Billeder der viser, hvordan redigering kan løfte billedet til nye højder


© Shutterstock

Billedbehandling for begynderen i 6 lette trin

Dine billeder når helt nye højder, hvis du giver dem en hurtig billedredigering. I seks nemme trin hjælper vi dig godt i gang med billedbehandling. Det er ikke så svært, som du måske tror.

3. juni 2019 af Jeppe Vestergaard Jensen

Det er alfa og omega at redigere sine billeder. I billedbehandlingen når de nemlig helt nye højder, da du både kan rette fejl, komposition og endda ændre hele billedets udtryk, hvis du har lyst til det. 

Her får du seks lette trin til billedbehandling, der sikrer dig væsentligt bedre billeder. Vi anbefaler billedbehandlingsprogrammet Lightroom, men trinene passer til langt de fleste billedbehandlingsprogrammer. 

Har du ikke Lightroom, har vi lavet en liste med alternative, gratis billedbehandlingsprogrammer her.

Trin 1: Importer dine billeder smart

Ja, det lyder måske lidt banalt. Men kan du ikke få dit billede ind i systemet, kan du ikke redigere det.

Det vigtigste er, at du først gør det klart, hvor du har placeret dine fotos. Det kan være en god ide, at du altid overfører dine fotos til den samme mappe på din computer.

Herefter kan du lave undermapper, så du har bedre styr på samlingen. Når først dine fotos er i den mappe, bør det være nemt at finde dem inde fra billedredigeringsprogrammet.

Sådan gør du i Lightroom

På Digital FOTO anbefaler vi Adobes billedbehandlingsprogram Ligthroom. Du får her en guide til at finde billederne i Lightroom, men i de fleste programmer vil fremgangsmåden minde om denne. 

Åben først programmet Lightroom, tryk på fanen File i venstre hjørne, derefter vælge Import Photos and Video... Nu kan du finde dit billede i Source-menuen i venstre side af skærmen.

Når du har fundet dine billeder, trykker du i den lille firkant på billedet. Når fluebenet er sat, kan du trykke Import nederst i højre hjørne.

Nu er dine filer automatisk lagt i en mappe. Herfra skal du trykke på fanen Develop. Nu kan du begynde at redigere.

> Vil du blive en mester i Lightroom? Se vores store grundkursus med 10 videoer om, hvordan du bruger Lightroom lige her. 

Trin 2: Ret objektivfejl

Nogle af de lidt mere avancerede redigeringsprogrammer kan ofte hjælpe dig med en auto-funktion.

I Lightroom kan funktionen Lens Correction fx fjerne nogle af de fejl, som findes i det meste udstyr. Det er nemlig sådan, at næsten alle objektiv forvrænger billedet en lille smule. Det kan denne funktion rette op på. 

Frygt ikke, hvis dit redigeringsprogram ikke har funktionen. Det er nemlig ofte blot nogle meget små ændringer, du går glip af, især hvis du har nyere udstyr og objektiver.

> Tag kontrol over dit kamera med vores 42-siders E-bog "Skyd bedre!"

Trin 3: Udnyt autofunktionen og tilpas selv

Nu er du godt på vej til et bedre billede, for nu begynder den egentlige redigering af billedet.

Det største og vigtigste redigeringsværktøjer finder du i basis-panelet. Det er med dem, du starter med at skabe magi i dit billede.

Lad programmet arbejde for dig

I de fleste redigeringsprogrammer findes der en Auto-knap, der redigerer billedet for dig. 

Ligesom auto-funktionen på et kamera kan give uheldige resultater, kan samme funktion i redigeringsprogrammet ødelægge billedet.

Ofte giver det dog nogle flotte resultater, men er du uheldig, så frygt ikke. Herunder får du nemlig en guide til de ting, der ofte bliver ændret på. 

Når du har lært dem at kende, kan du hjælpe auto-funktionen til bedre resultater, eller selv redigere dine billeder helt fra bunden af.

Herunder kan du se, hvordan vores billede er blevet, efter vi har brugt auto-funktionen i Lightroom.

Disse funktioner skal du kende i billedbehandlingen

Nu gennemgår vi, hvad de vigtigste knapper og udtryk betyder, når du billedbehandler. 

Mestrer du først dem, så kan du nå meget langt med din billedredigering. 

  • Styr lyset med Exposure

I mange billedbehandlingsprogrammer er lysstyrken i et billede betegnet med det engelske ord Exposure. Her kan du hæve eller sænke den generelle lysmængde i billedet.

Flytter du skydeknappen til højre, bliver billedet generelt lysere. 

Flytter du den til venstre, bliver billedet mørkere.

  • Mere eller mindre kontrast 

Et billede kan ofte få et skarpere udtryk, hvis du giver det lidt ekstra kontrast. Det kan fx hjælpe til at få et ansigt til at poppe frem i billedet.

Når du ændrer på kontrasten, gør du forskellen på de hvide og sorte toner i billedet større. Du trækker så at sige farverne i hver sin retning. 

