Lille pige med høne

Du har sikkert fotograferet dine børn mange gange, men hvad med naboens børn? Giv dig selv en udfordring med én af vores idéer. 

© Shutterstock

3 portrætprojekter der udfordrer dig

Du er sikkert vant til at tage billeder af familiemedlemmer og venner, men nu skal der ske noget nyt. Her er tre nemme idéer til anderledes portrætter, du kan kaste dig over.

20. januar 2020 af Sarah Marie Winter

De fleste, der anskaffer sig et portrætobjektiv, starter med at tage billeder af de personer, der er tættest på dem – kæresten eller ægtefællen, børnene og kæledyrene. 

Og det er da også en god måde at lære, hvordan objektivet fungerer på, men når man har styr på det tekniske, er der ingen grund til at holde sig til at fotografere sine allernærmeste.

At udfordre sig selv til at fotografere folk, man ikke kender, er nemlig en rigtig god måde at holde fotoglæden og teknikkerne ved lige.

Men hvem skal man så fotografere? Det får du svaret på længere nede, hvor vi giver dig tre idéer til overkommelige, men inspirerende projekter, hvor du kan få brugt dit portrætobjektiv og endda kan få nogle spændende billeder. 

> Læs også: 12 sjove fotoprojekter, du kan gå i gang med i år

1. Tag billeder af dine naboer

De er lige inde ved siden af, og de kender dig formentlig i én eller anden grad, så derfor har de sikkert heller ikke noget imod, at du fotograferer dem.

Dine naboer er et af de letteste motiver, du kan finde – udover din egen familie – men derfor kan de sagtens give interessante billeder. Udnyt, at du går forbi deres hjem hver eneste dag, og brug omgivelserne i dit portræt.

Bedstefar og barnebarn ved en busk

At fotografere dine naboer er en forholdsvis let måde at udfordre dig selv og fotografere noget andet, end du plejer. 

© Shutterstock

Har de fx hund eller høns, kan du få et af børnene til at holde dyret i favnen som på ovenstående billede. Det giver ømhed og varme i portrættet. Hvis en af de voksne er glad for deres bil, kan du også fotografere dem foran den. 

Når du henvender dig til dem, så fortæl om dit projekt, og hvis de siger nej tak, så gå videre til næste hus. De fleste mennesker vil gerne hjælpe, når de kan, så risikoen for at få et nej vil være forholdsvis lav.

Hvis du har mod på det, så spørg i hvert hus på vejen, du bor på, så du til sidst har 10-20 portrætter fra samme sted. Det vil give et spændende billede af området, og det er sjovt at kigge tilbage på, når der er gået et par år.

> Læs også: 10 fotoidéer, der kan kickstarte din kreativitet

2. Tag billeder i den lokale sportshal

Et sted, hvor der altid er masser af energi og tryk på, er i den lokale sportshal, og det er derfor også et oplagt sted at tage hen med dit portrætobjektiv.

Uanset om det er et stort badmintonstævne eller bare den ugentlige fodboldtræning, der er i gang, vil der være masser af mennesker i højt humør.

Ung fodboldspiller på fodboldbane med bold

De fleste sportsudøvere har ikke noget imod at blive fotograferet, og hvis vejret er godt, kan du få et godt billede ude på banen. Husk at vælge en stor blændeåbning, hvis du vil have en sløret baggrund. 

© Shutterstock

Det første, du bør gøre, er at give dig selv til kende. Spørg, om der er nogen, der har lyst til at få taget et billede af sig selv efter træningen, og find et sted, du kan fotografere vedkommende, hvor baggrunden ikke er alt for forstyrrende.

Hvis belysningen er meget dårlig, kan du med fordel medbringe en ekstern blitz, som du peger op i loftet, så lyset ikke bliver for kraftigt og for hårdt. Du kan også fotografere dine modeller udenfor, hvis det ikke er for koldt.

Også her kan du bruge omgivelserne. Fx kan modellen holde en bold eller en ketsjer, stå i et mål, eller sidde på tilskuerrækkerne.

> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om portrætter

3. Vend kameraet mod dig selv

Har du nogensinde taget et billede af dig selv – altså et rigtigt billede og ikke en selfie? Kun de færreste fotografer vender jævnligt kameraet om og giver sig god tid til at tage det perfekte selvportræt.

Men det er der faktisk god grund til at gøre. Dels kan du nemlig øve dig i de klassiske portrætteknikker, og dels kan du tillade dig selv at være meget mere kreativ, end når du fotograferer andre mennesker, fordi du selv bestemmer, hvor lang tid du vil blive ved. 

Ung kvinde med briller og opsat hår i skygge fra persienner

Skygger fra fx persienner kan give en interessant effekt i et selvportræt. Sæt kameraet på selvudløser med to eller ti sekunders forsinkelse, og eksperimentér alt, hvad du kan.

© Shutterstock

Det kræver ikke mere end et kamera med selvudløser at komme i gang, og har du et kamerastativ, bliver det endnu nemmere. Du kan variere billederne i det uendelige med fx lys og skygge, prismer, udklædninger, eller hvad du nu kan finde på. 

> Læs også: Sådan tager du stærke billeder af folk du kender

Finne fotograferer sjældne patienter

I Digital FOTO nr. 2/2020 kan du læse om den finske fotograf Miikka Pirinens særprægede projekt – at fotografere nogle af de tusindvis af mennesker, der har en yderst sjælden sygdom.

I interviewet fortæller Miikka om, hvordan det lykkedes ham at tage gribende portrætter af mennesker, der aldrig før havde mødt ham. 

Den dedikerede fotograf afslører også, hvordan han får sine modeller til at slappe af og blive fuldkommen naturlige foran kameraet. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO og et smart minikamera for kun 109 kr. Kameraet vejer kun 12 gram og fylder næsten ingenting, og det kan placeres overalt – fx på foderbrættet, så du kan få spændende optagelser af havens fugle.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...