Sådan fotograferer du en regnbue

En regnbue kan være et magisk element i et landskabsbillede, men de opstår - og forsvinder - hurtigt, så det er om at være klar, når det sker. 

© Shutterstock

Sådan fotograferer du en regnbue

En regnbue er et flygtigt naturfænomen, der kan give ethvert landskabsbillede et stemningsfuldt og magisk udtryk. Her får du vores tips til, hvordan du bedst fotograferer naturens smukke farvespil, når det pludselig opstår.

27. maj 2019 af Sarah Marie Winther

En regnbue opstår, når solens stråler rammer vanddråber i luften. Her brydes og reflekteres sollyset på samme måde som i et prisme, hvilket giver det flotte farvespil. 

Det er mest almindeligt at se en regnbue, når solen skinner samtidig med at det regner, men regnbuer kan også opstå i vandfald, eller hvis du sprøjter med en haveslange i solskin. 

Du kan med andre ord både opsøge steder, hvor der er større sandsynlighed for at se regnbuer, samt kreere dine egne, fx for at kunne øve dig til det øjeblik, hvor en naturlig regnbue viser sig. 

Regnbuer kan opstå pludseligt og forsvinde igen meget hurtigt, så du skal være hurtig på tasterne, hvis du vil have brugbare billeder af fænomenet. Her får du vores bedste tips. 

1. Kig i modsat retning af solen 

Du kan komme ud for, at der er regn og solskin på samme tid, men ingen regnbue. 

Det skyldes, at regnbuen i virkeligheden bare er solskin, der bliver reflekteret på en bestemt måde, og den refleksion er kun synlig, hvis du kigger i den modsatte retning af solen. 

Du skal altså stå med solen i ryggen for at kunne se en regnbue. 

2. Husk kompositionen 

En regnbue er et smukt fænomen, men den kan ikke bære at være det eneste element i billedet. 

Så selvom det kan være fristende at koncentrere sig om regnbuen, så husk at lede efter elementer, du kan bruge til at skabe en spændende forgrund.

> Læs også: Alt hvad fotografen bør vide om komposition

regnbue over by

Her er kuplerne og hustagene med til at skabe en spændende forgrund, og den flotte, mørkeblå himmel får et ekstra element af regnbuen. 

© Shutterstock

3. Tænk over brændvidden 

Der findes ikke ét objektiv, der er perfekt til regnbuer – valg af objektiv kommer nemlig an på, hvordan du vil bruge regnbuen i billedet. 

Hvis du har et storslået landskab, er en kraftig vidvinkel ideel, da du så vil kunne få hele buen i regnbuen med i billedet og på den måde indramme landskabet. 

Hvis du vil have, at en af regnbuens ender skal ramme et element i baggrunden, fx et stort træ eller en gammel lade, er en tele oplagt, da du så vil kunne komme hive det element tættere på, uden at afstanden til regnbuen ændrer sig. 

Så længe du bevæger dig parallelt med regnbuen, altså med solen i ryggen, vil den fylde det samme i billedet. 

> Find vores store guide til objektiver lige her

4. Skru et polfilter på 

Mange regnbuers farver er svage i begyndelsen, men kan i løbet af få sekunder blive meget intense, så du gør klogt i at vente og holde øje. 

Hvis du gerne vil bringe farverne endnu mere frem, kan du bruge et polariseringsfilter på objektivet. 

Filteret kan dog også blokere refleksionerne fra lyset, der skaber regnbuen, så kig på regnbuen, og skru på filteret, indtil farverne er kraftigere i søgeren end i virkeligheden. 

> Læs også: 4 filte du bør kende

regnbue over smukt landskab

Et polfilter kan hive flottere farver ud af både regnbuen og landskabet – men hold øje med regnbuen, mens du skruer filteret på.

© Shutterstock

5. Brug kamerastativ

En himmel fuld af mørke skyer byder ikke på ret meget lys, og derfor er et kamerastativ ofte en nødvendighed for ikke at ende med rystede billeder. Bruger du et polfilter, vil det også stjæle cirka 1,5 blændetrin af lyset.

Når kameraet er på stativ, kan du til gengæld sætte det på manuelt optageprogram og undereksponere billedet en lille smule. Det vil give lidt mere mættede farver og få regnbuen til at træde tydeligere frem.

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

6. Beskyt dit grej

At fotografere regnbuer indebærer selvsagt en vis mængde regn. 

Da det langt fra er alle kameraer og objektiver, der er vejrforseglede, er det en god idé at beskytte dit udstyr med et regnslag eller ganske enkelt bare en plastikpose.

Vikl posen om kameraet, bind en elastik rundt om objektivet, så posen sidder tæt om det, og prik et hul ved frontglasset.

> Få fire smarte fototricks med en plastikpose her

Få tips til flottere feriebilleder i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 9/2019 har vi fundet frem til fem generiske motiver, som langt de fleste tager billeder af, når de er på ferie – billeder, som ofte ender med at ligne hinanden. 

I artiklen får du råd til, hvordan du generelt tager mere interessante billeder af fx den historiske bygning, skyskraberen og landskabet – men du får også idéer til, hvordan du får et billede, der er helt dit eget.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...