativ

Mandlig fotograf ved solnedgang

Et kamerastativ er et essentielt værktøj, hvis du vil lave HDR-billeder.

© Shutterstock

Teknikken bag HDR er kort fortalt at tage en række billeder med forskellige indstillinger for til sidst at sammensætte dem til ét billede.

Hvis resultatet skal blive vellykket, skal der ikke være den mindste bevægelse mellem billederne.

I de fleste HDR-programmer kan du justere billederne, så de er stort set ens, men det kan ikke lade sig gøre, hvis bevægelserne er for mange eller for store.

Derfor er det vigtigt, at du bruger kamerastativ, når du skal lave HDR-billeder.

> Læs også: Derfor skal du bruge kamerastativ

4. Du tager for få billeder

En fejl, som mange begår, er at nøjes med at tage tre skud på fx -1, 0 og +1 eksponeringstrin. 

Det er nemlig ofte nødvendigt med mindst syv skud på forskellige blændetrin, hvis du skal dække hele spændet mellem de lyseste og mørkeste områder.

> Læs også: Spar tid ved at sortere dine billeder i marken

5. Du tager HDR-billeder uden grund

Der er god grund til at skyde HDR, når dit motiv indeholder store kontraster, som ville brænde helt ud i en enkelt eksponering – men at gøre det, når det ikke er nødvendigt, er spild af tid.

Brug derfor kameraets histogram til at vurdere, om der er områder af motivet, der er havnet udenfor det dynamiske omfang.

Hvis det er tilfældet, vil histogrammets sider være fyldt op enten til højre eller venstre.

Hvis du indstiller kameraer til at vise højlysadvarsler, vil du også kunne se de udbrændte områder på skærmen.

> Læs også: Disse hemmeligheder i dit kamera giver bedre billeder

Få stærkt HDR-program helt gratis

HDR-programmet Aurora

Abonnerer du på Digital FOTO, skal du ikke betale en krone for HDR-programmet Aurora HDR 2018.

Der findes utallige HDR-programmer derude, og det kan være svært at vurdere, om et eneste af dem rent faktisk er værd at betale for.

Derfor er vi glade for at kunne tilbyde abonnenter på Digital FOTO et helt gratis HDR-program – og tilmed et af de allerbedste af slagsen. 

Skylum Aurora HDR 2018 er skræddersyet til HDR-billeder og indeholder en masse forindstillinger i forskellige kategorier, fx arkitektur, indendørs fotos og landskaber.

Forindstillingerne kan selvfølgelig finjusteres med skydeknapper, og du kan arbejde i lag, så du hele tiden har fuld kontrol over dit billede. 

Programmet kan hentes i Fordelszonen lige her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...