Panorama af Lofoten om sommeren
© Shutterstock

5 hemmelige tips der giver perfekte panoramabilleder

Det kræver en del øvelse at tage et rigtig godt panoramabillede, men med de her fem tips kan du øge dine chancer betragteligt.

17. maj 2020 af Sarah Marie Winter

Panorama er fantastisk teknik, fordi den giver mulighed for at få et langt større udsnit af landskabet med i billedet, end du ville kunne med selv det kraftigste vidvinkelobjektiv. 

Men selv om software har gjort det virkelig nemt at smelte en serie billeder sammen til et panorama, er der dog stadig nogle ting, du selv kan gøre, for at få et mere naturligt resultat.

1. Skyd med andet end vidvinkel

Mange forbinder automatisk panoramabilleder med vidvinkelobjektiver. Men du kan sagtens bruge længere brændvidder, når du skyder billeder til et panorama, fx 35, 50 eller 85 mm.

Mens fx 24 mm skubber alle elementer i et billede længere væk, vil de lange brændvidder i stedet trække de samme elementer tættere på, og det kan give en interessant komposition.

Skyder du på fx 50 eller 85 mm, så tag billederne i portrætformat, og tag mindst fem – så får du stadig et bredt udsnit af dit landskab med både forgrund og himmel. 

> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

Panorama af skov i Sverige

Hvem siger, at panoramabilleder absolut skal tages med vidvinkel? Ved at eksperimentere med længere brændvidder kan du få spændende og anderledes resultater.

© Shutterstock

2. Træn din teknik i baghaven

Hvis du aldrig før har taget et panoramabillede, vil dine første resultater formentlig ikke blive ret vellykkede. 

Derfor bør du øve dig, før du tager ud for at fotografere det dér fantastiske landskab i solnedgangens gyldne stil.

Stil fx stativ og kamera op i baghaven, og brug en time på at lære, hvordan du drejer kameraet rundt i en glidende bevægelse, og sæt farten op undervejs. 

Bruger du bare en time på dette, vil dine chancer for at lave en fejl, når det virkelig gælder, være markant mindre. 

> Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

3. Arbejd hurtigt

Først og fremmest bør du finde et landskab, der ikke indeholder flygtige elementer som biler eller mennesker. Det gør det meget nemmere at smelte billederne rigtigt sammen bagefter.

Men selv i et umiddelbart stillestående landskab er det bedst, hvis du arbejder rimelig hurtigt, når du tager billederne.

Fx kan skyer bevæge sig henover himlen på få minutter, og det kan betyde, at himlen ændrer udseende mellem hvert billede.

Lige så snart du har taget ét billede, skal du gerne være ved at dreje kameraet til den næste position. 

> Læs også: 3 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Panorama af Stockholm i Sverige

Det er ærgerligt at lave en fejl, når landskabet og lyset er helt perfekt. Træn derfor dine bevægelser derhjemme, så du har styr på teknikken, når det gælder.

© Shutterstock

4. Tag for mange billeder

Et velkendt tip til panoramaer lyder, at billederne helst skal overlappe hinanden med cirka 30 procent. Men det er ikke altid til at vide, om det lige gør det. 

Sørg derfor for, at billederne overlapper hinanden mere end højst nødvendigt, og tag bevidst for mange billeder. 

Hvis du tror, du har brug for fem billeder, så tag ti. Du kan altid rydde ud i dem bagefter, men du kan ikke trylle et billede frem, du ikke har.

> Læs også: Sådan laver du en timelapse-video

5. Lav bracketing samtidig

Lav bracketing og smelt hvert billede sammen i Lightroom, før du smelter dem sammen til et panorama.

Hvis dit landskab indeholder høj kontrast, som fx en solnedgang, så kan du sagtens bruge kameraets bracketing-funktion på de billeder, du tager. 

Når du så sidder foran computeren, starter du bare med at smelte eksponeringerne af hvert individuelt billede sammen, og derefter smelter du de individuelle billeder sammen til ét panorama.

Det kan fx gøres i Lightroom under "Merge to HDR". Her skal du undlade ikke at vælge muligheden "Auto Tone", da det ellers vil være meget svært at smelte billederne sammen til et panorama til sidst.

Vær også opmærksom på, at det kan tage lidt tid for programmet at bearbejde billederne, når hvert enkelt billede består af en serie af eksponeringer. 

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Panorama af bjerglandskab i Norge

Du kan sagtens lave flere eksponeringer af hvert billede og på den måde få et panoramabillede med mange flere detaljer i højlys- og skyggeområder. 

© Shutterstock

Fotograf sprænger rammerne for panoramaer

I Digital FOTO nr. 8/2020 kan du opleve en helt ny type panoramabilleder, hvor mennesker og vilde dyr som elefanter, løver og antiloper side om side på uforklarlig vis. 

Billederne er fascinerende, men også foruroligende, eftersom de viser et glimt af en dyster fremtid, som kan være tættere på, end vi går og tror. 

Fotografen bag er klimaaktivisten Nick Brandt, og i bladet kan du læse om det arbejde, der gik forud for de utrolige billeder. 

Nick brugte nemlig alt lige fra fjernstyrede kameraer, detaljerede kulisser og hundredvis af statister til at opnå det specielle udtryk. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to magasiner og den spritnye fotobog "Bliv en bedre fotograf" for kun 49 kr + porto og ekspedition. Bogen er en komplet og brugbar guide til alle de vigtigste motiver, og der er masser af eksempler og trin-for-trin-vejledninger. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...