PC til billedbehandling 2017
© Shutterstock

Vælg den rigtige computer til Photoshop og billedbehandling

Vil du have billedbehandlingen i Photoshop til at køre smertefrit, skal du vælge de rigtige pc-komponenter. Få hjælp her til at vælge det bedste udstyr, så du har den bedste computer til Photoshop.

18. september 2017 af Poul Siersbæk

Elements og Photoshop er kraftfulde programmer, der med rå regnekraft kan gøre underværker ved dine billeder, og de seneste versioner indeholder stærke funktioner, der kan få en ældre pc til at pruste. 

Vil du slippe for lange ventetider, er det derfor en god idé at vælge en computer med de rigtige komponenter, der spiller bedst muligt sammen med Photoshop i 2017.

Få den bedste computer til Photoshop

Specielt Photoshop kræver mange kræfter med sine sløringsfiltre og 3D-funktioner, og der er i sær fire komponenter, der er afgørende for, at Photoshop kører så glat som muligt, nemlig processoren, harddisken, grafikkortet og den installerede ram. 

Nedenfor kan du se, hvilke PC-komponenter, du skal sørge for at opdatere, hvis du vil have en pc til billedredigering der fungerer gnidningsfrit:

Kraftfuld processor til billedredigering

Processoren bør have flere kerner, der sætter farten op på mange af funktionerne. 

Den indbyggede raw-konverter og nogle af sløringsværktøjerne i Photoshop vil desuden arbejde hurtigere, hvis processoren har mere end to kerner. Så gå gerne efter en processor med fire eller flere kerner.

Hurtig harddisk giver hurtig fotoredigering

Harddisken har indflydelse på, hvor hurtigt programmerne kan starte op, og hvor hurtigt det er at åbne billederne. 

Arbejder du med mange åbne billeder og flere lag, kan computerens ram blive fyldt, og så begynder Photoshop at gemme midlertidige filer på harddisken i stedet for i den langt hurtigere ram. Og det gør beregningerne langsommere i Photoshop.

Gå derfor efter en harddisk med en omdrejningshastighed på mindst 7200 RPM - eller endnu bedre en af de lynhurtige, men dyrere SSD-harddiske. 

Du kan eventuelt bruge to diske, hvor programmer og styresystem kører fra en hurtig SSD-disk på fx 250 gigabytes, mens dine billeder og andre filer ligger på en større traditionel harddisk på fx fire terabytes.

Opdateret grafikkort til zoom i Photoshop

Grafikkortet bliver blandt andet brugt, når du zoomer i billederne i Photoshop, eller når du benytter 3D-funktionerne. 

Der er også en række filtre, der gør brug af grafikkortet. Kortet bør som minimum understøtte teknologien OpenGL 2.0 eller nyere. Det gør stort set alle grafikkort på markedet i dag. Men det kan være værd at gå efter en model, der også understøtter den nyere OpenCL 1.1 eller nyere, der kan udnyttes af de nye sløringsfiltre. 

Kortet bør have mindst 512 megabytes ram - gerne mere.

> Læs alt om Adobe Photoshop her

Masser af ram i din computer

Ram kan du aldrig få for meget af, men otte gigabytes passer fint til billedbehandling. Sørg for at vælge en type, der passer til computeren. 

I dag bruger stort set alle computere DDR3-ram. Ofte angives der en hastighed, som fx 1333 efterfølgende. Jo højere tal, jo hurtigere er ram'en. 

Dit bundkort skal dog helst understøtte hastigheden. Selve ram-klodsen skal også passe fysisk i bundkortet. Her angives stiktypen af antallet af pins, fx DIMM 240-pin.

Den farverigtige skærm til billedredigering

Skærmen skal også være i orden for at billederne bliver vist korrekt. Gå gerne efter en skærm, som kan vise hele farverummet Adobe RGB. 

En opløsning i 4K er også værd at gå efter, da du vil opleve en langt større detaljerigdom end med Full HD. Det gælder ikke mindst, hvis du går efter meget store skærme.

Hvis du vil tjekke om dit hardware passer til den version af Photoshop, du arbejder med, kan få overblikket på siden her.

> Læs også: De bedste programmer til billedbehandling

Bliv dygtig til Photoshop lige her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...