Mand i jakkesæt med paraply under stor sten

Hvis man er ferm i Photoshop, kan man nemt få denne sten, der i virkeligheden kun målte cirka 10 cm i længden, til at se gigantisk ud.

© Tommy Ingberg

Fotokunstnerens 5 tips til at lave realistiske sammensatte billeder

Photoshop kan gøre det umulige muligt, men hvis du ikke passer på, kan du ende med billeder, der ser helt urealistiske ud. Få fotokunstneren Tommy Ingbergs bedste tips til at blande billeder.

30. december 2019 af Sarah Marie Winter

Den svenske fotograf og kunstner Tommy Ingberg har gjort sig bemærket over hele verden med sine gådefulde fotomontager, der behandler svære emner som sorg, vrede og længsel.

Montagerne er sammensat af mange forskellige billeder, og nogle af dem er taget i hans studie, mens andre er taget rundt omkring i Sverige eller på rejser i udlandet. 

Tommy mener ikke, at man skal være ekspert i Photoshop for at kunne lave sammensatte billeder, men der er visse ting, man skal holde øje med, så man ikke gør arbejdet unødvendigt svært for sig selv.

Her får du hans fem bedste tips til at komme igang med fotomontager.

> Læs også: Photoshops 5 vigtigste værktøjer

1. Tag alle billederne selv

For at det færdige billede skal se realistisk ud, er det vigtigt, at kildebillederne er i høj kvalitet, og derfor bør du holde dig fra at bruge billeder, du finder på nettet. 

Hvis du fx vil have et billede af en overdimensioneret måne over et landskab, så sørg for at tage billedet af månen selv, så du har billedet i fuld opløsning. Det gør redigeringen meget nemmere.

> Læs også: 5 fejl alle fotografer har lavet i Photoshop

2. Brug så få kildebilleder som muligt

Det kan godt være, der er mere prestige i at sige, at dit billede består af 50 forskellige billeder end tre, men det er langt nemmere at opnå et troværdigt resultat, hvis du kun skal få tre billeder til at passe sammen.

> Læs også: 7 hemmeligheder der gør dig hurtigere i Photoshop

Skikkelse på tom vej med æg og æggeskaller

Billedet her har Tommy valgt at kalde "Careful". Alle billeder kan købes i en lille, mellem og stor størrelse på Tommys hjemmeside.

© Tommy Ingberg

3. Skyd i ens lys

Sørg for at lyset er ens på alle de billeder, du bruger, fx ved kun at fotografere udenfor på overskyede dage og bruge en softboks eller lyset fra et vindue i portrætter.

> Læs også: Stærkere Photoshop på iPad

4. Zoom ind for præcision

Når du skal markere dine motiver i billedbehandlingen, så zoom ind til mindst 2-300 procent. På den måde kan du være helt præcis og slipper for at skulle starte forfra senere, fordi du har overset en detalje.

> Læs også: Få fart på Photoshop med actions

5. Arbejd i sort-hvid

Det er lettere at lave en realistisk fotomontage, hvis du arbejder i sort-hvid. Så skal du ikke bekymre dig om hvert enkelt billedes hvidbalance, og du kan male med sort og hvid pensel, hvis du fx skal lave skygger eller tåge. 

> Læs også: Meget nemmere fritlægning i Photoshop

Skikkelser i jakkesæt med flyvende hatte og mapper

Billedet her har fået titlen "Army". Alle billeder kan købes i en lille, mellem og stor størrelse på Tommys hjemmeside.

© Tommy Ingberg

Hvis du endnu ikke er abonnement, har vi lige nu en række spændende tilbud til dig.

Så snart du har bestilt dit abonnement, får du adgang til Fordelszonens mange videoer og guides med det samme.

Som abonnent kan du læse de seneste numre af Digital FOTO på din tablet eller smartphone med appen Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...