Mandlig fotograf indrammer landskab for at finde den rigtige komposition

Med nogle enkle greb kan du virkelig få dine motiver til at live op. Vi viser her tre kompositionsregler, der er lette at bruge, og som har stor effekt. 

© Shutterstock

3 kompositionsregler du måske ikke kender

Du kender sikkert det gyldne snit, men der findes mange andre kompositionsregler, der kan hjælpe dig til at tage mere spændende billeder, når du er ude at fotografere.

6. november 2019 af Sarah Marie Winther

Måske tænker du ikke over det, men hver eneste gang, du sætter kameraet op til øjet og trykker på udløserknappen, træffer du et valg om, at billedet skal have en bestemt komposition. 

Kompositionen er den måde, et billede er bygget op på, og det er et greb, vi som fotografer kan bruge til at lede andres blik mod de vigtigste elementer i vores billeder. 

Det er langtfra altid noget, alle mennesker er bevidste om, når de kigger på et billede, men hvis de kan lide det, er det stort set altid på grund af kompositionen.

Når du hører ordet komposition, kommer du sikkert i tanke om det gyldne snit. Men der findes faktisk også mange andre måder at komponere et billede på, og herunder kan du se tre mindre kendte af slagsen.

> Læs også: Alt hvad du skal vide om komposition

1. Den diagonale linje

Gammelt hus fotograferet nedefra med bjerge i baggrunden

Ved at fotografere huset nedefra, kunne vi bruge skråningen og bjergene til at skabe en linje tværs igennem billedet. 

© Digital FOTO

Den diagonale linje går ud på at arrangere elementerne i et billede, så de danner en linje, der skærer sig tværs igennem billedet. 

En bjerg­skråning danner fx en naturlig linje, men du kan også bruge telefonledninger, togskinner, bygninger eller mennesker, alt afhængigt af dit perspektiv.

I den virkelige verden er de ­fleste ting enten horisontale ­eller ­vertikale. Vi er ikke vant til at støde på diagonale ­linjer, og derfor vil de ubevidst antyde ­ustabilitet, hvilket skaber ­dynamik og spænding. 

> Læs også: 3 udfordringer i sort-hvid der gør dig bedre

2. Det negative rum

Lyskurv fotograferet nedefra med himmel i baggrunden

En lyskurv er måske ikke et spændende motiv i sig selv, men når den er placeret for sig selv midt på himlen, bliver den til et interessant billede. 

© Digital FOTO

For at forstå, hvordan du kan bruge ­negativt rum, skal du først vide, hvad positivt og negativt rum er i et ­billede. 

Positivt rum er de dele af ­billedet, der skiller sig ud fra omgivelserne, altså dit hovedmotiv og eventuelle andre områder med bemærkelsesværdige detaljer. 

Negativt rum er de dele af billedet, der ikke skiller sig ud, fordi de ikke har nogle detaljer, fx en blå himmel eller en tom mark. 

Når det negative rum dominerer, skaber det en følelse af tomhed i billedet, hvilket tilfører det dramatik. 

Det negative rum kan også tilføre et strejf af mystik, fordi det fortæller dele af historien om motivet, men ikke den hele.

> Læs også: Sådan tager du smukke og enkle landskabsbilleder

3. Guillotinen

Portræt af smed

At "hugge hovedet" af en model kan fx fremhæve det, de arbejder med, som i billedet af smeden i sit værksted. 

© Shutterstock

Guillotinen er måske den mest utraditionelle kompositionsregel, der findes. Den går ud på at ekskludere hovedet i et portræt for at fremhæve andre dele af kroppen, fx hænder, fødder, værktøjer eller instrumenter.

Alle mennesker bliver automatisk draget til øjnene som det første i et billede, så ved at fjerne hovedet og dermed øjnene, dirigerer du opmærksomheden videre til resten af kroppen.

Du behøver ikke fjerne hele ­hovedet, men kan fx inkludere næse, mund og hage.

> Læs også: Sådan bruger du lag til at skabe dybde i portrættet

Stor guide til komposition i Digital FOTO

I Digital FOTO 17 kan du blive meget klogere på de mange forskellige måder, du kan komponere dine billeder på. 

Vi går i dybden med syv af de mest effektfulde kompositionsmodeller, og du får grundig vejledning til, hvordan du bruger dem, og hvilke billeder, de egner sig bedst til. 

Du får også tips til, hvordan du kan få hjælp af kameraet til at opnå den rigtige komposition. 

Hvis du endnu ikke er abonnement, har vi lige nu en række spændende tilbud til dig.

Fx kan du få et smart supermakro-kamera med WiFi sammen med to numre af Digital FOTO for kun 49,50 + porto og ekspedition. Se tilbuddet lige her.

Så snart du har bestilt dit abonnement, får du adgang til Fordelszonen, hvor du kan se masser af videoer og hente guides og software. 

Du kan også læse de seneste numre af Digital FOTO på din tablet eller smartphone med appen Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...