Mørke farve bliver mørkere, og lyse bliver lysere.

> Få mere kontrast med smart funktion i dit kamera. Læs mere her

  • Kontrol over højlyset 

Højlysene bliver meget ofte kaldt for Highlights. Her arbejder du med de lyse områder i et billede.

Et godt eksempel på, hvornår det er en god ide at ændre på Highlights er, når du har et landskabsbillede, hvor himlen er meget lys og landskabet mørkt. 

Hvis du trækker Highlights ned, vil du får flere detaljer i din himmel og større harmoni mellem lys og mørke.

> Læs vores 4 tips til lys her.

  • Få ting frem fra skyggerne

Det kan være, at du har taget et foto, hvor himlen er blevet utrolig lys, og du ikke kan se noget som helst i de mørke områder, der har befundet sig i skygge.

I billedbehandlingen kan du hæve lyset i skyggerne. Funktionen kaldes ofte Shadows. Her arbejder du med det modsatte af Highlights.

Har du et mørkt område, du gerne vil kunne se bedre, så kan du mindske skyggerne med denne skydeknap.

  • Harmoniske farver

Nu skal det handle om farver.

Funktionen Vibrance hæver nemlig farverne i et billede. Funktionen er særlig smart, da den kun hæver de døde og kedelige farver.

Hvis himlen allerede er meget blå, bliver den ikke meget mere blå. 

Dit billedredigeringsprogram hjælper dig til at styre farven i billedet, så områder ikke bliver alt for farvede og dermed ser kunstige ud. 

> Hvis du skyder din billeder i raw-format, så har vi lavet en stor guide til dig, der gerne vil vide mere. 

  • Få smæk på farverne

Er alle farverne i dit billede kedelige og grå, så kan du bruge Saturation.

Modsat Vibrance, hæver Saturation alle farver i billedet. Du skal dog passe lidt på her, da den ikke tager højde for, om noget har mere farve end andet.

I billedet herunder, viser vi, hvordan programmet ændrer farverne, når du enten bruger Vibrance eller Saturation. 

Vibrance giver fx det gule græs meget farve, da den har analyseret, at der ikke er ret meget farve i det område af billedet i forvejen.

Trin 4: Ret op på de skæve linjer

Det kan ofte ske, at du ikke har haft kameraet helt på linje med horisonten. Er horisonten derfor blevet skæv, skaber det ubalance i billedet.

I et billedredigeringsprogram er det meget nemt at rette op på netop det.

Det er vigtigt at huske, at når du retter dine billeder op, så mister du lidt af billedet, da det gør dit foto mindre. 

Du bør derfor overveje, om du skal sætte dit kamera på stativ næste gang, så du har større kontrol over dine linjer.

> Find det stativ, der passer dig bedst her.

Brug Transform

Når du vil rette dit billede op, hedder funktionen ofte Transform. Her kan du fx rette op på horisonten, så den er vandret. Det kan også være, at du har en bygning, som ligner, at den er ved at vælte. Med transform kan du også gøre væggene lige.

I Lightroom har du mulighed for at lade programmet analysere dit billede for dig. Derfor er det nemmeste og sikreste, at du trykker på Auto.

Bliver resultatet ikke godt, kan du ofte selv bestemme, hvis du vælger funktionerne Level eller Vertical, som er et udtryk for vandret og lodret.

Trin 5: Beskær billedet

Hvis dit billede ikke har en særlig god komposition, har du mulighed for at forbedre den i billedredigeringen.

Funktionen, du skal bruge, hedder Crop. Du har måske hørt nogen sige, at de har croppet billedet. Det betyder bare, at de har beskåret billedet. 

I Lightroom har funktionen genvejstasten R.

Med denne funktion kan du beskære dit billede og fx ændre, hvad der skal være i toppen, bunden eller i midten af dit billede.

Du kan også ændre, om billedet skal gå fra et vandret foto til et på højkant eller et kvadratisk ét.

> I vores Fordelszone finder du et kursus, der lærer dig alt om beskæring af et billede. Bliv klogere her.

Kyststrækning ved vesterhavet

Her har vi valgt en kvadratisk beskæring af billedet. Det gør de små både mere fremtrædende, hvor det i det store billede er selv landskabet, som er i fokus.

© Digital FOTO

Trin 6: Justér skarpheden

Nu er du ved at være ved vejs ende med billedredigeringen. Det sidste, vi anbefaler, er, at du gør dine billeder skarpere.

I de fleste programmer hedder funktionen Detail. Under denne funktion kan du give billedet Sharpening. Det betyder, at du giver det større skarphed.

Du skal passe lidt på, når du giver et billede større skarphed. Når du gør det, kan du også risikere, at du tilføjer en masse støj, så dit billede bliver grynet at se på. Så træd varsomt med denne del af din billedredigering.

Det er også vigtigt at huske, at du ikke kan få ting i fokus, hvis de ikke var det i forvejen. Vil du gerne undgå, at dine motiver ikke er i fokus, kan du bruge en smart funktion i dit kamera. 

> Læs mere her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...