Barn i sol
Sommer, sol og skarpe skud

Solskin får det bedste frem i folk, og med disse fem tips også i dine billeder.

5 tips til at fotografere når solen skinner

Når sommeren venter om hjørnet, venter også gode billeder om hjørnet – dog ikke helt uden udfordringer. Her er fem ting, du skal vide for at få det bedste ud af dine fotos, når solen brager ned.

16. maj 2018 af Louise Hagemann

1. Fotografér hele dagen

Solen står højest og brænder stærkest i sommermånederne. Normalt ville vi foreslå, at du venter til dagens sidste timer, men hvad skal du så lave resten af dagen? 

Faktisk kan du kan få et fint udbytte af det skarpe lys ved at bruge en reflektor, som sikrer, at lyset ikke er til hindring for kreativiteten. En reflektor er en stor, reflekterende skærm, som fylder lys ind, hvor der normalt ville være skygger. 

Det betyder, at portrættet, der før ville stå med store, grimme kontraster mellem højlys og skygge nu kan lyses helt op. Det gør også lyset på motivet mere jævnt, og derfor er risikoen for fejleksponering mindre.

I artiklen her kan du se, hvordan du let og billigt laver din egen reflektor.

Læs også: Perfekte portrætter med reflektor

2. Brug blitzen

De lange sommerdage giver masser af dagslys at fotografere i, men det betyder bestemt ikke, at du skal pakke din flash væk for sommeren. 

Selv på en skyfri sommerdag kan du bruge den til at få ekstra liv i dine billeder. 

Med en kraftfuld flash ved siden af kameraet får du gode muligheder for at tage portrætter med en stærk kontrast mellem dit oplyste motiv og den blå sommerhimmel.

Læs også: Sådan bruger du Highspeed-Sync på din blitz

3. Udnyt skyggerne

Direkte sollys kan være hårdt og utilgivende, men det er godt til i hvert fald én ting. Solens skarpe stråler kaster nemlig markante, skarpe og mørke skygger, som du kan bruge på flere måder i dine billeder. 

Persienner kan bruges til at kaste skyggestriber over dit motiv, og det spættede lys under et træ kan give et flot mønster. På gaden kan en mur i direkte sollys også give sjove skygger af forbipasserende.

Brug spotmåling for at undgå overeksponering.

Pige ved persienner
Persienneportræt

Sollys kan også udnyttes indendørs, fx ved at skabe kreative skygger i et portræt som her, hvor persiennerne er udnyttet.

Læs også: 3 skarpe tips til at fotografere i modlys

4. Kom tættere på dyrene

I de tidlige morgentimer er lyset er lavt og gyldent, og det er et perfekt tidspunkt til at kaste sig over makro, fordi insekterne stadig er sløve. Forsøg med en lidt længere brændvidde, fx 100 mm, så du ikke behøver at komme helt tæt på dyret.

Hvis der ikke er helt vindstille, så medbring evt. en reflektor eller en læskærm, så vinden ikke flytter på dit motiv.

Mariehøne på blad
Tæt på Marie

Mariehøns er gode, farverige makromotiver, og de er aktive om sommeren. Brug evt. en reflektor til at kaste lys tilbage på insektet.

5. Stop lyset

At tage fotos i direkte dagslys kan sætte en begrænsning for dine kreative udfoldelser, hvis du ikke er ordentligt forberedt. Vil du fx forsøge dig med en lang lukkertid midt på dagen, er du begrænset af den store mængde lys. 

Men med et ND-filter bestemmer du selv, hvor meget lys dit kameras sensor skal have. 

Resultatet er, at du i fuldt dagslys kan fotografere bevægelserne i et landskab uden at få et billede, der bliver ramt af en voldsom overeksponering.

Læs også: 4 filtre, du bør kende

> Lige nu får du et smart 3-i-1 objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Læs mere her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...