De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

Efteråret bugner af motiver, der er spændende at fotografere helt tæt på. Her får du fem forslag til, hvad du skal rette dit makroobjektiv mod. 

© Shutterstock

Udnyt efteråret til at tage mageløse makrobilleder

Når sommeren går på hæld, og bladene bliver brune, pibler de spændende motiver frem i skovbunden. Grib kameraet og gå på jagt efter disse fem efterårsmotiver.

2. oktober 2019 af Sarah Marie Winter

Det er ingen hemmelighed, at efteråret er et af de tidspunkter, vi er allermest begejstrede for at være fotografer – ikke mindst når det handler om at fotografere makro. 

På denne tid af året bugner skovbunden nemlig af fotogene motiver, der får en stemningsfuld baggrund af de gyldenbrune blade.

Hvis du står og mangler inspiration til, hvad du og dit kamera kan kaste jer over, så har vi her samlet en liste over de motiver, vi glæder os til at få i kassen dette efterår. 

1. Svampe spirer om efteråret

De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

Find en ren baggrund, der ikke stjæler fokus fra svampen, fx et træ, hvis varme brune farver understreger efterårsstemningen i billedet. 

© Shutterstock

Svampe kaldes efterårets blomster, og de kan faktisk også være ligeså fotogene – hvis ikke mere. Det gode ved svampe er, at de findes i mange forskellige former, og de bliver ikke skræmt væk, når du går tæt på.

Når du har fundet en god svamp, så gå helt ned i knæ, så du er i "øjenhøjde" med svampen. På den måde bliver formen på svampen tydeligere, og det er samtidig lettere at opnå en flot baggrundssløring. 

Du kan også lægge kameraet helt ned på jorden med objektivet opad og fotografere svampens underside mod himlen. Mange svampe har små lameller, som kan give et nærmest kunstnerisk billede, hvis lyset fra himlen skinner igennem dem.

Læs også: Sådan sætter du lys i skovens svampe

2. Find sneglene i skoven

De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

Snegle elsker vand, så du kan med fordel placere en snegl nær en vandpyt eller en bæk og få en smuk refleksion som her. 

© Shutterstock

Snegle er nogle af de mest taknemmelige dyr at fotografere, fordi de er lette at finde og bevæger sig så langsomt, at du har god tid til at tage billeder af dem og endda kan samle dem op og sætte dem der, hvor du gerne vil have dit billede.

Ligesom svampe elsker snegle fugt, så gå en tur i skoven lige efter et regnskyl, så kan du være sikker på at finde et eksemplar. Hvis du samler én op, så vend den om, når du sætter den ned – så har du et par minutter til at få styr på kompositionen, inden sneglen kommer ud af sit hus. 

Hvis solen er fremme, så sørg for at fotografere sneglen i modlys. Dens halvgennemsigtige krop vil filtrere lyset og give et interessant billede. Du kan også sætte sneglen ovenpå en anden snegl eller på en svamp, så længe du er forsigtig. 

> Læs også: Efterår på nye måder med 3 simple tips

3. Frøer søger efter mad om efteråret

De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

Den butsnudede frø er den mest almindelige af frøerne herhjemme og relativt nem at komme tæt på i skoven. 

© Shutterstock

Frøer er ofte lettere at høre end at få øje på, og når de endelig viser sig, er det sjældent i mere end et par sekunder, så er de væk igen i ét spring. 

Men hvis du sætter dig ved et vandhul og venter, er der stor sandsynlighed for, at de vil komme tilbage. Det gode ved et vandhul er også, at du vil kunne få sjove billeder, hvor kun frøens hoved stikker op over vandoverfladen og spejler sig i vandet. 

Du kan også gå på jagt efter tudser, der er mindre sky og godt kan sidde helt stille i længere tid. Skrubtudsen har en vortet hud med masser af tekstur, der gør sig godt på billeder. Led efter tudser under træstubbe, væltede træ, mellem blotlagte rødder eller under løs bark.

> Læs også: 3 trækfugle du kan fotografere i efteråret

4. Skyd de tydelige spindelvæv

De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

Et spindelvæv kan sagtens være fotogent, selvom det er ufuldkomment eller ødelagt – især hvis det er fyldt med dugdråber. 

© Shutterstock

Normalt er spindelvæv nærmest usynligt, medmindre du står i den helt rigtige vinkel, men om efteråret kommer morgenduggen, og så bliver spindelvævet pludselig til et lille, funklende kunstværk. 

Stå tidligt op, så du kan nå at finde dit motiv, inden solens varme har fået dugdråberne til at fordampe. Hvis det blæser, så vent: Spindelvæv er utrolig let, så selv det mindste vindpust vil få det til at bæve, og så er det virkelig svært at få et ordentligt billede.

Når du har fundet dit spindelvæv, så find en vinkel, hvor du får en så mørk baggrund som muligt. På den måde vil både spindet og dråberne træde tydeligere frem. For at få knivskarpe dråber er det bedst at bruge manuel fokus og kamerastativ. 

> Læs også: 5 tips til det perfekte efterårsportræt

5. Træernes bark er lettere at fotografere om efteråret

De her makromotiver skal du fotografere i efteråret

De fleste træer, især de ældre af slagsen, gemmer på fantastiske strukturer, som du kan gå helt tæt på med dit kamera. 

© Shutterstock

Bark på træer er naturligvis et motiv, du kan fotografere hele året, men om efteråret bliver det en hel del lettere, end det har været om sommeren. Her er der nemlig flere overskyede dage, hvilket giver et jævnt lys, der er ideelt til at fotografere strukturer og teksturer. 

Led efter gamle træer, da de ofte vil have den mest knudrede bark. Især egetræer og fyrretræer har en tyk bark fyldt med linjer og niveauer, der kan give forunderlige makrobilleder. 

Læs også: 6 tips til enestående efterårsbilleder

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...