Flatbed-skanner

Mange fladbed-skannere kan klare flere dias på én gang.

© Canon

Skan mange dias på én gang

Få smarte tips til at digitalisere din film- og diassamling med en flatbedskanner.

3. marts 2017 af PS

Det kan være tidskrævende at skanne sin negativ- eller diassamling. Med en større mængde, er det derfor en stor fordel at have en skanner, der gør operationen så nem som muligt. 

Den skal automatisk kunne skanne et antal fotos ad gangen. Nogle flatbed-skannere kan klare fire mens andre kan tage 12 billeder ad gangen. 

Desuden skal skanneren kunne retouchere støv væk automatisk. Ellers bliver det et evighedsarbejde. Skanningen foretager du med skannerens egen software. 

Flatbed-skanner

Nogle flatbed-skannere kan skanne op til 12 billeder på én gang.

© Epson

Sådan scanner du dine negativer:

  1. Puds skannerens glasplade med glasrens og en fnugfri klud.
  2. Tjek, hvilken filmtype, der er tale om. I skannerens software kan du ofte vælge den rigtige type. Det giver de mest nøjagtige farver.
  3. Montér dine dias i skannerens rammer. Sørg for at det ikke er monteret spejlvendt. Som regel skal den blanke overflade vende opad.
  4. Brug en blæsebold til at blæse billederne fri for støv.
  5. Læg så rammerne på plads efter skannerens markeringer.
  6. Indstil skanneren til at skanne i 100% og gerne i 2400 ppi. Et dias på 24 x 36 mm giver et billede på 7,7 mio. pixels med denne indstilling.
  7. Når film skannes op i størrelse, forstørres støvet også. Derfor er det vigtigt, at skanneren har digital støvfjerning. Teknologien hedder FARE i Canon-skannere og Digital Ice eller iSRD i alle andre.
  8. Til at korrigere farver, kontrast og beskæring efter skanningen skal du have et billedbehandlingsprogram. Auto Color-funktionen i Photoshop og Elements eller Auto-funktionen i Lightroom er meget nyttig her. 

Plustek Opticfilm

Dedikerede filmskannere som Plustek OpticsFilm 7600i er ret kompakte.

© Plustek

Skal du kun skanne få dias eller negativer, kan du med fordel anskaffe en dedikeret diasskanner, der tager billederne enkeltvis. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...