Fotoprinter

Multiprintere, der både kan scanne og printe, kan ofte fås til under 1000 kroner. 

© Shutterstock

5 ting du skal vide når du køber fotoprinter

Det kan være svært at vide, hvad du skal kigge efter, når du vil købe ny fotoprinter. De forskellige modeller findes i mange størrelser, og de er beskrevet med kringlede specifikationer, der let kan forvirre. Her er 5 tips, der hjælper dig med dit printerkøb.

Er du på jagt efter en laserprinter, eller er du mere interesseret i en blækprinter? Og hvilket papir ønsker du at printe på? 

Du ved det måske ikke helt, men her får du fem tips, der hjælper dig med at vælge rigtigt, når du skal købe en ny fotoprinter:

  1. Overvej dit forbrug
  2. Få styr på pixels
  3. Blækprinter eller laserprinter?
  4. Det rigtige fotopapir
  5. Printerblækket

1. Overvej dit forbrug

Når du kigger på ny fotoprinter, er det første skridt at klarlægge, hvor stort dit printerbehov er.

Det er nemlig næsten lige så ærgerligt at købe en fotoprinter med én funktion for meget, som det er at købe en med en funktion for lidt.

Vurdér derfor, om du har brug for en avanceret professionel fotoprinter, eller om du kan ”nøjes” med en multiprinter.

Prisen varierer fra under 1000 kroner for en fin multiprinter, mens prisen for en professionel fotoprinter starter ved 3000 kroner. Så der er mange penge at spare.

HP Envy Pro 6420 er et godt bud på en multiprinter, som passer til hobbyfotografen, der gerne vil printe billeder ind i mellem.

HP ENVY Pro 6420

HP Envy Pro 6420 gør det er simpelt at skanne og udskrive til og fra både computer og mobil via appen. Printeren er dog mere til hobbyfotografen end til den dedikerede fotoentusiast, der ønsker print i allerbedste kvalitet.

© HP

2. Få styr på pixels

Stort set alle printere kan printe fotos i en acceptabel kvalitet.

Det er dog vigtigt at huske, at opløsningen skal være i orden, så billedet ikke bliver pixeleret.

På printere måler man opløsningen i DPI eller dots per inch (prikker per tomme), præcis som du kender det fra pixels på et kamera.

Printer du i A4-størrelse, bør billedet ikke være under 2480 x 3508 pixels (altså i alt 8,7 mio. pixels), hvilket svarer til en printopløsning omkring 300 dpi.

Læs mere om printeres opløsning her.

3. Blækprinter eller laserprinter?

Som udgangspunkt fås printere i to udgaver, nemlig blækprintere og laserprintere.

Til print af billeder skal du dog gå langt udenom laserprinterne, da de ikke kan printe på fotopapir.

Er du derimod ved at udgive en novellesamling, og skal bruge en masse sort-hvid udskrifter i en fart, kan en laserprinter være smart, da den både er hurtig til at printe, og er billigere i forbrug, når det gælder print uden farver.

Vær også opmærksom på antallet af farver i blækprinteren. Jo flere farver, jo bedre detaljegengivelse får du i dine billeder. Men prisen er som regel også derefter.

Spørg altid efter at se et testprint, inden du køber.

Canon PIXMA G650 er en god fotoprinter i mellemklassen. Den passer godt til entusiasten, der gerne vil printe mange billeder, da blækpatronerne er relativt billige i forhold til andre mærker.

Canon PIXMA G650

Canon PIXMA G650 er en brugervenlig printer, og det er særdeles nemt at fylde blæk på printeren. Flaskernes udformning gør, at man ikke kan hælde forkert farve på.

© Canon

4. Det rigtige fotopapir

At en printer er billig i indkøbspris, er ikke ensbetydende med, at du samlet set får billige billeder.

Prismæssigt er der nemlig flere ting at tage højde for.

Det er især blæk og papir, du skal investere i. Og her er valgmulighederne tæt på uendelige.

Det mest almindelige format, og det du sikkert kender fra dengang, du afleverede en film til fremkaldelse hos fotohandleren, er størrelsen 10 x 15 cm. Her skal du regne med, at hvert billede koster cirka 1 krone i fotopapir alene.

Vælger du at printe A4, kan du sagtens finde fotopapir til under 2 kroner stykket.

Papiret fåes desuden i et utal af kvaliteter. Det billigste er som regel blankt og tyndt, men hvis du betaler lidt mere, kan du få papir i bedre kvalitet.

Det er en god idé at tjekke med forhandleren, om printeren kan printe på kvalitetspapir.

> Læs alt om fotoprintere

5. Printerblækket

Lad det være sagt med det samme: markedet for printerblæk er som det vilde vesten.

Der findes nemlig både originale blækpatroner og kopiprodukter, som selvsagt kan fås en del billigere. Nogle forsøger endda med selv at genopfylde deres patroner.

Vi anbefaler, at du køber producenternes originale blæk – så er du sikker på at få patroner, der passer og blæk af høj kvalitet.

Hvis du budgetterer med, at en patron til cirka 250 sider koster 100 kroner, går du ikke helt galt i byen.

Du skal være opmærksom på, at du især på de billige printere skal printe jævnligt, hvis du vil opretholde en god kvalitet. Ellers skal du kalkulere med at skifte printerpatronerne ud undervejs.

Epson SureColor SC-P900 er en printer i absolut topklasse, og den passer godt til fotografen, der printer meget, og som ønsker den bedste kvalitet.

Epson SureColor SC-P900

Alle bekymringer om udgifter fordufter, når de utroligt flotte print kommer ud af det blanksorte flagskib. Aldrig har vi set så fremragende fotos fra en skrivebordsprinter.

© Epson

Hvad skal du så vælge?

Her på Digital FOTO tester hele tiden nye printere, og vi sammenligner de forskellige udskrifter nøje. 

I Fordelszonen kan du læse alle vores anmeldelser af de nye fotoprintere. 

Vi udskriver altid et væld af billeder for at finde ud af, hvad printernes styrker og svagheder er.

Derudover giver vi printerne karakterer, så du har det bedste grundlag for at vælge den rigtige fotoprinter til dine behov, og så sammenholder vi altid prisen på printeren med prisen på udskrift, så du ved, hvad du skal budgettere med. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...